Ewa Chodakowska doskonale rozumie, że często po długim wysiłku potrzebujemy dawki cukru we krwi. Po treningach wiele z nas ma ogromną ochotę na pyszne, niestety bardzo kaloryczne, ciacho. Nic straconego - pyszny deser możemy przygotować samodzielnie w domu i to w wersji fit!
Składniki:
Przygotowanie: Siemię lniane zalej 9 łyżkami wrzącej wody i odstaw, aby zrobił się żel. W czasie, gdy siemię stygnie, przygotuj formę do tarty - posmaruj ją dwiema łyżkami oleju. Do miski wsyp fasolę, migdały i plasterki banana, wlej żel z siemienia, dodaj olej, kakao i pokruszoną czekoladę. Dodaj miód i wanilię, wtedy dokładnie zmiksuj składniki na gładką masę. Gotowe ciasto przełóż do formy. Tartę piecz na dolnym piętrze rozgrzanego do 180 stopni piekarnika przez 50 minut. Po upłynięciu pół godziny przykryj wierzch ciasta folią aluminiową i piecz dalej. Gorącą tartę odstaw do wystygnięcia. Na koniec udekoruj ulubionymi owocami.
Czerwona fasola to jeden z głównych produktów kuchni meksykańskiej. Posiada wiele cennych właściwości odżywczych. Ta odmiana fasoli zawiera duże ilości białka, witaminy C, E, K oraz tych z grupy B. Warto wiedzieć, że w czerwonej fasoli znajduje się również duża ilość lecytyny, czyli składnika, który usprawnia pracę naszego mózgu.