Trzy szybkie przepisy na wegetariańskie dietetyczne słodkości

Kuchnia wegetariańska nie musi być czarną magią. Proste wegetariańskie przysmaki możesz przyrządzić w naprawdę bardzo krótkim czasie. Przykładem mogą być te oto pomysły na domowe łakocie.

Domowe desery w wersjach wegańskiej lub wegetariańskiej zwykle są lżejsze, mniej kaloryczne i nadają się dla osób z nietolerancjami pokarmowymi. Wykonanie tych trzech łakoci jest bardzo proste i wymaga poświęcenia około pół godziny na przygotowanie.

Trzy pomysły na wegetariańskie łakocie

Kilkuskładnikowe kruche ciasteczka z tahini

Składniki:

  • 100 gramów płatków owsianych;
  • 100 gramów pełnoziarnistej mąki;
  • półtorej łyżeczki sezamowej pasty tahini;
  • 50 gramów cukru;
  • 50 gramów oleju kokosowego;
  • szczypta soli;
  • pół łyżeczki cynamonu.

Wykonanie: Połącz i wymieszaj wszystkie suche składniki, następnie dodaj tahini i rozpuszczony olej kokosowy. Mieszaj, aż składniki porządnie się połączą - powstała masa powinna być klejąca i lekko sypka. Odczekaj kwadrans, następnie uformuj ciastka i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 25 minut.

Szybki krem czekoladowo-bananowy zainspirowany przepisem erVegana

Składniki:

  • dojrzały banan;
  • awokado;
  • dwie łyżki kakao;
  • odrobina mleka (zwykłego lub roślinnego do uzyskania wegańskiej wersji);
  • ulubione owoce do podania: maliny, truskawki;
  • opcjonalnie: ulubiony słodzik np. syrop z agawy lub klonowy.

Przygotowanie: zmiksuj wszystkie składniki, oprócz owoców do podania, którymi udekorujesz krem na wierzchu.

Najprostsze domowe muffiny z ulubionym dżemem wg WeganNerd

Składniki:

  • 170 gramów mąki pszennej;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia;
  • szklanka mleka roślinnego;
  • łyżka octu jabłkowego;
  • dwie łyżki nasion chia;
  • łyżeczka ziarenek z laski wanilii;
  • 60 gramów cukru trzcinowego;
  • szczypta soli;
  • 40 mililitrów oleju;
  • ulubiony dżem do nadziania.

Przygotowanie: wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Do szklanki z mlekiem wlej ocet i zamieszaj, odstaw na 10 minut. Po tym czasie wlej mieszaninę do miski z mąką i dokładnie zamieszaj. Dodaj pozostałe składniki, na końcu wlewając olej. Jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszaj, aż nie będzie grudek. nałóż powstałe ciasto do połowy wysokości muffinowych foremek, następnie dodaj po łyżeczce dżemu, po czym dodaj pozostałą masę, aby przykryć nadzienie. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez pół godziny.

Życzymy smacznego!

Więcej o: