Liście oliwne najlepiej zażywać w postaci naparu. Istnieją dwa sposoby jego przygotowania. Pierwszy z nich mówi o zalaniu około dwudziestu suszonych liści dwoma litrami wrzątku. Według drugiego dobrze jest umieścić około dwudziestu liści w garnku wrzącej wody i gotować przez dziesięć minut, po czym odstawić do lekkiego przestygnięcia i wypić. Dla wzmocnienia efektu można dodać miód oraz cytrynę.
Liście pochodzące z drzewa oliwnego są małe i wąskie, z wierzchu ciemnozielone, a pod spodem srebrzyste i pokryte włoskami. Zawierają oleuropeinę, czyli aktywny związek o właściwościach antybakteryjnych, przeciwzapalnych, przeciwpasożytniczych i przeciwgrzybicznych. Ponadto pełne są antyoksydantów, polifenoli oraz flawonoidów. Słyną z niezawodności, ponieważ stymulują funkcje obronne organizmu tak, by skutecznie walczył z chorobą.
Liście oliwne śmiało można nazwać lekarstwem na wszystko. Poradzą sobie z zapaleniem płuc, zapaleniem opon mózgowych, wirusowym zapaleniem wątroby typu B, opryszczką, miażdżycą, malarią, wrzodami żołądka, infekcjami dróg moczowych oraz osłabieniem układu odpornościowego. Chronią system krążenia i regulują poziom cholesterolu.
Po herbatę z liści oliwnych warto sięgnąć nawet kiedy jest się zdrowym. Profilaktyczne spożywanie napoju niesie za sobą wiele korzyści dla organizmu. Przygotowany według tradycyjnego przepisu napar doda energii, pobudzi, ukoi nerwy i załagodzi stres. Ponadto nada się dla osób po chemioterapii, gdyż doskonale wzmacnia. Poza dobroczynnym działaniem na organizm, liście drzewa oliwnego mają także ciekawy smak i nienagannie prezentują się w filiżance.
Liście oliwne określa się mianem bezpiecznych ziół, jednak sporadycznie mogą wystąpić reakcje alergiczne. Warto wybierać herbatę liściastą z zaufanego źródła. Jeśli mamy możliwość zebrania liści osobiście, wybierajmy zdrowe, niepryskane okazy. Poleca się je suszyć w temperaturze około 65 stopni, by móc cieszyć się idealnym naparem i w pełni korzystać z jego dobroczynnych właściwości