Czujesz przejedzenie po świętach? Chcesz zjeść coś lekkiego i jednocześnie sycącego? Zainspiruj się pomysłem Ani Starmach

W nowym odcinku programu Ani Starmach "Superfoody na co dzień" pojawił się Grzegorz Zawierucha. Para przygotowała wspólnie zdrową sałatkę z moringą.

Na początku marca znana z MasterChefa kucharka, Anna Starmach, pojawiła się w sieci z programem "Superfoody na co dzień", który jest dostępny na platformie Youtube. W produkcji możemy zobaczyć, jak Starmach przygotowuje proste, smaczne i zdrowe potrawy przy wykorzystaniu superfoods.

Zobacz wideo Legalny doping dla sportowców. Energetyczny koktajl z buraka [HAPS FIT]

Superfoods to produkty bogate w składniki odżywcze o cennych właściwościach. Chronią przed chorobami, wzmacniają odporność i zwiększają wydolność. Znajdziemy w nich skoncentrowaną dawkę witamin, kwasów tłuszczowych i minerałów, które doskonale uzupełnią codzienną dietę. 

Zwycięzca MasterChefa w nowym odcinku produkcji Anny Starmach

W nowym odcinku produkcji "Superfoody na co dzień" pojawił się Grzegorz Zawierucha, czyli zwycięzca ostatniej edycji programu MasterChef, którego jurorką od wielu sezonów jest Anna Starmach. Nic więc dziwnego, że para świetnie dogaduje się w kuchni, a stworzone przez kucharzy potrawy to prawdziwe kulinarne inspiracje. 

Ania Starmach i Grzegorz Zawierucha postawili na moringę, którą zastosowali jako składnik lekkiej i sycącej sałatki oraz zupy brokułowej wzbogaconej o chlorellę. Poniżej przedstawiamy przepis na sałatkę z burakiem, fetą i moringą.

Moringa to superfood zwany także "drzewem życia" i "rogiem obfitości". Zawiera około 25 razy więcej żelaza niż szpinak i ma w sobie 40 różnych przeciwutleniaczy. 

Sałatka z burakiem, fetą i moringą

Składniki:

  • 2 pieczone buraki,
  • 3 garści rukoli,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 łyżki moringi,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • 100 gramów sera feta,
  • 3 łyżki granatu,
  • 2 łyżki orzeszków piniowych,
  • 1 łyżka płatków migdałów.

Przygotowanie:

  1. Rukolę grubo posiekaj.
  2. Fetę i buraki pokrój w kostkę.
  3. Składniki sosu umieść w małym słoiku i mocno wstrząśnij.
  4. Na patelni podpiecz orzechy.
  5. Rukolę rozłóż na talerzach, dodaj buraki, fetę, orzechy i granat.
  6. Całość obficie skrop moringowym vinegraitem.

Sałatka o niskiej zawartości kalorii i dużej ilość składników odżywczych, która wypełni żołądek i sprawi, że uczucie sytości pozostanie na dłużej to strzał w dziesiątkę. 

Więcej o: