Dania z kuchni wegetariańskiej wcale nie muszą zajmować dużo czasu. Udowadnia to swoimi pomysłami John Wicks, autor wielu książek kulinarnych i prowadzący serię brytyjskich programów "The Body Coach". Te trzy przepisy sprawdzą się idealnie, podczas przygotowania wegetariańskiej uczty.
Składniki:
Przygotowanie: rozgrzej niewielką ilość tłuszczu na patelni, podgrilluj pokrojony w plasterki i doprawiony pieprzem ser z obu stron. Do miski wsyp sałatę, komosę ryżową, pomidory, rozdrobione orzechy i skrojoną cebulę, wtedy dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj podgrillowany ser i pokrojone awokado.
Składniki:
Przygotowanie: na małym ogniu podsmaż na patelni pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Po pięciu minutach dodaj przyprawy: przeprasowany czosnek, sól, pieprz, chili, wędzoną paprykę, ocet oraz mielony kminek i dokładnie wymieszaj. Dolej następnie przecier lub pulpę pomidorową i podduszaj przez kilka minut. W międzyczasie rozetrzyj widelcem ciecierzycę, pamiętając, aby odlać nadmiar wody z puszki. Dodaj ciecierzycę do reszty składników i dokładnie wymieszaj. Przełóż farsz do wrapów, dodaj ser, złóż je i posmaruj lekko oliwą z oliwek. Dokładnie złóż naleśniki, ułóż na blasze i włóż do piekarnika na kwadrans w temperaturze 180 stopni.
Składniki:
Przygotowanie: wymieszaj ze sobą suche składniki. Następnie dodaj do nich odpowiednią porcję jogurtu i dokładnie wyrabiaj, aż powstanie konsystencja na ciasto do pizzy. Uformuj placki, a następnie podpiecz je na patelni, po dwie minuty na każdą stronę jednego pizzowego blatu. W międzyczasie nagrzewaj piekarnik do 180 stopni. Umieść na cieście sos pomidorowy, ser, przyprawy i ulubione warzywa. Umieść w piekarniku na niecałe 15 minut.