Trzy szybkie i zaskakująco proste pomysły na wegetariańską kolację według przepisów Johna Wicksa

Kwadrans - dokładnie tyle potrzebujesz, aby przygotować smaczne danie, które zachwyci każdego wielbiciela kuchni wegetariańskiej. Proste przepisy poleca popularny na całym świecie brytyjski trener fitness.

Dania z kuchni wegetariańskiej wcale nie muszą zajmować dużo czasu. Udowadnia to swoimi pomysłami John Wicks, autor wielu książek kulinarnych i prowadzący serię brytyjskich programów "The Body Coach". Te trzy przepisy sprawdzą się idealnie, podczas przygotowania wegetariańskiej uczty.

 

Trzy szybkie przepisy z kuchni wegetariańskiej, inspirowane pomysłami Johna Wicksa

Sałatka z serem halloumi i komosą ryżową

Składniki:

  • komosa ryżowa;
  • pokrojone plasterki sera halloumi;
  • zielona sałata;
  • awokado;
  • pieprz ziołowy;
  • suszone pomidory;
  • kilka orzechów włoskich;
  • pokrojona drobno cebula.

Przygotowanie: rozgrzej niewielką ilość tłuszczu na patelni, podgrilluj pokrojony w plasterki  i doprawiony pieprzem ser z obu stron. Do miski wsyp sałatę, komosę ryżową, pomidory, rozdrobione orzechy i skrojoną cebulę, wtedy dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj podgrillowany ser i pokrojone awokado.

Zobacz wideo Frytki Halloumi z dipem z awokado [HAPS VEGE]

Ciecierzycowe wrapy z warzywami

Składniki:

  • cebula;
  • ciecierzyca z puszki;
  • pszenne wrapy;
  • oliwa z oliwek;
  • czerwona papryka;
  • czosnek;
  • przyprawy: sól, pieprz, chili w proszku, wędzona papryka, mielony kminek;
  • przecier pomidorowy lub pomidorowa pulpa;
  • łyżka octu balsamicznego;
  • starty na tarce żółty ser.

Przygotowanie: na małym ogniu podsmaż na patelni pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Po pięciu minutach dodaj przyprawy: przeprasowany czosnek, sól, pieprz, chili, wędzoną paprykę, ocet oraz mielony kminek i dokładnie wymieszaj. Dolej następnie przecier lub pulpę pomidorową i podduszaj przez kilka minut. W międzyczasie rozetrzyj widelcem ciecierzycę, pamiętając, aby odlać nadmiar wody z puszki. Dodaj ciecierzycę do reszty składników i dokładnie wymieszaj. Przełóż farsz do wrapów, dodaj ser, złóż je i posmaruj lekko oliwą z oliwek. Dokładnie złóż naleśniki, ułóż na blasze i włóż do piekarnika na kwadrans w temperaturze 180 stopni.

Domowa wegetariańska minipizza

Składniki:

  • 50 gramów mąki pszennej;
  • 50 gramów mąki z ciecierzycy;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • szczypta soli;
  • dwie duże łyżki naturalnego jogurtu;
  • przecier pomidorowy;
  • ulubione dodatki: pomidory, pieczarki, rukola, oliwki;
  • przyprawy: pieprz czarny oraz oregano.
  • ser typu mozzarella.

Przygotowanie: wymieszaj ze sobą suche składniki. Następnie dodaj do nich odpowiednią porcję jogurtu i dokładnie wyrabiaj, aż powstanie konsystencja na ciasto do pizzy. Uformuj placki, a następnie podpiecz je na patelni, po dwie minuty na każdą stronę jednego pizzowego blatu. W międzyczasie nagrzewaj piekarnik do 180 stopni. Umieść na cieście sos pomidorowy, ser, przyprawy i ulubione warzywa. Umieść w piekarniku na niecałe 15 minut.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.