Agnieszka Kaczorowska udostępniła przepis na tiramisu, które zrobił jej mąż Maciek. To wersja dla kobiety karmiącej

Agnieszka Kaczorowska chętnie relacjonuje swoją codzienność na Instagramie. Tym razem znana polska aktorka i tancerka pokazała przepis, według którego Maciej Pela wykonał obłędne tiramisu.

Na InstaStories Agnieszki Kaczorowskiej-Peli pojawił się przepis na tiramisu bez amaretto w wersji dla kobiet karmiących. Autorem zaprezentowanego w mediach społecznościowych ciasta jest mąż aktorki, Maciej Pela. 

Mąż robi dziś tiramisu. Tak, wiem, że to mąż idealny.

- komentuje w relacji Agnieszka Kaczorowska. Trzeba przyznać, że ciasto wygląda obłędnie. W odpowiedzi na prośby fanów, tancerka udostępniła przepis, według którego małżonek przygotował słynny włoski deser. Receptura nie należy do najtrudniejszych, a składników jest stosunkowo mało.

Przepis na tiramisu według Maćka Peli

Składniki:

Biszkopty savoiardi, 500 g serka mascarpone, 4 jajka rozm. L, 3 łyżki cukru pudru, 200 ml mocnej kawy, sól, kakao, śmietana kremówka, żelatyna

Przygotowanie:

  • zaparz kawę,
  • żółtka ubij z łyżką cukru pudru,
  • połącz z mascarpone,
  • ubij białka ze szczyptą soli,
  • delikatnie połącz pianę z masą,
  • ubij śmietanę na sztywno,
  • rozpuść 3/4 łyżki żelatyny w ciepłej wodzie,
  • stopniowo dodawaj żelatynę do kremówki, cały czas ubijając,
  • namocz biszkopty w kawie i ułóż pierwszą warstwę na blaszce,
  • ułóż drugą warstwę biszkoptów,
  • wyłóż resztę masy mascarpone i ubitą kremówką,
  • posyp kakao,
  • włóż do lodówki na kilka godzin.

Ważne informacje:

  1. Amaretto nie występuje w przepisie, ponieważ jest to wersja dla kobiety karmiącej.
  2. Do ubitej kremówki dodajemy dwie pozostałe łyżki cukru pudru z podanych składników (więcej jeśli ktoś lubi ultrasłodkie).
  3. Biszkopty moczymy w kawie bardzo krótko (dosłownie sekundę).
  4. Żelatynę rozpuszczamy na gładko w jak najmniejszej ilości wody.
Więcej o: