Na InstaStories Agnieszki Kaczorowskiej-Peli pojawił się przepis na tiramisu bez amaretto w wersji dla kobiet karmiących. Autorem zaprezentowanego w mediach społecznościowych ciasta jest mąż aktorki, Maciej Pela.
Zobacz wideo Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady
Mąż robi dziś tiramisu. Tak, wiem, że to mąż idealny.
- komentuje w relacji Agnieszka Kaczorowska. Trzeba przyznać, że ciasto wygląda obłędnie. W odpowiedzi na prośby fanów, tancerka udostępniła przepis, według którego małżonek przygotował słynny włoski deser. Receptura nie należy do najtrudniejszych, a składników jest stosunkowo mało.
Przepis na tiramisu według Maćka Peli
Składniki:
Biszkopty savoiardi, 500 g serka mascarpone, 4 jajka rozm. L, 3 łyżki cukru pudru, 200 ml mocnej kawy, sól, kakao, śmietana kremówka, żelatyna
Przygotowanie:
- zaparz kawę,
- żółtka ubij z łyżką cukru pudru,
- połącz z mascarpone,
- ubij białka ze szczyptą soli,
- delikatnie połącz pianę z masą,
- ubij śmietanę na sztywno,
- rozpuść 3/4 łyżki żelatyny w ciepłej wodzie,
- stopniowo dodawaj żelatynę do kremówki, cały czas ubijając,
- namocz biszkopty w kawie i ułóż pierwszą warstwę na blaszce,
- ułóż drugą warstwę biszkoptów,
- wyłóż resztę masy mascarpone i ubitą kremówką,
- posyp kakao,
- włóż do lodówki na kilka godzin.
Ważne informacje:
- Amaretto nie występuje w przepisie, ponieważ jest to wersja dla kobiety karmiącej.
- Do ubitej kremówki dodajemy dwie pozostałe łyżki cukru pudru z podanych składników (więcej jeśli ktoś lubi ultrasłodkie).
- Biszkopty moczymy w kawie bardzo krótko (dosłownie sekundę).
- Żelatynę rozpuszczamy na gładko w jak najmniejszej ilości wody.