• Link został skopiowany

Agnieszka Kaczorowska udostępniła przepis na tiramisu, które zrobił jej mąż Maciek. To wersja dla kobiety karmiącej

Agnieszka Kaczorowska chętnie relacjonuje swoją codzienność na Instagramie. Tym razem znana polska aktorka i tancerka pokazała przepis, według którego Maciej Pela wykonał obłędne tiramisu.
Agnieszka Kaczorowska
Agnieszka Kaczorowska - instagram

Na InstaStories Agnieszki Kaczorowskiej-Peli pojawił się przepis na tiramisu bez amaretto w wersji dla kobiet karmiących. Autorem zaprezentowanego w mediach społecznościowych ciasta jest mąż aktorki, Maciej Pela

Zobacz wideo Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady
Mąż robi dziś tiramisu. Tak, wiem, że to mąż idealny.

- komentuje w relacji Agnieszka Kaczorowska. Trzeba przyznać, że ciasto wygląda obłędnie. W odpowiedzi na prośby fanów, tancerka udostępniła przepis, według którego małżonek przygotował słynny włoski deser. Receptura nie należy do najtrudniejszych, a składników jest stosunkowo mało.

Przepis na tiramisu według Maćka Peli

Składniki:

Biszkopty savoiardi, 500 g serka mascarpone, 4 jajka rozm. L, 3 łyżki cukru pudru, 200 ml mocnej kawy, sól, kakao, śmietana kremówka, żelatyna

Przygotowanie:

  • zaparz kawę,
  • żółtka ubij z łyżką cukru pudru,
  • połącz z mascarpone,
  • ubij białka ze szczyptą soli,
  • delikatnie połącz pianę z masą,
  • ubij śmietanę na sztywno,
  • rozpuść 3/4 łyżki żelatyny w ciepłej wodzie,
  • stopniowo dodawaj żelatynę do kremówki, cały czas ubijając,
  • namocz biszkopty w kawie i ułóż pierwszą warstwę na blaszce,
  • ułóż drugą warstwę biszkoptów,
  • wyłóż resztę masy mascarpone i ubitą kremówką,
  • posyp kakao,
  • włóż do lodówki na kilka godzin.

Ważne informacje:

  1. Amaretto nie występuje w przepisie, ponieważ jest to wersja dla kobiety karmiącej.
  2. Do ubitej kremówki dodajemy dwie pozostałe łyżki cukru pudru z podanych składników (więcej jeśli ktoś lubi ultrasłodkie).
  3. Biszkopty moczymy w kawie bardzo krótko (dosłownie sekundę).
  4. Żelatynę rozpuszczamy na gładko w jak najmniejszej ilości wody.
Więcej o: