Smoothie to pyszny sposób na włączenie do diety większej liczby warzyw i owoców oraz zapewnienie sobie dużej dawki wartości odżywczych. Ta bomba witaminowa sprawdzi się jako przekąska między posiłkami, po treningu, a nawet z powodzeniem zastąpi posiłek.
Zobacz wideo
Zielone smoothie na 3 sposoby
Na zdrowe koktajle stawia Anja Rubik. W swojej instagramowej relacji modelka podzieliła się przepisem na ulubione smoothie z jarmużem.
Przepis Anji Rubik na zielone smoothie
Składniki: świeży jarmuż, obrane migdały (najlepiej płatki), mleko ryżowo-kokosowe, daktyle, olej kokosowy.
Anja Rubik Anja Rubik - instagram
Korzyści płynące ze smoothies
- różnorodność składników odżywczych - smoothie to świetny sposób na urozmaicenie diety i wzbogacenie jej w witaminy oraz minerały,
- wysoka zawartość błonnika - błonnik pochodzący z owoców i warzyw zostaje zachowany w koktajlu,
- dowolność - do swojego smoothie możesz dodać wszystko, na co tylko masz ochotę, co oznacza, że istnieje nieskończona ilość możliwości smakowych,
- sposób na przemycenie witamin - do zdrowego koktajlu możesz wrzucić warzywa, które nie smakują ci spożywane osobno - w połączeniu z innymi składnikami ich smak będzie niewyczuwalny,
- baza do superfoods - smoothies stanowią świetną podstawę do produktów o cennych składnikach odżywczych, takich jak nasiona chia, spirulina, jagody goji, a nawet siemię lniane,
- łatwo przyswajalny - zblendowane warzywa i owoce w formie koktajlu są łatwiej przyswajalne,
- idealne dla wybrednych i dzieci - jeśli nie przepadasz za warzywami, w połączeniu ze słodkimi owocami w postaci smoothie na pewno ci zasmakują.