Przepisy na proste fit potrawy z jajek, które świetnie sprawdzą się podczas śniadania wielkanocnego

Jajka to nieodłączny element świąt wielkanocnych. Przygotowane z nich potrawy są bogate w białko, witaminy i związki mineralne. Jajka mają stosunkowo niewiele kalorii i stały się podstawowym składnikiem wielu fit śniadań.

Jajka nie tylko sprzyjają odchudzaniu, ale też stanowią wdzięczny produkt kulinarny. Możemy zrobić z nich naprawdę wiele różnorodnych posiłków. Świetnie sprawdzają się jako składnik szybkich i pożywnych śniadań. 

Wielkanocne śniadanie - szakszuka

Składniki: 2 jajka, puszka pomidorów, oliwa do smażenia, pół cebuli, ząbek czosnku, pół papryki, sól, pieprz, kminek, pół ostrej papryczki.

Przygotowanie: Cebulę, paprykę, ostrą papryczkę i czosnek pokrój na drobno i podsmaż przez chwilę na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj pomidory. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Zrób dwa wgłębienia i wbij w nie jajka. Duś pod przykryciem. Podawaj z pieczywem pełnoziarnistym.

Wielkanocne śniadanie - omlet

Składniki: 3 jajka, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia i ulubione dodatki.

Przygotowanie: Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z odrobiną soli na zbitą, gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu wymieszaj żółtka. Dodaj puszystą masę do tej niepuszystej. Delikatnie wymieszaj. Smaż omlety – z podanych składników wychodzą dwa omlety – na rozgrzanym tłuszczu. Koniecznie pod przykryciem. Nie przekręcaj omletów na drugą stronę. Po wyłożeniu na talerz złóż na pół. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i podawaj z ulubionymi dodatkami.

omletomlet google.pl/imagres

Wielkanocne śniadanie - puszysty omlet 

Składniki: 3 jajka, łyżka oliwy z oliwek do smażenia, szczypta soli, szczypiorek.

Przygotowanie: Oddziel żółtka od białek. Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Wmieszaj rozbite widelcem żółtka. Przelej masę jajeczną na rozgrzany tłuszcz na patelni. Smaż pod przykryciem około siedmiu minut. Nie przewracają na drugą stronę. Przed podaniem złóż na pół i posyp pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Wielkanocne śniadanie - jajka ze szparagami

Składniki: zielone szparagi, dwa jajka, oliwa z oliwek, sól, pieprz.

Przygotowanie: Szparagi obierz obieraczką, umyj dokładnie i ułóż na blaszce do pieczenia. Posyp solą i pieprzem, skrop oliwą. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. W czasie, gdy szparagi będą dochodzić w piekarniku, ugotuj jajka na miękko. Poddawaj z pieczywem. Szparagi mocz w rzadkim jajku na miękko.

szparagiszparagi szparagi pieczone

Wielkanocne śniadanie - kotleciki jajeczne

Składniki: 10 jajek, bułka tarta, 1-2 cebule, pół szklanki startego sera żółtego, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie: ugotuj na twardo 8 jajek. Cebulę obierz i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. W tym czasie zetrzyj na tarce jajka. Do masy jajecznej dodaj cebulę i 2-3 łyżki bułki tartej. Wymieszaj i dodaj kolejne składniki: wbij 2 surowe jajka, dodaj ser żółty, dopraw do smaku przyprawami. Dokładnie wymieszaj i uformuj z masy kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.