Przepisy na proste fit potrawy z jajek, które świetnie sprawdzą się podczas śniadania wielkanocnego
Jajka nie tylko sprzyjają odchudzaniu, ale też stanowią wdzięczny produkt kulinarny. Możemy zrobić z nich naprawdę wiele różnorodnych posiłków. Świetnie sprawdzają się jako składnik szybkich i pożywnych śniadań.
Wielkanocne śniadanie - szakszuka
Składniki: 2 jajka, puszka pomidorów, oliwa do smażenia, pół cebuli, ząbek czosnku, pół papryki, sól, pieprz, kminek, pół ostrej papryczki.
Przygotowanie: Cebulę, paprykę, ostrą papryczkę i czosnek pokrój na drobno i podsmaż przez chwilę na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj pomidory. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Zrób dwa wgłębienia i wbij w nie jajka. Duś pod przykryciem. Podawaj z pieczywem pełnoziarnistym.
Wielkanocne śniadanie - omlet
Składniki: 3 jajka, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia i ulubione dodatki.
Przygotowanie: Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z odrobiną soli na zbitą, gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu wymieszaj żółtka. Dodaj puszystą masę do tej niepuszystej. Delikatnie wymieszaj. Smaż omlety – z podanych składników wychodzą dwa omlety – na rozgrzanym tłuszczu. Koniecznie pod przykryciem. Nie przekręcaj omletów na drugą stronę. Po wyłożeniu na talerz złóż na pół. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i podawaj z ulubionymi dodatkami.
omlet google.pl/imagres
Wielkanocne śniadanie - puszysty omlet
Składniki: 3 jajka, łyżka oliwy z oliwek do smażenia, szczypta soli, szczypiorek.
Przygotowanie: Oddziel żółtka od białek. Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Wmieszaj rozbite widelcem żółtka. Przelej masę jajeczną na rozgrzany tłuszcz na patelni. Smaż pod przykryciem około siedmiu minut. Nie przewracają na drugą stronę. Przed podaniem złóż na pół i posyp pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Wielkanocne śniadanie - jajka ze szparagami
Składniki: zielone szparagi, dwa jajka, oliwa z oliwek, sól, pieprz.
Przygotowanie: Szparagi obierz obieraczką, umyj dokładnie i ułóż na blaszce do pieczenia. Posyp solą i pieprzem, skrop oliwą. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. W czasie, gdy szparagi będą dochodzić w piekarniku, ugotuj jajka na miękko. Poddawaj z pieczywem. Szparagi mocz w rzadkim jajku na miękko.
szparagi szparagi pieczone
Wielkanocne śniadanie - kotleciki jajeczne
Składniki: 10 jajek, bułka tarta, 1-2 cebule, pół szklanki startego sera żółtego, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie: ugotuj na twardo 8 jajek. Cebulę obierz i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. W tym czasie zetrzyj na tarce jajka. Do masy jajecznej dodaj cebulę i 2-3 łyżki bułki tartej. Wymieszaj i dodaj kolejne składniki: wbij 2 surowe jajka, dodaj ser żółty, dopraw do smaku przyprawami. Dokładnie wymieszaj i uformuj z masy kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.
-
Kate Winslet wspomina falę krytyki po premierze "Titanica". "Pisali, że gdybym tylko zrzuciła dwa kilo, Leo zmieściłby się na tratwie"
-
Aneta Kręglicka opowiedziała o swojej diecie. "Nigdy nie miałam problemów z wagą, a naprawdę nie jem mało"
-
Ten wariant deski angażuje do pracy całe ciało. Jak poprawnie wykonać plank niedźwiedzi? Instrukcja krok po kroku
-
Dwa szybkie pomysły na dietetyczny obiad wg Anny Lewandowskiej. Pysznie i prosto
-
Złote zasady na podkręcenie metabolizmu. Poleca je dietetyczka współpracująca z Jennifer Lopez
- Dwa szybkie pomysły na dietetyczny obiad wg Anny Lewandowskiej. Pysznie i prosto
- Buduje siłę poprzez wybuchowe ruchy. Poznaj trening plyometryczny dla początkujących
- Czym zastąpić ser w diecie? Oto proste przepisy na potrawy o serowym posmaku
- Edyta Litwiniuk poleca trzy ćwiczenia na uda i pośladki. "Troszkę spokojniej, co nie oznacza lżej"
- Kate Winslet wspomina falę krytyki po premierze "Titanica". "Pisali, że gdybym tylko zrzuciła dwa kilo, Leo zmieściłby się na tratwie"