Wielkanocny stół możemy urozmaicić wieloma wiosennymi przepisami. Podejrzałyśmy kulinarne inspiracje, zamieszczane na Instagramie przez gwiazdy i dziennikarzy. Ciekawym pomysłem podzieliła się Agata Młynarska - jej prosta sałatka przypadła nam do gustu. Nie posiada wielu kalorii, jest pyszna i w dodatku bardzo prosta do przygotowania.
Przyrządzenie zdrowych i smacznych dodatków nie musi zajmować wiele czasu. Często te najprostsze w wykonaniu potrawy smakują lepiej, niż skomplikowane i czasochłonne przepisy. Sałatkę z pomarańczą i cukinią zrobisz błyskawicznie.
Składniki:
Obierz i pokrój pomarańczę na drobne kawałki. Dorzuć pokrojoną w plasterki cykorię. Wsyp orzechy, suszoną żurawinę, majonez i śmietanę lub jogurt. Dokładnie wymieszaj. Aby sałatka posiadała więcej witamin, możesz dosypać dwie łyżki kukurydzy.
W suszonej żurawinie zmagazynowana jest ogromna ilość witamin, w tym witamina A, C, E oraz witamin z grupy B. To bogate źródło kwasu foliowego oraz potrzebnych minerałów: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza oraz magnezu. Spożywanie żurawiny obniża ryzyko wystąpienia chorób serca. Ze względu na swoje właściwości często jest składnikiem leków. Możemy ją dodawać do sałatek, ciast, potraw mięsnych oraz owsianek.