Zajady, czyli zmora osób o obniżonej odporności. Poznaj przyczyny, objawy i leczenie zajadów

Zajady to inaczej nadżerki. Jest to szpecące zapalenie wargi, które wywołują bakterie oraz grzyby. Na dodatek trudne do wyleczenia i często powracające. Jak uporać się z zajadami? Jak witamina na zajady? Przedstawiamy domowe sposoby na zajady.

Zajady – przyczyny

Aby wiedzieć, co leczyć warto poznać przyczyny zajadów. To często wynik namnażających się bakterii i grzybów, które podczas obniżonej odporności gromadzą się w kącikach naszych ust. Korzystnym dla nich środowiskiem są właśnie wilgotne, ciepłe wargi, które z czasem zaczynają pękać na skutek zajadów. Często przydarzają się w okresie obniżonej odporności, nawet wtedy gdy nie mamy żadnych konkretnych dolegliwości chorobowych.

Zajady pojawiają się także u anemików i osób, które borykają się z cukrzycą. Ten spadek odporności, który przyczynia się do powstawania zajadów, może być związany także z nagłą zmianą diety – na tę uboższą w witamina i składniki odżywcze – a także ze zwiększoną nagle aktywności fizyczną.

Przyczyną zajadów u kobiet w ciąży oraz tych, które przyjmują tabletki antykoncepcyjne bywają także wahania hormonów. Wpływ mają także antybiotyki i niedobór witaminy B12. A nawet słońce! Zajady pojawiają się częściej, gdy mamy wysuszoną od słońca skórę.

Co ciekawe i ważne, zajady pojawiają się także u dzieci. Zarówno tych małych, jak i większych. U niemowląt to często wynik stosowania smoczków. Dzieci rozrzucają je gdzie popadnie, namnażają się na nich bakterie, rodzic nie zdąży ich zdezynfekować, a malec z powrotem ma je w buzi.

Zajady – objawy

A jak wyglądają objawy zajadów? Przede wszystkim musimy uświadomić sobie, że to nie to samo, co opryszczka wargowa. Zajady często są z nią mylone. Opryszczka charakteryzuje się bąblami, które są wypełnione płynem surowiczym. Po pęknięciu szybko więc znika. Zasusza się i problem rozwiązuje się dość szybko. Natomiast zajady wymagają znacznie dłuższego leczenia.

Niestety po pęknięciu zajadów nie znikają one, gdy zupełnie wyschną. Skóra jest na początku bardzo wysuszona. Pęknięcie zmienia się w trudno gojące się rany. Jeśli nie zaczniemy leczenia zajadów, mogą wystąpić blizny, których trudno się później pozbyć. Zajady możemy rozpoznać także po tym, że nie możemy ich przenieść na inne części ciała. Ale mogą wystąpić w obu kącikach ust jednocześnie.

Leczenie zajadów. Jak szybko wyleczyć zajady?

Każdy, kto miał choć raz zajady, z pewnością zastanawiał się, jak szybko je wyleczyć? Leczenie zajadów nie jest proste. Jedną z ważniejszych kwestii jest dieta z dużą ilością witamin i składników odżywczych. Jak witamina na zajady? Na pewno te z grupy B oraz witamina C. Warto więc spożywać – także profilaktycznie – dużo cytrusów, owoców leśnych, groch, fasolę, warzywa liściaste, szpinak, kapustę, sałatę.

Świetnie działa także dieta bogata w przetwory mleczne. Wszelkie kefiry, jogurty, maślanki z żywymi kulturami bakterii pomogą nam przywrócić prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego.

Domowe sposoby na zajady

Wśród domowych sposobów na leczenie zajadów warto wyróżnić krem z witaminą B2 oraz napój z drożdży. Na początek warto rozkruszyć tabletkę witaminy B2 i zmieszać ją z odrobiną tłustego kremu. Wystarczy porcja wielkości ziarenka grochu lub fasoli. Jest to bardzo intensywny specyfik, na dodatek będzie miał żółty kolor. Lepiej więc stosować go na noc.

Drożdże możemy zalać wodą i robić z tej mieszaniny okłady. Ewentualnie możemy pić taki drożdżowy napój. W takim wypadku świeże drożdże, łyżeczkę cukru i 100 ml ciepłego mleka dokładnie mieszamy widelcem i pijemy raz dziennie przez cały tydzień.

Wśród domowych sposobów na zajady, godnym uwagi jest także czosnek. Wykazuje on działanie grzybobójcze oraz bakteriobójcze. Szybko więc zwalcza wirusy, szczególnie, gdy stosujemy go bezpośrednio na zajady. Wystarczy rozciąć ząbek czosnku na pół i przykładać do zmienionego chorobą miejsca. W ten sam sposób można wykorzystać także aloes. Rozcinamy liść i sokiem, który wypływa z niego, smarujemy zajady.

Więcej o:
Copyright © Agora SA