Tegoroczne święta zdecydowanie będą wyjątkowe, gdyż sytuacja związana z koronawirusem znacznie ograniczyła nasze możliwości. W związku z tym warto zmodyfikować tradycyjne świąteczne dania w taki sposób, by były nie tylko prostsze w wykonaniu, ale też zdrowsze.
Składniki:
1 dojrzałe awokado, 3 łyżki gorzkiego kakao, 3 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy, 2 łyżki mleka roślinnego, szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Możesz też rozgnieść je widelcem i wymieszać. Całość przelej do pucharków. Możesz podawać z ulubionymi owocami bądź orzechami.
Składniki:
1 mały kalafior, 1/3 szklanki sosu sojowego o niskiej zawartości sodu, 1/4 szklanki syropu klonowego, miodu lub syropu z agawy, 1/4 szklanki octu ryżowego, 1 łyżka mielonego czosnku, 1 i 1/2 łyżeczki oleju sezamowego, 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru, 1 i 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej, 1/4 szklanki wody, nasiona sezamu do dekoracji.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść. Kalafior podziel na różyczki i pokrój na połowy w ten sposób, aby jedna strona była płaska. Ułóż w jednej warstwie na natłuszczonej blasze i piecz przez około 10 minut. Następnie odwróć różyczki i piecz jeszcze przez kilka minut.
W tym czasie wymieszaj w rondlu sos sojowy wraz z wybranym słodzikiem, octem, czosnkiem, olejem sezamowym i imbirem. Całość doprowadzić do wrzenia. W oczekiwaniu wymieszaj skrobię kukurydzianą i wodę, aż skrobia całkowicie się rozpuści, a następnie powoli wlej do rondla, gdy tylko mieszanka się zagotuje. Gotuj przez dwie minuty na średnim ogniu i mieszaj do uzyskania gęstości. Sos zgęstnieje bardziej, gdy przygotujesz go z wyprzedzeniem i włożysz do lodówki. Wyjęte z piekarnika różyczki polej przygotowanym sosem. Danie posyp sezamem.
Składniki:
1 szklanka puree ze słodkich ziemniaków, 1/2 szklanki gładkiego masła orzechowego (może być migdałowe), 2 łyżki syropu klonowego bądź ksylitolu, 1/4 filiżanki ciemnego kakao w proszku
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, formę do ciast wyłóż papierem do pieczenia. Masło orzechowe podgrzej w rondelku, by łatwiej się mieszało i dodaj syrop klonowy. W dużej misce połącz puree z batatów, zawartość rondla, kakao w proszku i dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Przygotowaną masę przelej do foremki i piecz przez około 20 minut. Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmij z piekarnika, odstaw do ostygnięcia, pokrój w kostki i umieść w lodówce. Podawaj schłodzone.