Wielkanoc bez mięsa i mlecznych przetworów? Wcale nie musi być trudna w przygotowaniu! Wegańskich inspiracji na świąteczne przysmaki znalazłyśmy na cenionych polskich blogach kulinarnych. Wielbiciele smacznych i roślinnych przepisów z pewnością poradzą sobie z przygotowaniem tych potraw.
Przygotowanie: Zmiażdż ciecierzycę widelcem na gładką masę z niewielkimi grudkami. Dodawaj stopniowo oleju, cały czas mieszając, aż uzyskasz konsystencję do smarowania. W bardziej fit wersji, zastąp część oleju lekiem roślinnym lub majonezem wegańskim. Dodaj do pasty kilka szczypt soli oraz pieprzu. Podawaj z rzeżuchą lub szczypiorkiem.
Przygotowanie: Ugotuj kalafior, najlepiej na parze, aż będzie bardzo miękki. Po ostudzeniu, wrzuć go do blendera, dodaj czarną sól oraz mleko kokosowe i zmiksuj na gładką masę. Następnie, pomału i delikatnie dodawaj olej, jednocześnie cały czas miksując. Na koniec dodaj sok z cytryny, cukier, musztardę oraz ocet, dokładnie wymieszaj i podawaj.
Składniki na bulion warzywny:
Składniki na żurek:
Składniki na pieczone jabłka:
Przygotowanie:
Umyj i obierz warzywa na bulion, włóż je razem z przyprawami do dużego garnka, wlej odpowiednią ilość wody i przykryj garnek. Gotuj na minimalnym ogniu przez najmniej 1,5 godziny. W tym czasie przygotuj pieczone jabłka. Rozgrzej piekarnik do 200 stopniu, obierz i pokrój jabłka na ćwiartki. Włóż je do dużej miski, dodaj zioła i dokładnie obtocz w nich owoce. Następnie obtocz je w folii do pieczenia i zawiń szczelnie. Połóż je na blasze i piecz przez około 20 minut tak, by były miękkie i rumiane. Po upłynięciu wyznaczonego czasu odcedź bulion do drugiego garnka, dokładnie odciskając warzywa. Dodaj pozostałe składniki, stopniowo dolewając zakwas, aż zupa nabierze odpowiedniego smaku. Dopraw gotowy żurek solą i pieprzem. Podawaj z kawałkami gorących jabłek w środku, świeżą pietruszką oraz gotowanymi ziemniakami lub chlebem.