Wegańska Wielkanoc - jak ją przygotować? Te proste przepisy pozwolą ci szybko przyrządzić wegańską ucztę

Przejście na weganizm nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych wielkanocnych potraw. Świąteczne dania bez problemu zrobisz w wersji ze składników pochodzenia roślinnego.

Wielkanoc bez mięsa i mlecznych przetworów? Wcale nie musi być trudna w przygotowaniu! Wegańskich inspiracji na świąteczne przysmaki znalazłyśmy na cenionych polskich blogach kulinarnych. Wielbiciele smacznych i roślinnych przepisów z pewnością poradzą sobie z przygotowaniem tych potraw.

Wegańska Wielkanoc - szybkie przepisy

Najprostsza pasta bezjajeczna wg przepisu ErVegana

  • puszka ciecierzycy;
  • czarna sól kala namak;
  • kilka łyżek oleju lnianego, z pestek winogron lub słonecznikowego;
  • sól morska, pieprz;
  • opcjonalnie odrobina mleka roślinnego.

Przygotowanie: Zmiażdż ciecierzycę widelcem na gładką masę z niewielkimi grudkami. Dodawaj stopniowo oleju, cały czas mieszając, aż uzyskasz konsystencję do smarowania. W bardziej fit wersji, zastąp część oleju lekiem roślinnym lub majonezem wegańskim. Dodaj do pasty kilka szczypt soli oraz pieprzu. Podawaj z rzeżuchą lub szczypiorkiem.

Szybki wegański majonez Vegenerata Biegowego

  • mały kalafior o średnicy ok. 10-12 cm;
  • 125 mililitrów mleka kokosowego;
  • 125 mililitrów oleju słonecznikowego;
  • szczypta cukru;
  • łyżeczka czarnej soli;
  • łyżeczka octu jabłkowego;
  • sok z cytryny;
  • dwie łyżeczki musztardy.

Przygotowanie: Ugotuj kalafior, najlepiej na parze, aż będzie bardzo miękki. Po ostudzeniu, wrzuć go do blendera, dodaj czarną sól oraz mleko kokosowe i zmiksuj na gładką masę. Następnie, pomału i delikatnie dodawaj olej, jednocześnie cały czas miksując. Na koniec dodaj sok z cytryny, cukier, musztardę oraz ocet, dokładnie wymieszaj i podawaj. 

Aromatyczny wegański żurek Jadłonomii

Składniki na bulion warzywny:

  • duży seler;
  • dwie marchewki;
  • pietruszka;
  • laska selera naciowego;
  • cebula, opalona nad palnikiem, jak do rosołu;
  • 10 suszonych grzybów;
  • cztery liście laurowe;
  • cztery ziarna ziela angielskiego;
  • sześć ziaren pieprzu;
  • goździk;
  • gałązka świeżej pietruszki;
  • łyżeczka majeranku;
  • pół łyżeczki lubczyku;
  • dwie łyżeczki oleju rzepakowego, najlepiej z pierwszego tłoczenia;
  • łyżeczka soli;
  • dwie litry wody.

Składniki na żurek:

  • 250-350 mililitrów zakwasu na żurek;
  • łyżeczka świeżo startego chrzanu;
  • świeżo starty ząbek czosnku;
  • sól i pieprz czarny do smaku.

Składniki na pieczone jabłka:

  • cztery jabłka;
  • dwie łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego lub dwie łyżeczki posiekanego ząbka czosnku z majerankiem;
  • szczypta soli i pieprzu do smaku;
  • łyżka oleju rzepakowego.

Przygotowanie:

Umyj i obierz warzywa na bulion, włóż je razem z przyprawami do dużego garnka, wlej odpowiednią ilość wody i przykryj garnek. Gotuj na minimalnym ogniu przez najmniej 1,5 godziny. W tym czasie przygotuj pieczone jabłka. Rozgrzej piekarnik do 200 stopniu, obierz i pokrój jabłka na ćwiartki. Włóż je do dużej miski, dodaj zioła i dokładnie obtocz w nich owoce. Następnie obtocz je w folii do pieczenia i zawiń szczelnie. Połóż je na blasze i piecz przez około 20 minut tak, by były miękkie i rumiane. Po upłynięciu wyznaczonego czasu odcedź bulion do drugiego garnka, dokładnie odciskając warzywa. Dodaj pozostałe składniki, stopniowo dolewając zakwas, aż zupa nabierze odpowiedniego smaku. Dopraw gotowy żurek solą i pieprzem. Podawaj z kawałkami gorących jabłek w środku, świeżą pietruszką oraz gotowanymi ziemniakami lub chlebem.

Zobacz wideo Maja Sablewska szczerze o swojej diecie i wykonywanych treningach
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.