Niskokaloryczne i jednocześnie bogate w składniki odżywcze posiłki są niezbędne na diecie odchudzającej. Odpowiedzią na potrzeby osób dbających o linie są warzywa, w tym ogórek, który w dziewięćdziesięciu procentach składa się z wody, ma niewiele kalorii i węglowodanów, a także praktycznie nie zawiera tłuszczu. To wszystko sprawia, że ogórki można jeść bez ograniczeń. Warto urozmaicić nimi swoje posiłki.
Składniki: ogórek pokrojony w plastry, orzeszki ziemne, drobno pocięta zielona papryczka chili, ziołowe przyprawy, sok z cytryny
Sałatka ta stanowi idealne połączenie właściwości ogórka oraz protein z orzeszków ziemnych, dzięki czemu świetnie nadaje się dla osób na diecie odchudzającej. Różnorodne przyprawy ziołowe zadziałają żołądkowi na korzyść, a papryczka chili poprawi metabolizm.
Składniki: pieczone buraki pokrojone w plastry, ogórek pokrojony w plastry, groszek konserwowy, kostki sera feta, sałata, marchew starta na tarce. Sos: oliwa z oliwek, sok z cytryny
Ta kolorowa i zdrowa sałatka to niekwestionowana bomba witaminowa, która zadowoli nawet wybrednych konsumentów. Całość wzbogaca prosty sos z oliwy i cytryny,
Składniki: ogórek pokrojony w plastry, posiekana czerwona cebula, jogurt naturalny wymieszany z odrobiną twarogu, kminek, posiekany koperek
Aby wzmocnić smak plastrów ogórka, posyp je solą himalajską i zaczekaj kilka minut, aby wchłonęły smak. Następnie wymieszaj plasterki z czerwoną cebulą. Całość polej sosem jogurtowym i przypraw kminkiem oraz posyp koperkiem.