Wielkanoc nie może się obejść bez mazurka i sernika. Jak je przygotować? Te przepisy wykona każdy

Ciasta wielkanocne to jedne z naszych ulubionych przysmaków, którymi zajadamy się podczas świąt. Nie trzeba wielkich umiejętności, aby wyczarować samemu pysznego mazurka i aromatyczny sernik. Te przepisy wykonają bez problemu nawet najwięksi kuchenni laicy.

Trudno sobie wyobrazić wielkanocny stół bez tych dwóch ciast. Już wkrótce będziemy zajadać się puszystym sernikiem i kakaowym mazurkiem. Oba ciasta można przygotować w bardzo prosty sposób, do którego nie potrzebujemy specjalnych kulinarnych zdolności. Te dwa przepisy sprawdzą się zawsze.

Puszysty sernik bez pieczenia

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

  • Spód: szklanka wiórków kokosowych i dwie łyżki masła.
  • Masa: 65 dag gotowanego mielonego sera z wiaderka, szklanka śmietany kremówki 30%, dwie cytrynowe galaretki dwie szklanki wrzątku do rozpuszczenia galaretek.
  • wierzch: cztery łyżki wiórek kokosowych.
  • Do dekoracji: owoce. 

Przygotowanie: W małym rondlu na małym ogniu rozpuść masło, dodaj wiórki kokosowe i mieszaj około dwóch minut, aż składniki się połączą. Wtedy przesyp je do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby równo rozprowadzić masę. Wygładź ją za pomocą spodu szklanki. Rozpuść galaretki w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia. Gdy zobaczysz, że zaczynają przyjmować stały stan skupienia, dodaj do nich sera i zmiksuj. Ubij na sztywno śmietankę, dodaj ją na końcu do masy galaretkowo-serowej i pomału wymieszaj. Przełóż ciasto do formy z kokosowym spodem i posyp po wierzchu wiórkami oraz ulubionymi owocami. Odstaw do stężenia, na trzy lub cztery godziny. 

Bezmączny mazurek z dżemem

Składniki na ciasto w blaszce 35x45 cm:

  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego lub zwykłego;
  • 200 gramów deserowej czekolady;
  • 50 gramów masła;
  • 6 jajek.

Wykonanie: Rozpuść w garnku masło, dodaj kawałki czekolady i poczekaj, aż się rozpuści. Ubij białka na sztywną pianę, powoli i stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Następnie dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj. Wtedy zacznij dolewać do masy czekoladę, delikatnie mieszając. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i wlej przygotowane ciasto. Piecz w 190 stopniach przez około 12 minut.

Składniki na krem czekoladowy:

  • 200 mililitrów śmietany 30%;
  • dwie łyżki miodu;
  • 200 gramów deserowej czekolady;
  • dżem z czarnej porzeczki, malinowy lub śliwkowe powidła;
  • dwie łyżki miękkiego masła;
  • bakalie do ozdoby.

Przygotowanie: Zagotuj razem miód i śmietanę, dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia, cały czas podgrzewając składniki na lekkim ogniu. Następnie zdejmij z kuchenki i dodaj masło. Przelej powstałą masę do miski i poczekaj, aż ostygnie. 

Wykonanie mazurka: Przestudzone ciasto z piekarnika połóż na desce i pokrój na cztery równe prostokąty. Pierwszy posmaruj wybranym dżemem lub powidłami, przykryj go kolejną warstwą ciasta i posmaruje je przygotowanym czekoladowym musem. Połóż kolejną warstwę ciasta i ponownie posmaruj masą czekoladową, wtedy połóż ostatnią warstwę ciasta. Resztę czekoladowego ganaszu zostaw do polania całego mazurka. Umieść ciasto w lodówce na pół godziny. Podgrzej lekko mus czekoladowy i polej nim wyjęte z lodówki ciasto. Ozdób je bakaliami i ulubionymi suszonymi owocami. 

Życzymy smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.