• Link został skopiowany

Wielkanoc nie może się obejść bez mazurka i sernika. Jak je przygotować? Te przepisy wykona każdy

Ciasta wielkanocne to jedne z naszych ulubionych przysmaków, którymi zajadamy się podczas świąt. Nie trzeba wielkich umiejętności, aby wyczarować samemu pysznego mazurka i aromatyczny sernik. Te przepisy wykonają bez problemu nawet najwięksi kuchenni laicy.
sernik na zimno
pixabay

Trudno sobie wyobrazić wielkanocny stół bez tych dwóch ciast. Już wkrótce będziemy zajadać się puszystym sernikiem i kakaowym mazurkiem. Oba ciasta można przygotować w bardzo prosty sposób, do którego nie potrzebujemy specjalnych kulinarnych zdolności. Te dwa przepisy sprawdzą się zawsze.

Puszysty sernik bez pieczenia

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

  • Spód: szklanka wiórków kokosowych i dwie łyżki masła.
  • Masa: 65 dag gotowanego mielonego sera z wiaderka, szklanka śmietany kremówki 30%, dwie cytrynowe galaretki dwie szklanki wrzątku do rozpuszczenia galaretek.
  • wierzch: cztery łyżki wiórek kokosowych.
  • Do dekoracji: owoce. 

Przygotowanie: W małym rondlu na małym ogniu rozpuść masło, dodaj wiórki kokosowe i mieszaj około dwóch minut, aż składniki się połączą. Wtedy przesyp je do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby równo rozprowadzić masę. Wygładź ją za pomocą spodu szklanki. Rozpuść galaretki w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia. Gdy zobaczysz, że zaczynają przyjmować stały stan skupienia, dodaj do nich sera i zmiksuj. Ubij na sztywno śmietankę, dodaj ją na końcu do masy galaretkowo-serowej i pomału wymieszaj. Przełóż ciasto do formy z kokosowym spodem i posyp po wierzchu wiórkami oraz ulubionymi owocami. Odstaw do stężenia, na trzy lub cztery godziny. 

Bezmączny mazurek z dżemem

Składniki na ciasto w blaszce 35x45 cm:

  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego lub zwykłego;
  • 200 gramów deserowej czekolady;
  • 50 gramów masła;
  • 6 jajek.

Wykonanie: Rozpuść w garnku masło, dodaj kawałki czekolady i poczekaj, aż się rozpuści. Ubij białka na sztywną pianę, powoli i stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Następnie dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj. Wtedy zacznij dolewać do masy czekoladę, delikatnie mieszając. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i wlej przygotowane ciasto. Piecz w 190 stopniach przez około 12 minut.

Składniki na krem czekoladowy:

  • 200 mililitrów śmietany 30%;
  • dwie łyżki miodu;
  • 200 gramów deserowej czekolady;
  • dżem z czarnej porzeczki, malinowy lub śliwkowe powidła;
  • dwie łyżki miękkiego masła;
  • bakalie do ozdoby.

Przygotowanie: Zagotuj razem miód i śmietanę, dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia, cały czas podgrzewając składniki na lekkim ogniu. Następnie zdejmij z kuchenki i dodaj masło. Przelej powstałą masę do miski i poczekaj, aż ostygnie. 

Wykonanie mazurka: Przestudzone ciasto z piekarnika połóż na desce i pokrój na cztery równe prostokąty. Pierwszy posmaruj wybranym dżemem lub powidłami, przykryj go kolejną warstwą ciasta i posmaruje je przygotowanym czekoladowym musem. Połóż kolejną warstwę ciasta i ponownie posmaruj masą czekoladową, wtedy połóż ostatnią warstwę ciasta. Resztę czekoladowego ganaszu zostaw do polania całego mazurka. Umieść ciasto w lodówce na pół godziny. Podgrzej lekko mus czekoladowy i polej nim wyjęte z lodówki ciasto. Ozdób je bakaliami i ulubionymi suszonymi owocami. 

Życzymy smacznego!

Więcej o: