Trudno sobie wyobrazić wielkanocny stół bez tych dwóch ciast. Już wkrótce będziemy zajadać się puszystym sernikiem i kakaowym mazurkiem. Oba ciasta można przygotować w bardzo prosty sposób, do którego nie potrzebujemy specjalnych kulinarnych zdolności. Te dwa przepisy sprawdzą się zawsze.
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
Przygotowanie: W małym rondlu na małym ogniu rozpuść masło, dodaj wiórki kokosowe i mieszaj około dwóch minut, aż składniki się połączą. Wtedy przesyp je do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby równo rozprowadzić masę. Wygładź ją za pomocą spodu szklanki. Rozpuść galaretki w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia. Gdy zobaczysz, że zaczynają przyjmować stały stan skupienia, dodaj do nich sera i zmiksuj. Ubij na sztywno śmietankę, dodaj ją na końcu do masy galaretkowo-serowej i pomału wymieszaj. Przełóż ciasto do formy z kokosowym spodem i posyp po wierzchu wiórkami oraz ulubionymi owocami. Odstaw do stężenia, na trzy lub cztery godziny.
Składniki na ciasto w blaszce 35x45 cm:
Wykonanie: Rozpuść w garnku masło, dodaj kawałki czekolady i poczekaj, aż się rozpuści. Ubij białka na sztywną pianę, powoli i stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Następnie dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj. Wtedy zacznij dolewać do masy czekoladę, delikatnie mieszając. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i wlej przygotowane ciasto. Piecz w 190 stopniach przez około 12 minut.
Składniki na krem czekoladowy:
Przygotowanie: Zagotuj razem miód i śmietanę, dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia, cały czas podgrzewając składniki na lekkim ogniu. Następnie zdejmij z kuchenki i dodaj masło. Przelej powstałą masę do miski i poczekaj, aż ostygnie.
Wykonanie mazurka: Przestudzone ciasto z piekarnika połóż na desce i pokrój na cztery równe prostokąty. Pierwszy posmaruj wybranym dżemem lub powidłami, przykryj go kolejną warstwą ciasta i posmaruje je przygotowanym czekoladowym musem. Połóż kolejną warstwę ciasta i ponownie posmaruj masą czekoladową, wtedy połóż ostatnią warstwę ciasta. Resztę czekoladowego ganaszu zostaw do polania całego mazurka. Umieść ciasto w lodówce na pół godziny. Podgrzej lekko mus czekoladowy i polej nim wyjęte z lodówki ciasto. Ozdób je bakaliami i ulubionymi suszonymi owocami.
Życzymy smacznego!