Dieta strefowa polega na zbilanoswaniu wszystkich składników odżywczych, jakie dostarczamy do organizmu. Jej główną zaletą jest fakt, że zmniejsza stany zapalne, występujące w naszym organizmie. Dobrze ułożona potrafi też wspomóc odchudzanie.
Aby wprowadzić taki model odżywiania, musimy zwrócić uwagę na to, by prawidłowo rozłożyć ilość dostarczanych składników odżywczych w przygotowanym posiłku:
Jak widać, głównym składnikiem diety są węglowodany, które stanowią ponad połowę naszego talerza. Należy przy tym podkreślić, aby wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym, aby nie zasypać organizmu niepotrzebnymi kaloriami. Żywność niskoglikemiczna wpływa też na dłuższe uczucie sytości, spowalniając uwalnianie się cukru do krwi.
Po opanowaniu rozkładu ilości poszczególnych produktów na talerzu, czas na wybór odpowiednich składników. Na diecie strefowej możesz sięgnąć po następujące produkty:
Pamiętajmy też, aby przestrzegać odpowiednich pór na posiłki. Śniadanie spożywamy najpóźniej godzinę po przebudzeniu. Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępie poniżej pięciu godzin. Warto zwrócić też uwagę na porcje posiłków, aby nie przekroczyć 1700 kcal dziennie. Do każdego posiłku pij wodę. W czasie diety wykluczamy kofeinę, alkohol oraz cukier i skrobię do minimum.