Przepisy na lekkie dania, które świetnie sprawdzą się na wielkanocnym stole. Dzięki nim nie przytyjesz w święta

Bez względu na to, czy postawisz na oficjalną i wystawną ucztę czy też wybierzesz skromny lunch, te zdrowe wielkanocne przepisy z pewnością zadowolą wszystkich członków rodziny.

Wielkanoc to największe święto obchodzone na wiosnę. Ta pora roku to czas, w którym na arenę wchodzą świeże warzywa i owoce, a to wystarczający powód, by umieścić je na świątecznym stole.

Przepisy na zdrowe wielkanocne dania

Łosoś z migdałami w przyprawie kreolskiej

Składniki:

Dwie garści przyciętej zielonej fasolki, 1 łyżka oliwy z oliwek, ¼ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu, 1/3 jogurtu greckiego z obniżoną zawartością tłuszczu, przyprawa kreolska, 1 łyżeczka startej skórki z cytryny, ¼ grubo posiekanych migdałów, 4 filety z łososia bez skóry.

Przyprawa kreolska: słodka papryka, cebula granulowana, czosnek granulowany, oregano, bazylia, tymianek, czarny pieprz mielony, biały pieprz mielony, pieprz Cayenne, sól

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220°C i wyłóż blachę do pieczenia. W dużej misce umieść zieloną fasolkę, oliwę, sól i pieprz. Przenieś na blachę i piecz aż fasolka będzie miękka. Następnie wymieszaj jogurt, przyprawę kreolską i startą skórkę z cytryny i rozprowadź na przygotowanych filetach z łososia, całość posypując migdałami. Rybę umieść na blasze i piecz przez około 20 minut bez przykrycia.

Pieczony kalafior z ziołowym sosem

Składniki:

1 duży kalafior, 1 łyżeczka mielonego kminku, 5 łyżek oleju rzepakowego, drobno posiekana kolendra, drobno posiekana natka pietruszki, 3 łyżki czerwonego octu winnego, 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.

Przygotowanie:

Przytnij kalafior i podziel na różyczki. Kminek połącz z olejem rzepakowym i posmaruj warzywo mieszanką. Posyp odrobiną soli. Rozgrzej piekarnik do 220°C, kalafior umieść na blasze i piecz przez 15-20 minut. W międzyczasie wymieszaj posiekaną kolendrę, natkę pietruszki, ocet, sól, czosnek i pozostałe 2 łyżki oleju i ? łyżeczki. Gotowy kalafior polej ziołowym sosem.

Szparagi na parze

Składniki:

10 szparagów przyciętych na końcach, 2 łyżki stołowe topionego masła, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, plastry cytryny

Przygotowanie:

Szparagi włóż do dużego garnka i umieść na średnim ogniu. Wlej odrobinę wody tak, by przykryła jedynie dno. Przykryj garnek i pozostaw na 5 minut. Szparagi zalej masłem i dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z plastrami cytryny.

szparagiszparagi .

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.