Wielkanoc to największe święto obchodzone na wiosnę. Ta pora roku to czas, w którym na arenę wchodzą świeże warzywa i owoce, a to wystarczający powód, by umieścić je na świątecznym stole.
Składniki:
Dwie garści przyciętej zielonej fasolki, 1 łyżka oliwy z oliwek, ¼ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu, 1/3 jogurtu greckiego z obniżoną zawartością tłuszczu, przyprawa kreolska, 1 łyżeczka startej skórki z cytryny, ¼ grubo posiekanych migdałów, 4 filety z łososia bez skóry.
Przyprawa kreolska: słodka papryka, cebula granulowana, czosnek granulowany, oregano, bazylia, tymianek, czarny pieprz mielony, biały pieprz mielony, pieprz Cayenne, sól
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220°C i wyłóż blachę do pieczenia. W dużej misce umieść zieloną fasolkę, oliwę, sól i pieprz. Przenieś na blachę i piecz aż fasolka będzie miękka. Następnie wymieszaj jogurt, przyprawę kreolską i startą skórkę z cytryny i rozprowadź na przygotowanych filetach z łososia, całość posypując migdałami. Rybę umieść na blasze i piecz przez około 20 minut bez przykrycia.
Składniki:
1 duży kalafior, 1 łyżeczka mielonego kminku, 5 łyżek oleju rzepakowego, drobno posiekana kolendra, drobno posiekana natka pietruszki, 3 łyżki czerwonego octu winnego, 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
Przygotowanie:
Przytnij kalafior i podziel na różyczki. Kminek połącz z olejem rzepakowym i posmaruj warzywo mieszanką. Posyp odrobiną soli. Rozgrzej piekarnik do 220°C, kalafior umieść na blasze i piecz przez 15-20 minut. W międzyczasie wymieszaj posiekaną kolendrę, natkę pietruszki, ocet, sól, czosnek i pozostałe 2 łyżki oleju i ? łyżeczki. Gotowy kalafior polej ziołowym sosem.
Składniki:
10 szparagów przyciętych na końcach, 2 łyżki stołowe topionego masła, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, plastry cytryny
Przygotowanie:
Szparagi włóż do dużego garnka i umieść na średnim ogniu. Wlej odrobinę wody tak, by przykryła jedynie dno. Przykryj garnek i pozostaw na 5 minut. Szparagi zalej masłem i dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z plastrami cytryny.