Dieta GOLO bazuje na czterech grupach żywności: tłuszczach, białkach, węglowodanach oraz warzywach. Ten model odżywiania ma zbawienny wpływ nie tylko na redukcję tkanki tłuszczowej, lecz także na wspomaganie regulowania poziomu cukru we krwi, zrównoważenie ilości hormonów oraz przyspieszenie metabolizmu. Co można jeść na diecie GOLO i jakie przynosi efekty?
Zespół lekarzy i dietetyków, którzy opracowali plan tej diety, zwrócili uwagę na to, że nierównowaga hormonalna może przyczyniać się do rośnięcia poziomu stresu, co z kolei skutkuje zmęczeniem, głodem oraz snem złej jakości. A te wszystkie czynniki są główną przyczyną wystąpienia problemów z przejadaniem się, tzw. jedzeniem emocjonalnym i nadmiernym tyciem. Opracowana dieta może pomóc w regulacji pracy hormonów i zrzuceniu zaległej tkanki tłuszczowej. Co może znaleźć się w naszym menu? GOLO opiera się na czterech filarach jedzenia o niskim indeksie glikemicznym:
Główną myślą przewodnią diety jest spożywanie żywności nieprzetworzonej oraz takiej, która pomoże oczyścić organizm z zalegających toksyn. Z tego względu wyrzucamy z menu między innymi: