Wielkanoc już 12 kwietnia, a ty wciąż nie możesz znaleźć dobrych pomysłów na świąteczne potrawy? Anna Lewandowska udostępniła "Poradnik wielkanocny", w którym znajdziemy wiele inspirujących pomysłów, jak samemu przygotować tradycyjne świąteczne dania. Co znalazło się w wielkanocnym e-booku trenerki?
Święta Wielkiej Nocy obfitują w nasze ulubione potrawy. Anna Lewandowska w krótkim poradniku zawarła zestaw przepisów, w tym pomysłów na dania wegańskie, wegetariańskie oraz odpowiednie dla osób nietolerujących glutenu. Postanowiłyśmy wybrać trzy z nich, które pomogą wam znaleźć inspirację do przygotowania własnego wielkanocnego menu.
Na początek klasyczne ciasto, bez którego wiele z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy. Ten przepis możesz przygotować w wersji tradycyjnej z jajkami, lub wegańskiej, zastępując jajka siemieniem lnianym.
Przygotowanie: wymieszaj suche składniki. Zalej siemię lniane gorącą wodą i odstaw na kilkanaście minut, następnie zmiel je i dodaj do miski. Dodaj mokre składniki i wymieszaj. Zetrzyj skórkę z cytryny, a cukinię na tarce o grubych oczkach. Dodaj sparzone gorącą wodą i ponownie wymieszaj. Formę do babki wysmaruj tłuszczem, wlej masę babki i piecz w 180 stopniach przez godzinę. Odstaw ciasto do ostygnięcia. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Babkę polej czekoladą.
Przygotowanie: ugotuj kaszę jaglaną w wodzie w proporcji 1:2. Na patelni rozpuść tłuszcz i podduś drobno pokrojonego pora. Zetrzyj seler i marchewkę na tarce i po kilku minutach dodaj je do patelni z porem, dolej 8-10 łyżek wody. Duś warzywa po przykryciem do miękkości, potem dopraw do smaku i dodaj ugotowaną kaszę jaglaną. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie zblenduj w robocie kuchennym. Na koniec dodaj orzechy i mąkę, dokładnie wymieszaj. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp delikatnie mąką. Przelej do blaszki masę i piecz w piekarniku około 40 minut w 180 stopniach.
Przygotowanie: pokrój i podsmaż cebulę na maśle. Następnie ugotuj cebulę w garnku z ziemniakami pokrojonymi w kostkę oraz liściem laurowym i zielem angielskim. Dodaj zakwas i gotuj przez pół godziny. W tym momencie możesz dodać jogurt lub śmietankę do smaku. Dosyp resztę przypraw i pokrojone w kostkę tofu (jeśli wolisz tradycyjną wersję, zamiast tofu dodaj białą kiełbasę). Ugotuj jajka i podawaj je w zupie. Na koniec udekoruj tanie startym chrzanem.