Wielkanoc za pasem, a tobie brak pomysłów na menu? Zainspiruj się poradnikiem Anny Lewandowskiej

Anna Lewandowska postanowiła podzielić się swoimi ulubionymi wielkanocnymi przepisami. Mimo że te święta będą bardzo nietypowe, trenerka namawia do skupienia się na bliskich i spędzenia tego dnia z myślą o rzeczach najważnieszych.

Wielkanoc już 12 kwietnia, a ty wciąż nie możesz znaleźć dobrych pomysłów na świąteczne potrawy? Anna Lewandowska udostępniła "Poradnik wielkanocny", w którym znajdziemy wiele inspirujących pomysłów, jak samemu przygotować tradycyjne świąteczne dania. Co znalazło się w wielkanocnym e-booku trenerki?

 

Anna Lewandowska udostępniła wielkanocne menu

Święta Wielkiej Nocy obfitują w nasze ulubione potrawy. Anna Lewandowska w krótkim poradniku zawarła zestaw przepisów, w tym pomysłów na dania wegańskie, wegetariańskie oraz odpowiednie dla osób nietolerujących glutenu. Postanowiłyśmy wybrać trzy z nich, które pomogą wam znaleźć inspirację do przygotowania własnego wielkanocnego menu.

Babka z rodzynkami

Na początek klasyczne ciasto, bez którego wiele z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy. Ten przepis możesz przygotować w wersji tradycyjnej z jajkami, lub wegańskiej, zastępując jajka siemieniem lnianym.

  • szklanka mąki jaglanej;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • pięć łyżek cukru kokosowego;
  • szczypta soli morskiej;
  • dwie łyżki zmielonego siemienia lnianego lub jedno jajko;
  • cztery łyżki gorącej wody;
  • sok z połowy cytryny;
  • garść rodzynek;
  • 200 gramów startej cukinii;
  • pół szklanki oleju kokosowego;
  • tabliczka gorzkiej czekolady. 

Przygotowanie: wymieszaj suche składniki. Zalej siemię lniane gorącą wodą i odstaw na kilkanaście minut, następnie zmiel je i dodaj do miski. Dodaj mokre składniki i wymieszaj. Zetrzyj skórkę z cytryny, a cukinię na tarce o grubych oczkach. Dodaj sparzone gorącą wodą i ponownie wymieszaj. Formę do babki wysmaruj tłuszczem, wlej masę babki i piecz w 180 stopniach przez godzinę. Odstaw ciasto do ostygnięcia. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Babkę polej czekoladą. 

Wegetariański pasztet

  • 100 gramów kaszy jaglanej;
  • łyżka klarowanego masła;
  • biała część pora;
  • 100 gramów korzenia selera;
  • 200 gramów marchewki;
  • łyżeczka tymianku;
  • po pół łyżeczki soli morskiej i pieprzu czarnego;
  • szczypta: słodkiej papryki, bazylii, oregano i ziół prowansalskich;
  • trzy lub cztery łyżki mąki owsianej;
  • opcjonalnie garść orzechów laskowych lub włoskich.

Przygotowanie: ugotuj kaszę jaglaną w wodzie w proporcji 1:2. Na patelni rozpuść tłuszcz i podduś drobno pokrojonego pora. Zetrzyj seler i marchewkę na tarce i po kilku minutach dodaj je do patelni z porem, dolej 8-10 łyżek wody. Duś warzywa po przykryciem do miękkości, potem dopraw do smaku i dodaj ugotowaną kaszę jaglaną. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie zblenduj w robocie kuchennym. Na koniec dodaj orzechy i mąkę, dokładnie wymieszaj. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp delikatnie mąką. Przelej do blaszki masę i piecz w piekarniku około 40 minut w 180 stopniach.

Żurek w wersji tradycyjnej lub wege

  • 50 miligramów masła klarowanego;
  • cztery cebule;
  • trzy liście laurowe;
  • pięć ziarenek ziela angielskiego;
  • butelka zakwasu na żurek (ok. 800 mililitrów);
  • 240 gramów ziemniaków;
  • trzy ząbki czosnku;
  • po szczypcie: soli morskiej, czarnego pieprzu, majeranku, papryki wędzonej oraz lubczyku;
  • 300 gramów tofu;
  • 4-6 jajek;
  • łyżka tartego chrzanu.

Przygotowanie: pokrój i podsmaż cebulę na maśle. Następnie ugotuj cebulę w garnku z ziemniakami pokrojonymi w kostkę oraz liściem laurowym i zielem angielskim. Dodaj zakwas i gotuj przez pół godziny. W tym momencie możesz dodać jogurt lub śmietankę do smaku. Dosyp resztę przypraw i pokrojone w kostkę tofu (jeśli wolisz tradycyjną wersję, zamiast tofu dodaj białą kiełbasę). Ugotuj jajka i podawaj je w zupie. Na koniec udekoruj tanie startym chrzanem. 

Zobacz wideo Jaglanka według przepisu Anny Lewandowskiej
Więcej o:
Copyright © Agora SA