Przepis na zdrową sałatkę wiosenną z sosem z suszonych moreli. Potrawa kusi nie tylko smakiem, ale też wyglądem

Wiosna to czas, w którym na naszym stole częściej goszczą świeże warzywa. Zdecydowanie chętniej sięgamy też po lekkie i zdrowe posiłki. Odpowiedzią na nasze potrzeby o tej porze roku jest sałatka wiosenna ze zniewalającym weganiskim sosem.

Klasyczna sałatka wiosenna najlepiej smakuje z szalotką, musztardą Dijon i suszonymi morelami. Dzięki tym dodatkom twój posiłek nigdy nie będzie nudny. Sałatka świetnie sprawdzi się nie tylko jako lunch. Możesz z powodzeniem umieścić ją na Wielkanocnym stole.

Wyjątkowym składnikiem tej wiosennej sałatki jest z pewnością wegański sos sałatkowy z lekko pikantną musztardą Dijon oraz suszonymi morelami nasączonymi w białym occie winnym.

Aby uczynić potrawę jeszcze bardziej różnorodną, możesz uzupełnić ją najlepszymi warzywami sezonowymi. Dodaj szparagi, groszek, zieloną fasolkę, by zyskać więcej wartości odżywczych, a także zieleni na talerzu. Do sałatki idealnie pasują także kawałki łososia, tuńczyka lub kurczaka. To prawdziwa bomba witaminowa.

Przepis na wiosenną sałatkę pełną witamin

Składniki:

1/4 szklanki drobno posiekanych suszonych moreli, 1/4 szklanki białego octu winnego, 1 drobno posiekana szalotka, 1 łyżeczka musztardy Dijon, 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek, 1 główka opłukanej sałaty, 2 opłukane bukiety rzeżuchy, 1 opakowanie sera feta, 1 pokrojony ogórek, 4 pokrojone w plastry rzodkiewki, 4 ugotowane szparagi, ugotowany świeży groszek (bądź konserwowy), pokrojona i ugotowana zielona fasolka.

Przygotowanie:

Na talerzu ułóż sałatę, rzeżuchę i przyszykowane warzywa. Całość posyp pokruszoną fetą, a następnie polej przygotowanym sosem morelowo-musztardowym.

Sos: Umieść morele w małej misce. Zagotuj biały ocet winny, a następnie polej nim morele. Odstaw na 10 minut. W małej misce połącz szalotkę i musztardę Dijon. Za pomocą łyżki cedzakowej przenieś morele na musztardową mieszankę. Dodaj 2 łyżeczki octu, a następnie wymieszaj z oliwą z oliwek.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.