Na początku marca znana z MasterChefa kucharka, Anna Starmach, pojawiła się w sieci z programem "Superfoody na co dzień", który jest dostępny na platformie Youtube. W produkcji możemy zobaczyć, jak Starmach przygotowuje proste, smaczne i zdrowe potrawy przy wykorzystaniu superfoods.
Superfoods to produkty bogate w cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze, które posiadają liczne właściwości. Chronią przed chorobami, uodparniają organizm i zwiększają jego wydolność. Znajdziemy w nich skoncentrowaną dawkę witamin, kwasów tłuszczowych czy minerałów, które doskonale uzupełnią codzienną dietę. Każde z superfoods mają swoje niepowtarzalne właściwości i niekiedy zawierają więcej antyoksydantów, niż mieści się w całym jabłku czy pomidorze.
Na czwarty odcinek nowego programu kulinarnego, który odbył się 30 marca, przypadła wizyta aktorki Zofii Zborowskiej-Wrony. To właśnie z nią Ania Starmach przygotowała pyszne i zdrowe śniadanie. Wyglądało niesamowicie!
Z odcinka możemy się dowiedzieć, że Zofia jest weganką, a do zmiany sposobu żywienia zainspirował ją mąż, który jest sportowcem. Przygotowane przez Anię i Zofię śniadanie jest świetnym wyborem dla osób będących na diecie roślinnej, ale nie tylko. Kobiety użyły między innymi jagód acai i maqui, które są źródłem antyoksydantów.
Moja siostra mieszka od 15 lat w Brazylii więc doskonale znam jagody acai, które mają super właściwości i kocham po nie sięgać podczas gotowania - mówi Zosia Zborowska-Wrona. Wegetarianką jestem od 7 lat, a na weganizm przeszłam pod wpływem mojego męża, który po obejrzeniu filmu o diecie wegańskiej dla sportowców, postanowił zmienić swoje nawyki żywieniowe. Co prawda on po miesiącu wrócił do diety mięsnej, a ja zostałam, od tamtej pory jestem weganką.
- tłumaczy gość programu Ani Starmach, Zofia Zborowska-Wrona. W programie "Superfoody na co dzień" dziewczyny przygotowały grzanki z szybkimi powidłami śliwkowymi, a także koktajl z arbuza, mango i pomarańczy, który zwieńczyły jagodami acai i maqui. Na koniec gwiazdy wzniosły toast za zdrowie i urodę.
Składniki:
½ chałki drożdżowej (lub żytni chleb razowy) 500 g śliwek (mogą być mrożone), 1 łyżka jagód Maqui Purella, 1 łyżka jagód Acai Purella, 1 łyżka cukru kokosowego, szczypta cynamonu, skórka starta z ½ pomarańczy, 2 łyżki płatków migdałów.
Przygotowanie:
Kromki chałki podpiecz w piekarniku na złoty kolor. Na patelnię wsyp cukier kokosowy, dodaj przekrojone śliwki i wodę, a następnie podgrzewaj na średnim ogniu, aż owoce zamienią się w powidła - wtedy ściągnij patelnię z ognia, dodaj jagody acai i maqui. Migdały podpraż na patelni. Kromki chałki posmaruj serkiem oraz grubą warstwą powideł, całość posyp migdałami i odrobiną miodu. Mmm... gotowe! :)