Zbilansowana dieta musi zawierać składniki bogate nie tylko w białko czy błonnik, ale też w kwasy tłuszczowe Omega-3. Aby uzupełnić ich braki, warto dodać orzechy włoskie do swojego jadłospisu. Zapewnią one pokaźną dawkę przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, które wpływają korzystnie na zdrowie - również psychiczne. Systematyczne spożywanie orzechów może zmniejszyć ryzyko wystąpienia depresji.
Zdrowe kulki mocy
Składniki:
1 szklanka lekko opieczonych orzechów włoskich, 3/4 szklanki daktyli bez pestek, 1/4 szklanki suszonej żurawiny, 1/4 niesłodzonych wiórków kokosowych, 2 łyżki mielonych nasion lnu, 1/4 szklanki miodu, łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1/2 szklanki płatków ryżowych (najlepiej z ryżu brązowego).
Przygotowanie:
Grubo posiekaj orzechy włoskie, daktyle i żurawinę. Połącz z wiórkami kokosowymi i lnem mielonym. Dodaj miód i wanilię i wymieszaj. Całość przenieś do średniej miski i dodaj płatki. Dokładnie mieszaj za pomocą rąk. Uformuj 14 równych kulek, mocno dociskając podczas kształtowania.
Hummus z orzechami włoskimi
Składniki:
425 g odsączonej i opłukanej ciecierzycy z puszki, pół łyżeczki soli, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół cytryny, łyżka sproszkowanego curry, szklanka orzechów przekrojonych na pół orzechów włoskich
Opcjonalnie: Pełnoziarniste krakersy, surowe warzywa pokrojone w słupki (marchew, seler naciowy, ogórek, papryka)
Przygotowanie:
Połącz ciecierzycę, sól, czosnek, dwie łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, curry w proszku i pół szklanki orzechów włoskich w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Posiekaj pozostałe orzechy włoskie. Całość przełóż do miseczki, skrop oliwą z oliwek i posyp siekanymi orzechami. Tak przygotowany hummus możesz przechowywać w lodówce (w szczelnym opakowaniu) około tygodnia. Podawaj z krakersami bądź warzywami.
Shake z ryżu i orzechów włoskich
Składniki:
60 g orzechów włoskich, 80 g brązowego ryżu, 800 ml wody ze szczyptą cynamonu lub wanilii.
Przygotowanie:
Ugotuj brązowy ryż i zmiksuj wszystkie składniki. Shake może że być przechowywany w lodówce od pięciu dni do tygodnia, najlepiej w szklanej butelce.