Trzy przepisy na proste i zdrowe dania, które przygotujesz w kwadrans. Każde z nich zawiera pożywne orzechy włoskie

Zróżnicowana i zdrowa dieta jest szczgólnie istotna w trakcie pandemii, jednak przygotowywanie zdrowych posiłków może trwać długo i stać się uciążliwe. Jak sobie z tym poradzić? Skorzystać z przepisów na dania w 15 minut!

Zbilansowana dieta musi zawierać składniki bogate nie tylko w białko czy błonnik, ale też w kwasy tłuszczowe Omega-3. Aby uzupełnić ich braki, warto dodać orzechy włoskie do swojego jadłospisu. Zapewnią one pokaźną dawkę przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, które wpływają korzystnie na zdrowie - również psychiczne. Systematyczne spożywanie orzechów może zmniejszyć ryzyko wystąpienia depresji.

Przepisy na zdrowe dania w pięć minut

Zdrowe kulki mocy

Składniki:

1 szklanka lekko opieczonych orzechów włoskich, 3/4 szklanki daktyli bez pestek, 1/4 szklanki suszonej żurawiny, 1/4 niesłodzonych wiórków kokosowych, 2 łyżki mielonych nasion lnu, 1/4 szklanki miodu, łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1/2 szklanki płatków ryżowych (najlepiej z ryżu brązowego).

Przygotowanie:

Grubo posiekaj orzechy włoskie, daktyle i żurawinę. Połącz z wiórkami kokosowymi i lnem mielonym. Dodaj miód i wanilię i wymieszaj. Całość przenieś do średniej miski i dodaj płatki. Dokładnie mieszaj za pomocą rąk. Uformuj 14 równych kulek, mocno dociskając podczas kształtowania. 

Hummus z orzechami włoskimi

Składniki:

425 g  odsączonej i opłukanej ciecierzycy z puszki, pół łyżeczki soli, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół cytryny, łyżka sproszkowanego curry, szklanka orzechów przekrojonych na pół orzechów włoskich

Opcjonalnie: Pełnoziarniste krakersy, surowe warzywa pokrojone w słupki (marchew, seler naciowy, ogórek, papryka)

Przygotowanie:

Połącz ciecierzycę, sól, czosnek, dwie łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, curry w proszku i pół szklanki orzechów włoskich w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Posiekaj pozostałe orzechy włoskie. Całość przełóż do miseczki, skrop oliwą z oliwek i posyp siekanymi orzechami. Tak przygotowany hummus możesz przechowywać w lodówce (w szczelnym opakowaniu) około tygodnia. Podawaj z krakersami bądź warzywami.

Shake z ryżu i orzechów włoskich

Składniki:

60 g orzechów włoskich, 80 g brązowego ryżu, 800 ml wody ze szczyptą cynamonu lub wanilii. 

Przygotowanie:

Ugotuj brązowy ryż i zmiksuj wszystkie składniki. Shake może że być przechowywany w lodówce od pięciu dni do tygodnia, najlepiej w szklanej butelce.

Więcej o:
Copyright © Agora SA