Co może postać w lodówce przez kilka dni? Lista zdrowych produktów, które zachowają świeżość do miesiąca

Zdrowe jedzenie często kojarzy nam się z krótką datą przydatności. Zdrowa, nieprzetworzona żywność rzeczywiście krócej pozostaje świeża. Jednak odpowiednio przechowywana może pozostać w dobrym stanie nawet do tygodnia.

Zdrowa żywność często szybko traci swoją świeżość, ze względu na niską zawartość sztucznych konserwantów. Jest jednak kilka produktów, które trzymane w lodówce przeciągają swoją ważność nawet do tygodnia. Co możemy zaliczyć do tej grupy?

Przechowywanie warzyw - dla większości z nich odpowiednim miejscem będzie lodówka. Zdjęcie ilustracyjne, New Africa/shutterstock.comPrzechowywanie warzyw - dla większości z nich odpowiednim miejscem będzie lodówka. Zdjęcie ilustracyjne, New Africa/shutterstock.com Przechowywanie warzyw - dla większości z nich odpowiednim miejscem będzie lodówka. Zdjęcie ilustracyjne, New Africa/shutterstock.com

Top 5 zdrowej żywności, która zachowa świeżość do tygodnia

Problem z datą przydatności oraz niespodziewanym zepsuciem się produktu to dwa najczęstsze powody marnowania się żywności. Warto wiedzieć, które produkty zachowają świeżość dłużej, po umieszczeniu w lodówce.

Jagody - tydzień

Jagody, podobnie jak truskawki i maliny, zawierają wiele witamin, błonnika oraz przeciwutleniaczy. Jednak jagody, w przeciwieństwie do wyżej wymienionych czerwonych owoców, dłużej zachowują świeżość. 

Kapusta i kalafior - tydzień

Kapustę, kalafior, a także pochodne tych warzyw, czyli brokuły i brukselka, zachowują w lodówce świeżość przez cały tydzień. Te gatunki warzyw zawierają wiele witaminy C, K oraz błonnika, dlatego warto jest się w nie zaopatrzyć.

Zielone liście - do pięciu dni

Szpinak, rukola oraz jarmuż to podstawy zdrowych koktajli i sałatek. Świeże kiście, trzymane w lodówce, nadają się do spożycia przez pięć dni. Tu warto zaznaczyć, że najlepiej warzywa liściaste przechowywać w plastikowych pojemnikach, a nie foliach, w które są pakowane do sklepów. Pojemnik przykryj papierowym ręcznikiem, zamiast pokrywką - w ten sposób do środka nie dostanie się wilgoć.

Warzywa korzenne - 2 tygodnie

Marchew, pietruszka, buraki, rzepa i rzodkiewka to wyjątkowo wytrzymałe warzywa. Jeżeli trzymamy je w lodówce i nie dopuszczamy, aby do szuflady dostała się wilgoć, swoje właściwości odżywcze utrzymają aż dwa tygodnie. 

Jajka - do miesiąca

Jeżeli mamy zrobiony zapas surowych jajek, warto je umieścić w lodówce. W ten sposób ich ważność wydłuży się do miesiąca. Po ugotowaniu na twardo, jajka możemy przechowywać przez tydzień. Pamiętaj, aby nie umieszczać ich na drzwiach lodówki - w ten sposób są narażone na ciepłe powietrze z zewnątrz i szybsze zepsucie. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.