Co może postać w lodówce przez kilka dni? Lista zdrowych produktów, które zachowają świeżość do miesiąca
Zdrowa żywność często szybko traci swoją świeżość, ze względu na niską zawartość sztucznych konserwantów. Jest jednak kilka produktów, które trzymane w lodówce przeciągają swoją ważność nawet do tygodnia. Co możemy zaliczyć do tej grupy?
Przechowywanie warzyw - dla większości z nich odpowiednim miejscem będzie lodówka. Zdjęcie ilustracyjne, New Africa/shutterstock.com Przechowywanie warzyw - dla większości z nich odpowiednim miejscem będzie lodówka. Zdjęcie ilustracyjne, New Africa/shutterstock.com
Top 5 zdrowej żywności, która zachowa świeżość do tygodnia
Problem z datą przydatności oraz niespodziewanym zepsuciem się produktu to dwa najczęstsze powody marnowania się żywności. Warto wiedzieć, które produkty zachowają świeżość dłużej, po umieszczeniu w lodówce.
Jagody - tydzień
Jagody, podobnie jak truskawki i maliny, zawierają wiele witamin, błonnika oraz przeciwutleniaczy. Jednak jagody, w przeciwieństwie do wyżej wymienionych czerwonych owoców, dłużej zachowują świeżość.
Kapusta i kalafior - tydzień
Kapustę, kalafior, a także pochodne tych warzyw, czyli brokuły i brukselka, zachowują w lodówce świeżość przez cały tydzień. Te gatunki warzyw zawierają wiele witaminy C, K oraz błonnika, dlatego warto jest się w nie zaopatrzyć.
Zielone liście - do pięciu dni
Szpinak, rukola oraz jarmuż to podstawy zdrowych koktajli i sałatek. Świeże kiście, trzymane w lodówce, nadają się do spożycia przez pięć dni. Tu warto zaznaczyć, że najlepiej warzywa liściaste przechowywać w plastikowych pojemnikach, a nie foliach, w które są pakowane do sklepów. Pojemnik przykryj papierowym ręcznikiem, zamiast pokrywką - w ten sposób do środka nie dostanie się wilgoć.
Warzywa korzenne - 2 tygodnie
Marchew, pietruszka, buraki, rzepa i rzodkiewka to wyjątkowo wytrzymałe warzywa. Jeżeli trzymamy je w lodówce i nie dopuszczamy, aby do szuflady dostała się wilgoć, swoje właściwości odżywcze utrzymają aż dwa tygodnie.
Jajka - do miesiąca
Jeżeli mamy zrobiony zapas surowych jajek, warto je umieścić w lodówce. W ten sposób ich ważność wydłuży się do miesiąca. Po ugotowaniu na twardo, jajka możemy przechowywać przez tydzień. Pamiętaj, aby nie umieszczać ich na drzwiach lodówki - w ten sposób są narażone na ciepłe powietrze z zewnątrz i szybsze zepsucie.
-
Kate Winslet wspomina falę krytyki po premierze "Titanica". "Pisali, że gdybym tylko zrzuciła dwa kilo, Leo zmieściłby się na tratwie"
-
Aneta Kręglicka opowiedziała o swojej diecie. "Nigdy nie miałam problemów z wagą, a naprawdę nie jem mało"
-
Ten wariant deski angażuje do pracy całe ciało. Jak poprawnie wykonać plank niedźwiedzi? Instrukcja krok po kroku
-
Ania Starmach podała przepis na swój ulubiony "comfort food". Przepis jest banalny i zasmakuje każdemu łasuchowi
-
Paula Jagodzińska opowiedziała o ulubionym treningu. "Relacja bardzo burzliwa, z natury nie lubię biegać"
- Buduje siłę poprzez wybuchowe ruchy. Poznaj trening plyometryczny dla początkujących
- Czym zastąpić ser w diecie? Oto proste przepisy na potrawy o serowym posmaku
- Edyta Litwiniuk poleca trzy ćwiczenia na uda i pośladki. "Troszkę spokojniej, co nie oznacza lżej"
- Kate Winslet wspomina falę krytyki po premierze "Titanica". "Pisali, że gdybym tylko zrzuciła dwa kilo, Leo zmieściłby się na tratwie"
- Dlaczego, zdaniem naukowców, godzina osiemnasta to idealny czas na trening? Ważną rolę odgrywa nasz metabolizm