Przepisy, które warto znać nie tylko podczas kwarantanny. Do wykonania potrzebujesz jedynie trzech składników

Zamiast kupować kolejne produkty, zacznij eksperymentować ze składnikami, które masz już w domu. Potrzebujesz zaledwie trzech produktów, żeby wyczarować zaskakujące potrawy, które będą nie tylko proste i szybkie w przygotowaniu, ale też smaczne.

Izolacja od społeczeństwa i zamknięcie się w domu może pobudzać kreatywność. Masz zdecydowanie więcej czasu na gotowanie, ale jeśli nie chcesz spędzać całego dnia w kuchni, koniecznie wypróbuj przepisy oparte na trzech składnikach.

Trzyskładnikowe ciasteczka z masłem orzechowym

Składniki : 200 g masła orzechowego, 175 g cukru pudru, 1 jajko

Przygotowanie: Podgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wymieszaj masło orzechowe i cukier razem w misce, aż dobrze się połączą. Dodaj jajko i wymieszaj, aby powstało ciasto. Uformuj kulki i umieść kilka centymetrów od siebie na blasze, spłaszcz je widelcem. Piecz przez 10-12 minut, aż będą złote na brzegach, a następnie odłóż do ostygnięcia. Możesz przechowywać je w szczelnym pojemniku przez trzy dni lub zamrozić ciasto przed upieczeniem i upiecz ciasteczka z zamrożonego (dodając jeszcze dwie minuty do czasu gotowania), gdy potrzebujesz szybkiej przekąski.

Trzyskładnikowe naleśniki

Składniki: 45 g płatków owsianych, obrany mały banan, 1/2 łyżki mleka (może być roślinne)

Przygotowanie: Nasmaruj patelnię masłem lub jego wegańską alternatywą. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą ręcznego blendera, a następnie wlej ciasto na natłuszczoną patelnię. Przewróć na drugą stronę, gdy już będzie to możliwe i smaż przez dodatkową minutę. Pozostałą masę możesz schłodzić lub zamrozić. Na wierzchu dodaj wszystko, co tylko chcesz. Najlepiej smakują z masłem orzechowym, owocami i bananami.

Naleśniki z bananami i orzechami
Naleśniki z bananami i orzechami Fotolia

Trzyskładnikowy makaron w sosie serowym

Składniki: 1 litr mleka, 450 g makaronu, 200 g startego sera cheddar

Przygotowanie: Zagotuj mleko, a następnie dodaj makaron i zamieszaj. Zmniejsz temperaturę do delikatnego wrzenia, podczas którego mleko spienia się i gotuje. Gotuj przez około 10 minut lub do momentu, aż makaron stanie się al dente. Dodaj starty ser, dopraw solą i pieprzem i pozostaw na kilka minut, aby zgęstniał.

Więcej o: