Anna Lewandowska zaczyna dzień od "miski zdrowia". Co znajdziemy na talerzu trenerki?

Śniadanie to według wielu specjalistów najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Bardzo ważne jest, aby dostarczyć z rana odpowiednią dawkę niezbędnej energii. Anna Lewandowska pokazała, jak wygląda jej pierwszy posiłek - na talerzu znajdziemy u niej mnóstwo witamin.

Anna Lewandowska kontynuuje kulinarne wyzwanie i zachęca obserwatorów do urozmaicenia swoich jadłospisów. Domowa izolacja może być czasem, który wykorzystamy na rozwijanie swoich umiejętności kulinarnych. W piątkowym menu Lewandowskiej znajdziemy m.in. potrawy z jajkami oraz porcją zielonych warzyw, które dostarczą potrzebnych witamin dla naszej odporności i dobrej przemiany materii.

 

Piątkowy jadłospis "Gotuj w domu z Anną Lewandowską"

Śniadaniowa miska zdrowia

  • dwie łyżki płatków owsianych;
  • 1/4 łyżki wiórków kokosowych;
  • pół łyżeczki nasion lnu;
  • dwie łyżki mąki kokosowej;
  • po 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu i ekstraktu z wanilii;
  • szczypta soli morskiej;
  • 3/4 łyżki miodu pszczelego;
  • pięć łyżek jogurtu kokosowego;
  • 1/3 banana;
  • kostka gorzkiej czekolady 90%;
  • łyżeczka sproszkowanego szpinaku do koktajli;
  • suszone jagody goji;
  • nasiona słonecznika. 

Przygotowanie: Ugotuj płatki owsiane na wodzie, dodaj zmielone siemię lniane, mąkę, wiórki, miód i przyprawy. Zamieszaj, dodaj jogurt, banana, posiekaną gorzką czekoladę i pozostałe składniki.

Zielony zastrzyk mocy

  • cztery suszone daktyle;
  • plaster limonki;
  • niewielki banan;
  • plaster ananasa;
  • garść szpinaku;
  • dojrzałe awokado;
  • świeża mięta.

Przygotowanie: Zalej daktyle wrzątkiem i odstaw na dziesięć minut, po tym czasie odlej wodą. Wyciśnij sok z limonki. Zblenduj wszystkie składniki. 

Makaron z cukinii z jajkiem sadzonym

  • 2/3 cukinii;
  • trzy łyżki klarowanego masła;
  • sześć pomidorków koktajlowych;
  • garść rukoli;
  • trzy jajka kurze;
  • pół łyżki musztardy Dijon;
  • chili w proszku;
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Obieraczką do warzyw zetrzyj cukinię na wstążki. Rozgrzej na patelni połowę porcji masła i smaż makaron z cukinii z musztardą i przyprawami przez trzy minuty. Później przełóż przygotowany makaron do miski, dodaj pokrojone pomidory i rukolę. Usmaż jajka na pozostałej części masła i ułóż na warzywach. 

Przy pomocy obieraczki do warzyw zetrzyj wstążki cukinii. Na patelni rozgrzej połowę tłuszczu, smaż makaron z cukinii z musztardą i przyprawami przez około 3 minuty. Przełóż warzywny makaron do miski, dodaj przekrojone na pół pomidorki i rukolę. Jajka usmaż na pozostałej części rozgrzanego tłuszczu i ułóż na warzywach.

Sałatka z kurczakiem i sosem musztardowym

  • 120 gramów mięsa piersi z kurczaka bez skóry;
  • pół łyżeczki klarowanego masła;
  • garść rukoli;
  • sześć pomidorów koktajlowych;
  • trzy plastry suszonych pomidorów;
  • pięć marynowanych czarnych oliwek;
  • 3/4 łyżki miody pszczelego;
  • ząbek czosnku;
  • plaster parmezanu;
  • musztarda Dijon;
  • sól morska, papryka czerwona słodka i czarny pieprz oraz chili do smaku.

Przygotowanie: Pokrój kurczaka w kostkę, dodaj przyprawy i wymieszaj. Na rozgrzanym na patelni maśle usmaż mięso. Włóż rukolę do miski, dodaj usmażonego kurczaka, pokrojone pomidorki i resztę warzyw. Przygotuj dressing: wymieszaj musztardę z miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz chili. Sałatkę polej sosem i posyp startym parmezanem.

Zobacz wideo Anna Lewandowska ćwiczy w 8. miesiącu ciąży
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.