Dieta zupowa - na czym polega i czy działa? Poznaj przepisy Moniki Honory

Monika Honory jest ekspertem holistycznego odchudzania, które zakłada, że na naszą figurę wpływa jednocześnie wiele czynników. Swego czasu przeprowadziła tzw. dietę zupową. Jakie są jej efekty? Zobaczcie przykładowy jadłospis.

Jak sama nazwa wskazuje, dieta zupowa opiera się na spożywaniu odżywczych zup. W sieci znajdziemy również pojęcie "zupingu", czyli przeprowadzanej kilkudniowej kuracji oczyszczającej organizm, na której możemy spożywać jedynie zupy warzywne. Tę dietę wypromowała Monika Honory, ekspertka ds. żywienia holistycznego. 

 

Dieta zupowa - czym jest i gdzie ma swoje początki?

Wbrew pozorom ta dieta nie jest nowym wynalazkiem. Od wielu lat znałyśmy ją w różnej postaci. Najbardziej popularna odmiana tej diety, czyli kapuściana, miała swoją premierę w latach 80-tych ubiegłego wieku. Znane są jeszcze: rosołowa, "souping" polegający na wyciskaniu soku ze świeżych warzyw oraz dieta zupna Moniki Honory. Specjalistka schudła na tej kuracji 40 kilogramów w ciągu ośmiu miesięcy. Zupę spożywała pięć razy dziennie, a efekty swoich zmagań opisała na blogu. Jej przemiana była impulsem do opracowania autorskiego "Programu Przemian". Honory jest też autorką kilku książek kucharskich, które pomogą nam w przygotowaniu zdrowych, lekkich i odżywczych zup.

Dieta zupowa Moniki Honory - przepisy

Taki sposób odżywiania - stosowany z głową - może nam pomóc w walce z otyłością. W samodzielnie przygotowanych zupach znajdziecie mnóstwo składników mineralnych oraz witamin. Są one bardziej sycące od np. soków, które stanowią podstawę innych popularnych programów odchudzających. Jakie zupy poleca Monika? Na jej Instagramie znajdziecie kilka ciekawych przepisów.

Zielona zupa z perłami

  • dwa litry wody;
  • dwie szklanki cieciorki (namoczonej przez noc w dużej ilości wody lub z puszki);
  • trzy łodygi selera naciowego;
  • cebula;
  • marchew;
  • cztery ząbki czosnku;
  • papryczka chili;
  • pół brokuła;
  • ćwierć pęczka natki pietruszki;
  • pół szklanki kwaśnej 12-procentowej śmietany;
  • osiem cienkich plastrów surowego boczku;
  • dwie łyżeczki oregano;
  • sól himalajska i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Zagotuj wodę, jak zacznie wrzeć wrzuć do niej cieciorkę i boczek. Następnie dodaj cebulę pokrojoną w piórka oraz pozostałe pokrojone warzywa. Dopraw do smaku i gotuj przez dwadzieścia minut jeśli użyłaś cieciorki z puszki, a pół godziny, w przypadku namaczanej przez noc. Po tym czasie dodaj rozdrobnione różyczki brokuła i gotuj jeszcze przez pięć minut. Po przelaniu zupy do talerza, dodaj keks ze śmietany i udekoruj całość natką pietruszki.

Czerwone jabłuszko

  • 3,5 litra warzywnego wywaru;
  • kilogram czerwonych buraków;
  • trzy jabłka;
  • cztery cebule;
  • ząbek czosnku;
  • 30 dekagramów fasoli typu jaś;
  • dwie łyżki oliwy z oliwek;
  • łyżka majeranku i czosnku niedźwiedziego;
  • sok z połowy cytryny;
  • osiem jaj przepiórczych;
  • łyżeczka kopru włoskiego i kminku rzymskiego;
  • łyżeczka zmielonego imbiru;
  • sól himalajska i pieprz.

Przygotowanie: Do warzywnego wywaru wrzuć obrane i pokrojone w paski buraki oraz oliwę z oliwek. Gotuj przez dwadzieścia minut. Fasolę ugotuj oddzielnie do miękkości. Wlej sok z cytryny, dodaj czosnek, jabłka ze skórką oraz cebule do wywaru. Gotuje kolejne pół godziny, wtedy przecedzamy zupę. Do gotującego się barszczu wrzuć ugotowaną fasolę razem z jej wodą. Dopraw przyprawami. Podawaj z ugotowanymi jajkami. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.