Jak uniknąć przejadania się podczas pracy w domu? Oto kilka sposobów

Zamknięcie się w domu sprzyja podjadaniu. W związku z panującą pandemią zmieniła się nasza codzienność, dieta i plan treningowy. Pojawiła się też niepewność i dodatkowy stres. Jak radzić sobie z zaistniałą sytuacją i nie przytyć?

W ostatnich tygodniach nasz świat wywrócił się do góry nogami. Pewne ograniczenia i konieczność dokonania zmian generują stres, który może prowadzić do objadania się. Warunki są sprzyjające, gdyż większość czasu spędzamy w domach i praktycznie przez całą dobę mamy jedzenie w zasięgu ręki. W związku ze zmniejszeniem częstotliwości wyjść, zdecydowanie mniej się też ruszamy. Czasy są trudne, ale można sobie z nimi poradzić.

Rozładowywanie napięcia za pośrednictwem jedzenia to powszechna strategia

Głównymi czynnikami stresu mogą okazać się dla nas niepewność - również zawodowa - oraz brak kontroli nad sytuacją. Długotrwałe napięcie prowadzi do podwyższenia poziomu kortyzolu, co wzmaga apetyt. Najczęściej sięgamy wtedy po wysokokaloryczną żywność o dużej zawartości cukru, by uzyskać szybki zastrzyk energii i wytworzyć dopaminę - neuroprzekaźnik związany z motywacją i nagrodą. 

Sposoby na poradzenie sobie z uporczywym podjadaniem

Nie jedz bezmyślnie

Jeśli musisz sięgnąć po przekąskę, zaplanuj to. Bezmyślne jedzenie sprawi, że pochłoniesz więcej i choć poczujesz się pełna, to brak satysfakcji z jedzenia spowoduje, że zaczniesz szukać czegoś innego. Przekąski mogą być dobrym wyborem pomiędzy posiłkami - zapobiegną późniejszemu przejadaniu się. Warto jednak kontrolować ilość przyjmowanych pokarmów i skupiać się na każdym kęsie. Pomóc w tym może jedzenie drugą ręką, czyli tą, którą nie sięgamy po jedzenie automatycznie.

Kupuj mniejsze, jednorazowe porcje

Kontrolowanie wielkości opakowań zmniejsza prawdopodobieństwo zjedzenia ogromnej ilości za jednym razem. Jeśli więc decydujesz się na posiadanie przekąsek w domu, wybieraj mniejsze paczki i pudełka z ograniczoną zawartością.

Trzymaj przekąski poza zasięgiem wzroku

Spróbuj postawić coś słodkiego przy stanowisku pracy i nie sięgnąć po to. Nierealne? Dlatego lepiej jest chować przekąski w nietypowych miejscach, ale nigdy na widoku. Jeśli będziesz musiała po nie pójść, a nawet ich poszukać, zyskasz czas na zastanowienie się, czy naprawdę chcesz coś przekąsić.

Poszukaj zdrowszych alternatyw

Jeśli lubisz chrupkie i słone bądź słodkie przekąski, zastanów się, jaki zdrowy produkt będzie w stanie zapewnić ci podobne wrażenia. Możesz postawić na paluszki marchewkowe z masłem orzechowym, seler pokrojony w słupki z guacamole, garść migdałów bądź daktyli. Takie przekąski możesz jeść bez wyrzutów sumienia - dostarczą wartości odżywczych.