Anna Lewandowska podzieliła się przepisem na zielone risotto. Dlaczego warto jeść szpinak?

Anna Lewandowska dzieli się na Instagramie różnorodnymi przepisami na czas domowej izolacji. Każda potrawa to inne składniki, które dostarczą nam potrzebnych witamin, aby podnieść odporność organizmu.

Anna Lewandowska tym razem w swoim menu postawiła na szpinak, który stał się składnikiem czwartkowego dania głównego.To zielone warzywo zawiera potrzebne minerały i witaminy oraz antyoksydanty, które pomagają walczyć z miażdżycą. Szpinak posiada również właściwości antynowotworowe. Możesz go wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Nas zainspirował prosty przepis trenerki na zielone risotto.

 

Anna Lewandowska podzieliła się przepisami na kokosowe słodkości i obiad ze szpinakiem w roli głównej

Sałatka z indykiem i orzechami

  • mięso z piersi indyka bez skóry (150 g);
  • połowa dojrzałego awokado;
  • 4 pomidorki koktajlowe;
  • cztery orzechy włoskie;
  • kilka liści sałaty;
  • łyżka oleju kokosowego;
  • ocet balsamiczny, sól morska i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Pokrój mięso w kostkę, przypraw i usmaż na rozgrzanym wcześniej oleju. Dodaj pokrojone pomidory, awokado i pokruszone orzechy. Wymieszaj indyka, warzywa i porwaną sałatę. Polej wszystko odrobioną octu i dopraw do smaku.

Kokosowe muffiny

  • jedno jajko kurze średniej wielkości;
  • łyżka masła klarowanego;
  • łyżka miodu pszczelego;
  • pół łyżki odtłuszczonej mąki kokosowej;
  • szczypta proszku do pieczenia;
  • kostka gorzkiej czekolady 90%;
  • wanilia w ziarenkach;
  • 50 gramów mrożonych malin.

Przygotowanie: Wymieszaj dokładnie jajko, masło, miód i ziarenka wanilii. Następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia i mieszaj aż uzyskasz gładką masę. Dodaj pokruszoną czekoladę i maliny. Napełnij masą foremki do muffinek i piecz przez kwadrans w 180 stopniach.

Zielone risotto

  • 5 łyżek ryżu basmati;
  • 100 gramów szpinaku;
  • trzy marchewki;
  • ząbek czosnku;
  • cztery suszone pomidory;
  • łyżeczka masła klarowanego;
  • łyżeczka skórki ze świeżej cytryny;
  • dwie łyżki soku z cytryny;
  • pieprz, sól, kurkuma i oregano.

Przygotowanie: Zetrzyj marchewki na tarce o grubych oczkach, przeciśnij czosnek przez praskę, pokrój pomidory w paski. W głębokim garnku rozpuść masło i dorzuć ryż, praż go przez 2-3 minuty. Dodaj marchewki, szpinak, czosnek, pomidory i skórkę z cytryny, duś przez kolejnych kilka minut. Następnie zalej wszystko wrzącą wodą i gotuj pod przykryciem, aż ryż stanie się miękki. Pilnuj ilości wody, dolewaj jej więcej co pewien czas, mieszając danie. Na koniec dopraw wszystko przyprawami i sokiem z cytryny.

Zobacz wideo Anna Lewandowska ugotowała rozgrzewające potrawy. Tanie i łatwe
Więcej o:
Copyright © Agora SA