Cieciorka świetnie się sprawdzi do przygotowania szybkich i zdrowych posiłków. Oto trzy fit przepisy na cieciorkę

W sklepach znajdziemy ją pod różnymi postaciami. Jest łatwo dostępna, niedroga, a przede wszystkim bardzo zdrowa. Z ciecierzycy szybko przygotujesz smaczne fit potrawy, które urozmaicą menu.

Ciecierzyca jest bardzo prosta w przechowywaniu oraz przygotowaniu. Cieciorkę możemy kupić w słoikach, puszkach lub torebkach. Warto się w nią zaopatrzyć - to warzywo ma wiele cennych składników odżywczych. W ciecierzycy znajdziecie dużo pożywnego białka, całkiem sporo błonnika i zdrowych węglowodanów. Jest bardzo sycąca, stąd jest dobrym rozwiązaniem dla osób na diecie. Jak można przygotować cieciorkę?

Trzy szybkie przepisy z cieciorki

Hummus z ciecierzycą

Tak przygotowany może być podstawą do wegetariańskich i wegańskich past o różnych smakach. Wystarczy dodać różnych przypraw oraz innych warzyw.

Składniki:

  • 240 gramów ugotowanej cieciorki;
  • ząbek czosnku;
  • sól i czarny pieprz do smaku;
  • 40 gramów oliwy;
  • sok z połowy cytryny;
  • 40 gramów wody (około 1/4 szklanki);
  • dwie lub trzy łyżki pasty sezamowej, czyli tahini.

Przygotowanie: Zblenduj wszystkie składniki, w razie potrzeby dopraw bardziej do smaku. Podawaj z kanapkami lub jako sos do domowych natchosów.

Cieciorka z pieczarkami

Składniki:

  • cztery czubate łyżki cieciorki;
  • pół cebuli;
  • kilka pomidorów z puszki;
  • 40 gramów pełnoziarnistego makaronu;
  • sześć dużych pieczarek;
  • pieprz i sól do smaku;
  • pietruszka do dekoracji.

Przygotowanie: Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Pokrój cebulę w kostkę, a pieczarki na cztery części. Podsmaż cebulę bez dodatku oleju czy oliwy. Dodaj pieczarki i dopraw wszystko pieprzem i solą. Zgnieć ząbek czosnku i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj cieciorkę oraz pomidory. Duś potrawę około dziesięciu minut. Dopraw i podawaj z makaronem oraz pietruszką.

Ciecierzyca z piekarnika

Składniki:

  • puszka ciecierzycy;
  • szczypta soli morskiej;
  • pół łyżeczki słodkiej papryki;
  • szczypta kurkumy; 
  • szczypta zmielonego chili;
  • łyżka oliwy z oliwek.

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Opłucz i odsącz ciecierzycę z nadmiaru wody za pomocą papierowego ręcznika. Przenieś cieciorkę na blachę i piecz przez kwadrans. Po tym czasie wyjmij ją z piekarnika i dokładnie wymieszaj z przyprawami oraz oliwą. Ponownie umieść danie w piekarniku i piecz, aż ciecierzyca będzie chrupiąca. Wyłącz piekarnik, a warzywo zostaw w środku, aż ostygnie. Taki przysmak z powodzeniem zastąpi popularny popcorn.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.