Ciecierzyca jest bardzo prosta w przechowywaniu oraz przygotowaniu. Cieciorkę możemy kupić w słoikach, puszkach lub torebkach. Warto się w nią zaopatrzyć - to warzywo ma wiele cennych składników odżywczych. W ciecierzycy znajdziecie dużo pożywnego białka, całkiem sporo błonnika i zdrowych węglowodanów. Jest bardzo sycąca, stąd jest dobrym rozwiązaniem dla osób na diecie. Jak można przygotować cieciorkę?
Tak przygotowany może być podstawą do wegetariańskich i wegańskich past o różnych smakach. Wystarczy dodać różnych przypraw oraz innych warzyw.
Składniki:
Przygotowanie: Zblenduj wszystkie składniki, w razie potrzeby dopraw bardziej do smaku. Podawaj z kanapkami lub jako sos do domowych natchosów.
Składniki:
Przygotowanie: Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Pokrój cebulę w kostkę, a pieczarki na cztery części. Podsmaż cebulę bez dodatku oleju czy oliwy. Dodaj pieczarki i dopraw wszystko pieprzem i solą. Zgnieć ząbek czosnku i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj cieciorkę oraz pomidory. Duś potrawę około dziesięciu minut. Dopraw i podawaj z makaronem oraz pietruszką.
Składniki:
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Opłucz i odsącz ciecierzycę z nadmiaru wody za pomocą papierowego ręcznika. Przenieś cieciorkę na blachę i piecz przez kwadrans. Po tym czasie wyjmij ją z piekarnika i dokładnie wymieszaj z przyprawami oraz oliwą. Ponownie umieść danie w piekarniku i piecz, aż ciecierzyca będzie chrupiąca. Wyłącz piekarnik, a warzywo zostaw w środku, aż ostygnie. Taki przysmak z powodzeniem zastąpi popularny popcorn.