Buraki i banany mogą być podstawą wielu zdrowych i szybkich dań. Zobacz, w jaki sposób wykorzystuje je Anna Lewandowska

Anna Lewandowska często w swoich potrawach wykorzystuje banany i buraki. Nic dziwnego, te dwa produkty mogą być podstawą wielu dań zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Co znalazło się w najnowszym menu trenerki?

Anna Lewandowska rozpoczyna środę od podzielenia się na Isntagramie nowymi kulinarnymi inspiracjami. W menu znajdziemy słodkie śniadanie na ciepło, rozgrzewające smoothie i potrawy z pełnych witamin czerwonych buraków oraz bananów. Potrawy są proste, a ich przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu.

 

Anna Lewandowska podrzuca pomysły na rozgrzewające menu

Placuszki czekoladowe z borówkami

  • 1,5 łyżki mąki owsianej lub kasztanowej;
  • dwa jajka;
  • pół banana;
  • 1/4 łyżeczki gorzkiego kakao;
  • pół łyżeczki oleju kokosowego;
  • 1/4 garści borówek amerykańskich.

Przygotowanie: Zblenduj wszystkie składniki, na patelni podgrzej tłuszcz. Uformuj placuszki i smaż na rozgrzanym oleju. Podawaj z borówkami.

Smoothie rozgrzewające

  • 1/4 łyżeczki kurkumy;
  • 2/3 banana;
  • 2/3 szklanki mleka kokosowego;
  • szczypta cynamonu i kardamonu;
  • pół łyżki miodu.

Przygotowanie: Zblenduj wszystkie składniki.

Krewetki w sosie

  • pół łyżki masła ghee;
  • ząbek czosnku;
  • 7 sztuk krewetek tygrysich;
  • plaster cytryny;
  • po szczypcie soli morskiej i pieprzu czarnego;
  • łyżeczka pietruszki i świeżej kolendry;
  • porcja makaronu ryżowego;
  • masło z nerkowców;
  • pół łyżeczki sosu sojowego;
  • pół czerwonej papryki;
  • 1/4 łyżeczki nasion sezamu;
  • pół pęczka świeżej kolendry.

Przygotowanie: Rozgrzej tłuszcz na patelni, podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj krewetki, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Duś składniki pod przykryciem przez dziesięć minut. Posyp danie posiekaną natką z pietruszki i kolendrą. W międzyczasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Ciepły, ugotowany makaron wymieszaj z masłem orzechowym oraz sosem sojowym. Pokrój paprykę w kostkę i wymieszaj makaron z pokrojoną papryką. Całość posyp kolendrą i sezamem.

Gruzińskie kulki buraczane a'la phali

  • 3/4 gotowanego buraka;
  • dwa orzechy włoskie;
  • łyżeczka świeżej kolendry i liści pietruszki;
  • szczypta pieprzu czarnego i soli morskiej;
  • szczypta słodkiej czerwonej papryki.

Przygotowanie: Zblenduj buraka. Powstałą pastę wymieszaj z posiekanymi orzechami i zmielonymi płatkami owsianymi, kolendrą, pietruszką i przyprawami. Połącz wszystkie składniki i uformuj z powstałej masy kulki.

Sałatka z burakiem, jajkami, serem halloumi i rzeżuchą

  • jedno małe jajo kurze;
  • 1.5 plastra sera halloumi;
  • garść rukoli i szpinaku;
  • 1/4 ugotowanego buraka;
  • 1/4 łyżeczki oliwy z oliwy;
  • plaster cytryny;
  • pół łyżeczki miodu;
  • pół łyżeczki musztardy dijon;
  • szczypta soli morskiej i pieprzu czarnego;
  • garść rzeżuchy;
  • kilka liści świeżej bazylii.

Przygotowanie: Ugotuj jajko na twardo i pokrój w ćwiartki. Ser pokrój w plastry i podgrilluj z obu stron na suchej patelni. Zieleninę przełóż do miski, dodaj pokrojonego w kostkę buraka, jajko i zgrillowany ser. Zrób sos: wymieszaj sok z cytryny z oliwy z oliwek, musztardą, miodem, solą, pieprzem i octem. Polej dressingiem sałatkę, którą na koniec posyp rzeżuchą, bazylią i nasionami słonecznika.

Zobacz wideo Kwarantanna u Lewandowskich. Tak ćwiczy Robert z Klarą
Więcej o:
Copyright © Agora SA!