Kuskus wielu z nas kojarzy się z drobną kaszą o żółtym kolorze. Co ciekawe, produkt ten to składnik tradycyjnej kuchni północnoafrykańskiej, który technicznie jest... makaronem, a nie ziarnem! Kuskus jest wytwarzany z pszenicy durum lub semoliny. W produkcie znajdziemy białko, węglowodany, błonnik, żelazo, magnez i cynk. Co można przyrządzić z kuskusu?
Przygotowanie: Wymieszaj wszystkie składniki owsianki z wyjątkiem rodzynek. Gotuj na średnim ogniu, aż kuskus będzie miękki i kremowy. Pamiętaj o częstym mieszaniu. Następnie zdejmij z ognia i dodaj rodzynki. Aby zrobić krem, umieść wszystkie składniki w mikserze i ubij na gładką masę. Udekoruj owsiankę kremem.
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do dwustu stopni. W małej misce wymieszaj czosnek w przyprawie, paprykę, sól i pieprz. Obficie posyp powstałą mieszanką udka z kurczaka. Podgrzej jedną łyżkę oliwy z oliwek na żeliwnej patelni na średnim ogniu, umieść na niej przyprawionego kurczaka. Gotuj, aż kurczak będzie złotobrązowy, przełóż go na drugą stronę i powtórz proces. Po tym, jak mięso z każdej strony osiągnie właściwy kolor zdejmij je z ognia i patelni. Na tym samym naczyniu umieść pozostałą oliwę, czosnek i kuskus, wtedy gotuj, aż czosnek zacznie pachnieć, kuskus opiekaj przez kolejne 3-4 minuty. Dodaj bulion z kurczaka i doprowadź mieszaninę do wrzenia. Dodaj wtedy ponownie na patelnię kurczaka. Udekoruj cytryną i rozmarynem, a patelnię umieść w piekarniku i piecz przez około piętnastu minut.
Przygotowanie: W średnim rondlu zagotuj wodę lub bulion. Zdejmij rondel z ognia i dodaj kuskus. Przykryj go i odstaw na 10 minut. W tym samym czasie do miski, w której będziesz serwować sałatkę wsyp groszek, ser oraz orzechy. Po ostygnięciu dodaj kuskus i dokładnie wymieszaj. Aby przygotować dressing zblenduj wszystkie składniki. Połącz sos z sałatką i podawaj od razu.