Trzy przepisy na kuskus. Z tego produktu wyczarujesz pyszny obiad, sałatkę na kolację oraz energetyczną owsiankę

Kuskus jest popularnym dodatkiem do dań, które przygotowujemy na szybko. Z jego dodatkiem możemy wyczarować wiele zaskakujących dań, które na pewno posmakują każdemu.

Kuskus wielu z nas kojarzy się z drobną kaszą o żółtym kolorze. Co ciekawe, produkt ten to składnik tradycyjnej kuchni północnoafrykańskiej, który technicznie jest... makaronem, a nie ziarnem! Kuskus jest wytwarzany z pszenicy durum lub semoliny. W produkcie znajdziemy białko, węglowodany, błonnik, żelazo, magnez i cynk. Co można przyrządzić z kuskusu?

Trzy sposoby na pyszne obiady z kuskusem - zdrowo, smacznie i szybko

Kuskus w wersji śniadaniowej na słodko

  • szklanka kuskusu;
  • cztery szklanki mleka;
  • pół łyżki masła;
  • po pół łyżeczki: gałki muszkatołowej, cynamonu, ziela angielskiego oraz cukru trzcinowego;
  • 1/4 szklanki rodzynek;
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii;
  • 1/4 szklanki posiekanej marchewki.
  • składniki na krem: około 60 gramów sera Neufchâtel, pół łyżki masła, dwie łyżki mleka i 2,5 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie: Wymieszaj wszystkie składniki owsianki z wyjątkiem rodzynek. Gotuj na średnim ogniu, aż kuskus będzie miękki i kremowy. Pamiętaj o częstym mieszaniu. Następnie zdejmij z ognia i dodaj rodzynki. Aby zrobić krem, umieść wszystkie składniki w mikserze i ubij na gładką masę. Udekoruj owsiankę kremem. 

Kuskus z kurczakiem z patelni - danie obiadowe

  • cztery udka z kurczaka;
  • łyżeczka czosnku granulowanego;
  • pół łyżeczki słodkiej papryki;
  • sól i pieprz do smaku;
  • dwie łyżki oliwy z oliwek;
  • szklanka perłowego kuskusu;
  • ząbek czosnku, mielony lub starty;
  • dwie szklanki bulionu z kurczaka o niskiej zawartości sodu;
  • plastry cytryny i gałązki rozmarynu do dekoracji.

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do dwustu stopni. W małej misce wymieszaj czosnek w przyprawie, paprykę, sól i pieprz. Obficie posyp powstałą mieszanką udka z kurczaka. Podgrzej jedną łyżkę oliwy z oliwek na żeliwnej patelni na średnim ogniu, umieść na niej przyprawionego kurczaka. Gotuj, aż kurczak będzie złotobrązowy, przełóż go na drugą stronę i powtórz proces. Po tym, jak mięso z każdej strony osiągnie właściwy kolor zdejmij je z ognia i patelni. Na tym samym naczyniu umieść pozostałą oliwę, czosnek i kuskus, wtedy gotuj, aż czosnek zacznie pachnieć, kuskus opiekaj przez kolejne 3-4 minuty. Dodaj bulion z kurczaka i doprowadź mieszaninę do wrzenia. Dodaj wtedy ponownie na patelnię kurczaka. Udekoruj cytryną i rozmarynem, a patelnię umieść w piekarniku i piecz przez około piętnastu minut.

Zielona wiosenna sałatka z kuskusem - idealna na kolację

  • pół szklanki kuskusu (sprawdzi się każda odmiana oprócz perłowej);
  • pół szklanki wody lub bulionu z kurczaka;
  • około trzy szklanki groszku;
  • pół szklanki posiekanej natki pietruszki;
  • pół szklanki pokruszonego sera feta;
  • pół szklanki pokruszonych orzechów włoskich lub pekan;
  • sos: pół szklanki oliwy z oliwek, szklanka liści bazylii, jedna pokrojona szalotka, dwie łyżeczki granulowanego czosnku, łyżka miodu, trzy łyżki octu białego winnego; szczypta czerwonej papryki, sól i pieprz.

Przygotowanie: W średnim rondlu zagotuj wodę lub bulion. Zdejmij rondel z ognia i dodaj kuskus. Przykryj go i odstaw na 10 minut. W tym samym czasie do miski, w której będziesz serwować sałatkę wsyp groszek, ser oraz orzechy. Po ostygnięciu dodaj kuskus i dokładnie wymieszaj. Aby przygotować dressing zblenduj wszystkie składniki. Połącz sos z sałatką i podawaj od razu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.