Likopen na mocne kości i piękną cerę. Co to jest i gdzie go szukać?

Likopen to jeden ze składników pomidorów. Jest to niezwykle cenny składnik, który wykazuje wiele korzystnych dla naszego zdrowia właściwości. Co to jest likopen? I jak działa? Poznaj efekty likopenu i dowiedz się, jakie skutki uboczne mogą ci grozić, gdy połączysz go z niektórymi lekami.

Likopen – co to jest?

Likopen to przeciwutleniacz. Bardzo popularny, stale obecny w naszej diecie, bo jego głównym źródłem są pomidory. Za sprawą swoich właściwości zmniejsza ryzyko zawału serca i rozwoju nowotworów, przede wszystkim raka prostaty i szyjki macicy.

Co jeszcze warto wiedzieć o likopenie? Znajdziemy go nie tylko w pomidorach. Także we wszystkich przetworach pomidorowych. Co ciekawe największe stężenie tej substancji znajdziemy w ketchupie! Ten czerwony barwnik pochodzi z rodziny karotenoidów i jest on w 100 proc. naturalny. Neutralizuje wolne rodniki, pomaga oczyścić organizm z tak zwanego stresu oksydacyjnego.

Jak działa likopen? Kiedy warto po niego sięgnąć? Efekty likopenu

Jak już wspominaliśmy, likopen zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Potwierdzają to między innymi badania przeprowadzone na grupie prawie 50 tys. mężczyzn. Ich dietę obserwowano przez cztery lata. Po tym czasie przeanalizowano ilość pomidorów, którą zjadali w ciągu tygodnia badani. Okazało się, że ci, którzy jedli 10 lub więcej dań na bazie pomidorów w tygodniu zapadali na raka prostaty o 34 proc. rzadziej.

Likopen zmniejsza także zachorowanie na raka szyjki macicy. Także tezę tę podparto badaniami. Wyniki były jednoznaczne – panie, które miały genetyczne predyspozycje do zapadania na tę chorobę, a przyjmowały solidne dawki likopenu, aż pięciokrotnie rzadziej zapadały na tę chorobą.

Efektem likopenu jest także lepsze funkcjonowanie układu krwionośnego pacjentów. Ci, którzy chorują na różne przypadłości układu sercowo-naczyniowego – mieli choćby udar czy zawał – a przyjmują duże dawki likopenu, ich dieta jest bogata w pomidory, lepiej się czują. Zgodnie z badaniami naukowców  z Uniwersytetu Cambridge, likopen reguluje funkcje śródbłonka i powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych.

Likopen wpływa także korzystnie na poziom dobrego cholesterolu. Usuwa ten „zły” z naszej krwi i zapewnia w ten sposób solidną ochronę przed chorobami typu miażdżyca.

To nie wszystko. Likopen wpływa także na mocne kości. Pochodzi z rodziny karotenoidów, a wszystkie substancje tego typu poprawiają znacząco gęstość mineralną naszych kości. Dzięki regularnemu jedzeniu pomidorów możemy uchronić się przed osteoporozą. Warto też włączyć te warzywa do diety dzieci, których kości są w fazie rozwoju i wzrostu.

W każdym wieku likopen ochroni nas przed słońcem. Nie tylko zwalczy wolne rodniki, opóźni procesy starzenia się skóry, lecz także zwiększy naszą odporność na szkodliwe promieniowanie słoneczne. I tak w zauważalny sposób. Przebywając na słońcu, nie skończymy z rumieńcami. Skóra będzie mniej czerwona, a w konsekwencji likopen wpłynie także profilaktycznie na jej kondycję i uchroni nas w znacznym stopniu przed ryzykiem rozwoju raka skóry.

Czy można przedawkować likopen? Warto poznać opinie na temat likopenu i dowiedzieć się, ile znajdziemy likopenu w składzie pomidorów.

Likopen – dawkowanie, skład i opinie

W jednym świeżym pomidorze znajdziemy od 0,7 do 20 mg likopenu na 100 g produktu. W składzie przetworzonych pomidorów jest go znacznie więcej. W 100 g soku pomidorowego, ketchupu, sosu czy przecieru można znaleźć od 5,4 mg do 150 mg!

Warto wiedzieć, że likopen znajdziemy także w innych owocach i warzywach. Warto więc włączyć do diety arbuzy, czerwone grejpfruty, owoce dzikiej róży. Śladowe ilości znajdziemy także w papai i morelach.

Likopen – jakie skutki uboczne?

Likopen nie wykazuje żadnych skutków ubocznych związanych z nadmiernym dawkowaniem. Pamiętajmy jednak, że witamina A (powstająca z beta-karotenu) może być toksyna, gdy przyjmujemy jej za dużo. Likopen niekorzystnie reaguje także w momencie, gdy przyjmujemy go wraz z lekami na obniżenie ciśnienia, rozrzedzającymi krew,  środkami wiążącymi się z kwasem żółciowym, nikotyną, lekami na astmę czy przeciwzapalnymi środkami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.