Ser parmezan - król włoskich dań. Do czego dodawać parmezan i czym go zastąpić?

Ser parmezan to jeden z popularniejszych włoskich serów. Często nazwa ta jest nadużywana przez producentów, prawdziwy parmezan jest tylko jeden - jest to Parmigiano Reggiano. Pochodzi z Parmy i tylko tam może być wytwarzany. Co warto o nim wiedzieć?

Kaloryczność różnych serów – który najchudszy, który najtłustszy?

Ile kalorii ma parmezan? Zastanawialiście się kiedyś, jak wygląda kaloryczność różnych serów? Który jest najchudszy, a który najtłustszy? Żółte sery są na ogół bardzo kaloryczne. Przeciętny żółty ser – na przykład ten typu gouda – ma w 100 g aż 350-400 kcal. Kaloryczność plasterków różni się. Wszystko zależy od wagi danej porcji.

Warto więc wiedzieć, które sery są najmniej kaloryczne. Okazuje się, że na szczycie listy uplasował się właśnie parmezan! Dwie łyżki startego parmezanu to tylko 40 kcal. To naprawdę niewiele na tle innych przysmaków tego typu. Tuż za nim znajduje się na liście najchudszych serów ser kozi i ser feta. W 100 g tych produktów znajdziemy 250 kcal. Mozzarella ma 290 kcal w 100 g, a camembert nawet 350 kcal! Na pewno warto unikać serka mascarpone. W 100 g znajdziemy tam aż 400 kcal.

Skoro parmezan jest najmniej kalorycznym serem, to warto dowiedzieć się o nim więcej. Poznaj jego wartości odżywcze i dowiedz się, do czego podawać parmezan.

Ser parmezan – wartości odżywcze

Parmezan jako jeden z najtwardszych żółtych serów wyróżnia się wysoką zawartością tłuszczu. W 100 g to aż 28,6 g. Warto wiedzieć, że ze względu na długi okres leżakowania tłuszcze te ulegają rozkładowi. Tworzą się z nich krótkie łańcuchy kwasów tłuszczowych, co sprawia, że są łatwiej przyswajalne.

Dodatkowo parmezan to cenne źródło wapnia. Już 50 g sera pokrywa 55 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek u dorosłej osoby. Oprócz wapnia znajdziemy w nim też wiele fosfory, cynku, magnezu, miedzi, selenu. To także niewątpliwie bogaty w witaminy produktu. Najwięcej w nim witamin z grupy B – B12 i B2 – jednak zawiera także na przykład witaminę A.

Na pewno nie można go spożywać w nieograniczonych ilościach – jest tłusty i zawiera sporo sodu. Nie powinny go jednak unikać dzieci, kobiety w ciąży, kobiety karmiące piersią oraz te, które wchodzą w okres menopauzy. Dzięki dużej zawartości wapnia wpływa on bowiem na stan kości, zębów, włosów i paznokci.

Warto też wiedzieć, że świetnie wpływa on na remineralizację szkliwa. Wielu ekspertów poleca ssanie plastra parmezanu po szczotkowaniu zębów czy zjedzeniu cytrusów. Dzięki zawartości wapnia pomoże on uzupełnić ubytki w szkliwie.

Do czego dodawać parmezan?

Skoro parmezan jest taki zdrowy, to do czego go dodawać? Na pewno doskonale wiemy, że sprawdza się najbardziej w startej formie. Możemy go więc dodawać do makaronów i ryżu – tak robię właśnie Włosi. Dodatkowo sprawdzi się na kanapkach, a także grzankach.

Niektórzy polecają także chipsy z parmezanu. Można je jeść samodzielnie lub dodawać do sałatek. Będą przyjemnie chrupały podczas przeżuwania. Pamiętajmy jednak, żeby nie przesadzić z ilością. To ser dość słony, więc może wpłynąć na smak całego dania.

Czym zastąpić parmezan?

Niestety parmezan jest dość drogim serem. Z tego powodu w codziennym menu na pewno nie zagości na stałe. Czym więc zastąpić parmezan? Producenci serów prześcigają się w propozycjach, przygotowują sery, które przypominają parmezan smakiem i wyglądem. Są one tańsze i niekiedy równie zdrowe. Tu przykładem może być twardy Grana Padano. To ser, który ma lekko słodkawy smak i idealnie sprawdza się jako dodatek do makaronu, sałatki czy risotto.

Polecamy więc zastąpić parmezan Grana Padano w przypadku posypywania makaronu czy używania go jak spoiwo w risotto. Jednak gdy chcemy stworzyć talerz rozmaitości, podajemy ser z orzechami, ziołami, suszonymi figami czy śliwkami, lepiej zapłacić więcej i skusi się na droższy parmezan.

Używanie zwykłego żółtego sera, typu edam czy gouda, jako zastępnik parmezanu mija się z celem. To zupełnie inny gatunek sera. Jest nie do podrobienia przez nasze polskie sery.

Więcej o: