Próba wykonania zdrowego i pożywnego dania podczas izolacji od życia codziennego, może stać się nie lada wyzwaniem. Ciągłe jedzenie makaronu nie wyjdzie nam na korzyść, a żywieniowa rutyna wielokrotnie wiąże się z niedoborami składników odżywczych. Na szczęście istnieje wiele prostych i zdrowych przepisów na wegańskie dania.
Składniki:
4 ziemniaki, 1 łyżka oleju kokosowego, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 4 posiekane pieczarki, szczypta soli, 1 łyżka masła migdałowego, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka soku z cytryny, 2 garści szpinaku baby.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220°C. W każdym z ziemniaków zrób otwory za pomocą widelca. Wszystkie ziemniaki z osobna owiń folią aluminiową i piecz w piekarniku przez 40-50 minut. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj czosnek, pieczarki i szczyptę soli. Gotuj na średnim ogniu przez 5-10 minut. Wymieszaj masło migdałowe, ocet balsamiczny oraz sok z cytryny i polej warzywa. Kontynuuj smażenie, aż pieczarki zbrązowieją i będą gotowe do spożycia. Następnie wrzuć szpinak i gotuj, aż zmięknie (2-3 minuty). Ziemniaki przekrój wzdłuż i wypełnij mieszanką z pieczarek i szpinaku.
Składniki:
3 szklanki ekologicznych płatków owsianych, pół szklanki dowolnych orzechów, 2 łyżki stołowe nasion chia i nasion sezamu, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka zmielonego cynamonu, pół szklanki tahini, pół szklanki syropu klonowego 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. W misce umieść płatki owsiane, orzechy, nasiona, sól i cynamon. W małym garnku zmieszaj tahini, syrop klonowy i oliwę (lub olej kokosowy). Podgrzej na kuchence i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Polej mieszankę owsianą, dobrze wymieszaj. Ułóż równomiernie na blasze do pieczenia, piecz przez 30 minut do uzyskania złocistego koloru. Pozostaw do ostygnięcia, następnie przechowuj w pojemniku, niekoniecznie w lodówce.
Składniki:
1 puszka opłukanej i osuszonej ciecierzycy, 3 szklanki zielonych liści (jarmuż, szpinak itp.), Umyte i posiekane, oliwa z pierwszego tłoczenia, 1 łyżka papryki w proszku, szczypta soli i pieprzu, plasterek świeżej cytryny, dwa bataty.
Przygotowanie:
Dokładnie umyj bataty i przekrój wzdłuż na połówki. Skrop je oliwą i oprósz solą, a następnie umieść w piekarniku rozgrzanym do 180ºC. Piecz przez około 40 minut, aż staną się miękkie. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj ciecierzycę, paprykę, sól morską i pieprz. Smaż około 3-5 minut, aż ciecierzyca stanie się lekko chrupiąca. Dodaj jarmuż i zaczekaj do zmięknięcia. Całość polej sokiem z cytryny i nałóż na upieczone bataty. Podawaj na ciepło.