Anna Lewandowska poleca "miskę zdrowia" z chlorellą. Jakie właściwości odżywcze ma ten składnik?

Anna Lewandowska w kolejnym dniu wyzwania "Gotuj w domu" zaproponowała ciekawą przekąskę, w której składzie znajdziemy chlorellę, czyli jedną z popularnych odmian alg morskich. Jakie ma właściwości odżywcze?

Anna Lewandowska postanowiła we wtorkowym jadłospisie wykorzystać algi, zwane pod nazwą chlorelli, które zalicza się do tzw. superfoods. Chlorella to niezwykle bogate źródło m.in. witamin A, C, E oraz tych z grupy B. W roślinie znajdują się również kwasy omega-3, żelazo, potas, wapń oraz cynk. W jaki sposób wykorzystać je w kuchni?

 

Anna Lewandowska zaproponowała menu na wtorek - co można przygotować z chlorelli?

Tosty z awokado 

  • dojrzałe awokado;
  • pół cytryny;
  • szczypta chili;
  • oliwa z oliwek;
  • bazylia;
  • sól, pieprz,
  • kromki ciemnego pieczywa;
  • pomidory koktajlowe.

Przygotowanie: Podgrilluj kromki chleba. Zrób pastę z awokado, rozgniatając je w misce widelcem. Dodaj do niego sok z połówki cytryny oraz przyprawy, dokładnie wymieszaj. Ciepłe grzanki posmaruj pastą. Podawaj z pomidorami koktajlowymi. 

Deser kokosowy z musem mango

  • 1/3 mango;
  • 2/3 pojemnika jogurtu kokosowego;
  • 2 orzechy nerkowca;
  • kostka gorzkiej czekolady 90%.

Przygotowanie: Zblenduj mango na gładki mus. Jogurt przełóż do miski i polej przygotowanym wcześniej musem. Całość posyp posiekanymi orzechami i gorzką czekoladą startą na tarce.

Kotlety z cebulką i frytkami

  • pół łyżki masła klarowanego;
  • 1/4 sztuki cebuli;
  • pół ząbka czosnku;
  • jedna porcja wołowej polędwicy;
  • jedno jajko kurze;
  • łyżeczka liści pietruszki;
  • szczypta suszonego tymianku;
  • szczypta soli morskiej, suszonego oregano, pieprzu czarnego i mielonej kurkumy;
  • plaster selera korzeniowego;
  • 3/4 marchewki;
  • 3/4 ziemniaka;
  • przyprawy do warzyw: szczypta soli morskiej, suszonego majeranku, pieprzu czarnego, słodkiej czerwonej papryki,
  • łyżeczka klarowanego masła.

Przygotowanie: Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Do miski przekładamy zmielone mięso, dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy, podsmażoną cebulę, czosnek i całość mieszamy. Formujemy kotlety, przekładamy je na blaszkę do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach przez dwadzieścia minut. Podajemy z frytkami z warzyw. Warzywa kroimy w paski i mieszamy z przyprawami oraz masłem. Pieczemy około dwadzieścia minut w 200 stopniach. 

Surówka z selera z orzechami

  • pół selera korzeniowego;
  • dwa orzechy włoskie;
  • łyżeczka oliwy z oliwek.

Przygotowanie: Zetrzyj selera na tarce, dodaj posiekane orzechy, a całość skrop oliwą. 

Miska zdrowia z chlorellą

  • Pół banana;
  • pół pomarańczy;
  • łyżeczka chlorelli w proszku;
  • pół szklanki napoju kokosowego;
  • łyżka płatków owsianych;
  • łyżka nasion chia;
  • dwa orzechy nerkowca;
  • pół garści malin.

Przygotowanie: Zblenduj maliny, mleko, chlorellę i owoce. Dodaj chia i dokładnie wymieszaj. Płatki owsiane i pokrojone orzechy wrzuć do miski. Wlej schłodzoną owocową masę do płatków owsianych i posyp po wierzchu malinami.

Zobacz wideo Jaglanka według przepisu Anny Lewandowskiej
Więcej o:
Copyright © Agora SA