Anna Lewandowska postanowiła we wtorkowym jadłospisie wykorzystać algi, zwane pod nazwą chlorelli, które zalicza się do tzw. superfoods. Chlorella to niezwykle bogate źródło m.in. witamin A, C, E oraz tych z grupy B. W roślinie znajdują się również kwasy omega-3, żelazo, potas, wapń oraz cynk. W jaki sposób wykorzystać je w kuchni?
Przygotowanie: Podgrilluj kromki chleba. Zrób pastę z awokado, rozgniatając je w misce widelcem. Dodaj do niego sok z połówki cytryny oraz przyprawy, dokładnie wymieszaj. Ciepłe grzanki posmaruj pastą. Podawaj z pomidorami koktajlowymi.
Przygotowanie: Zblenduj mango na gładki mus. Jogurt przełóż do miski i polej przygotowanym wcześniej musem. Całość posyp posiekanymi orzechami i gorzką czekoladą startą na tarce.
Przygotowanie: Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Do miski przekładamy zmielone mięso, dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy, podsmażoną cebulę, czosnek i całość mieszamy. Formujemy kotlety, przekładamy je na blaszkę do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach przez dwadzieścia minut. Podajemy z frytkami z warzyw. Warzywa kroimy w paski i mieszamy z przyprawami oraz masłem. Pieczemy około dwadzieścia minut w 200 stopniach.
Przygotowanie: Zetrzyj selera na tarce, dodaj posiekane orzechy, a całość skrop oliwą.
Przygotowanie: Zblenduj maliny, mleko, chlorellę i owoce. Dodaj chia i dokładnie wymieszaj. Płatki owsiane i pokrojone orzechy wrzuć do miski. Wlej schłodzoną owocową masę do płatków owsianych i posyp po wierzchu malinami.