Z czego powstaje cukier kokosowy? Właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

Cukier kokosowy jest bardzo popularny wśród osób, które starają się prowadzić zdrowy tryb życia. Ma mniej kalorii niż ten tradycyjny, a dodatkowo krąży o nim wiele pozytywnych opinii. Czy faktycznie ma tyle cennych właściwości? Cukier kokosowy jest zdrowy? I czego powstaje cukier kokosowy? Odpowiadamy na wszystkie pytania!

Cukier kokosowy stał się popularny dopiero w ciągu ostatnich 10 lat. Jego popularyzacja ma związek z większym zainteresowaniem konsumentów zdrowym stylem życia, redukcją kalorii w diecie, a także szukaniem nowych smaków. Warto więc wiedzieć, z czego powstaje cukier kokosowy, a także, czy jest zdrowszy od klasycznego białego.

Skąd się bierze cukier kokosowy?

Zacznijmy od tego, że cukier kokosowy pozyskuje się z kwiatostanów palmy kokosowej. Zbierane łodygi nacina się i wyciska się z nich biały, bardzo słodki sok. Ważne, aby spływał on do bambusowego naczynia. Cały proces może trwać nawet 35 dni. Jednak to bardzo efektywne działanie. Tylko z jednego drzewa można uzyskać 280 litrów soku rocznie. W składzie tego produktu znajduje się także około 80 proc. wody.

Dopiero w tego soku cukrowego pozyskuje się sam cukier. Ze świeżego, niesfermentowanego soku odparowuje się większość wody. Służą do tego specjalne kadzie. Sok zostaje w nich aż do momentu, gdy zmieni się w gęsty syrop o dość gładkiej konsystencji. Tuż przed zastygnięciem formułuje się z niego bloczki, które dobrze znamy. Można zostawić go w postaci kostek lub później podgrzać do sypkiej konsystencji. Zazwyczaj w sklepach możemy kupić go w formie drobnych kryształków lub płynu. Jeśli nie możemy znaleźć cukru kokosowego w sklepie, polecamy spytać o cukier palmowy lub gula java. To częste dwie nazwy tego produktu.

Warto wiedzieć, że cukier kokosowy smakuj bardzo podobnie jak cukier trzcinowy. Lekko wyczuwalny kokos i lekko karmelowy smak sprawiają, że świetnie pasuje on do kawy czy deserów. Produkuje się go przede wszystkim na wyspach Azji Południowo-Wschodniej – głównie na Filipinach i Indonezji.

Jeśli chodzi o skład cukru kokosowego to powinniśmy zdawać sobie sprawę z tego, że około 70-80 proc. jego składu stanowi sacharoza. 3 do 9 proc. stanowią natomiast glukoza i fruktoza. Te niewielkie wahania wynikają przede wszystkim z gatunku i dokładnego wieku drzewa. Niekiedy wpływa może mieć także metoda odparowywania soku.

Cukier kokosowy – indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny wynosi 35. Oznacza to, że ma niezwykle niski indeks glikemiczny i może być używany choćby przez diabetyków. To ciekawy zastępnik cukru tradycyjnego, białego, więc jego smak powinni z całą pewnością przetestować także ci, którzy są na dietach odchudzających i chcieliby ściąć nieco kalorii w swoim codziennym menu.

Dla porównania biały cukier, który dobrze znamy z kuchni, ma IG na poziomie 68. Pamiętajmy jednak, że choć IG cukru kokosowego jest niższy niż IG białego cukru, to jest to nadal cukier. Zawiera ponad 90 proc. cukrów w składzie. Nie powinniśmy go nadużywać. Lepiej stosować go okazjonalnie. Powodem niech będą przede wszystkim kalorie, które w nim znajdziemy.

Cukier kokosowy – kalorie

Bardzo powszechna opinia dotycząca cukru kokosowego to taka, że zawiera on o wiele mniej kalorii niż zwykły, biały cukier. Okazuje się jednak, że prawda jest nieco inna. Owszem, ma mniej kalorii, ale jest to bardzo niewielka różnica. Gdy w klasycznym cukrze znajdziemy 405 kcal w 100 g, w cukrze kokosowym, w takiej samej porcji będzie ich 381. Łyżeczka cukru kokosowego to 15 kcal. Łyżeczka cukru białego to… 16 kcal.

Nie dajmy się więc omamić reklamom producentów, że jest to produkt o znacznie niższej zawartości kalorii. To produkt zdrowszy, o niższym IG, ale na pewno nie mniej kaloryczny.

Czy warto kupować cukier kokosowy? Cukier kokosowy – opinie

Opinie na temat cukru kokosowego są bardzo dobre. Wiele osób uważa przede wszystkim, że to świetny, bardzo aromatyczny dodatek do ciast, deserów czy kawy. Podkręca smak i wydobywa karmelową słodycz. Jest jednak dużo droższy, więc stosowany w dużych ilościach, może znacznie podnieść cenę dań. Czy warto kupować cukier kokosowy? Na pewno warto go spróbować i zdecydować, czy jego smak odpowiada naszym potrzebom.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.