Anna Lewandowska motywuje do gotowania w domu. Pojawił się kolejny jadłospis w ramach akcji stworzonej przez trenerkę

Anna Lewandowska każdego dnia przymusowego urlopu zachęca swoich obserwatorów do podjęcia wyzwania i motywuje do gotowania zdrowych, domowych posiłków. Na swoim instagramowym profilu udostępniła kolejny dzienny jadłospis.

Anna Lewandowska podsunęła swoim fanom pomysł na wykorzystanie dodatkowego czasu wolnego. W związku z pandemią koronawirusa wiele osób pracuje zdalnie, co pozwala nam na poświęcenie posiłkom dłuższej chwili. Jest to idealny czas na wykorzystanie zdrowych przepisów zaproponowanych przez trenerkę. 

Dzienny jadłospis według Anny Lewandowskiej

 

Śniadanie: Paleo naleśniki z dżemem owocowym

Przekąska 1: Prosty pudding chia

Obiad: Łosoś z cukinią

Przekąska 2: Pomidorki z pesto pietruszkowym

Kolacja: Krem z pora

Paleo naleśniki z dżemem owocowym

Składniki: 2 małe jaja kurzem 2 łyżki mąki kokosowej, 1,5 łyżki mleka kokosowego, ¼ łyżeczki kakao gorzkiego, szczypta soli morskiej, pół łyżeczki masła klarowanego, ¼ porcji malin, garść borówek amerykańskich, 1 łyżeczka cukru kokosowego, 2 łyżki wody.

Przygotowanie: Naleśniki usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Do garnka przełóż owoce, dodaj cukier kokosowy, 2 łyżki wody i duś przez około 5 minut. Podawaj z dżemem owocowym.

Prosty pudding chia

Składniki: 200 ml mleka roślinnego, 2 łyżki nasion chia, owoce według uznania.

PrzygotowanieDodaj nasiona chia do mleka kokosowego. Całość zostaw na noc w lodówce. Dodaj owoce.

Łosoś z cukinią

Składniki: ¾ łyżeczki masła klarowanego, ½ cukinii, 80 gramów łososia, szczypta soli morskiej, szczypta pieprzu czarnego, 3 liście świeżej bazylii, ¼ szklanki ryżu basmati.

Przygotowanie: Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cukinię pokrojoną w kostkę. Dodaj rozdrobnionego na kawałki łososia, sól, pieprz i smaż przez około 10 minut. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Podawaj z ryżem. Danie posyp posiekaną bazylią.

Pomidorki z pesto pietruszkowym

Składniki: 10 pomidorków koktajlowych, pół pęczka natki pietruszki, łyżeczka oliwy z oliwek, pół ząbka czosnku, ¾ łyżki nasion słonecznika, szczypta soli morskiej, szczypta czarnego pieprzu.

Przygotowanie: Pomidorki przekrój na pół. Przygotuj pesto: zblenduj posiekaną natkę pietruszki z oliwą, czosnkiem i nasionami słonecznika. Przygotowanym pesto polej pomidorki.

Aksamitny krem z pora

Składniki: ¼ łyżki masła klarowanego, ¼ cebuli, ¼ ząbka czosnku, ¾ pora, pół ziemniaka, pół szklanki bulionu warzywnego, 20 ml mleczka kokosowego, ¼ łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki, szczypta soli morskiej, szczypta pieprzu czarnego, szczypta chili w proszku, pół łyżeczki sosu sojowego, chleb żytni razowy. 

Przygotowanie: Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodaj pokrojonego w plastry pora i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Całość zalej bulionem. Duś przez 15 minut. Dodaj mleczko kokosowe, przyprawy i sos sojowy. Całość zblenduj i gotuj. Zgrilluj pokrojony w kostkę chleb podawaj z grzankami.

Więcej o: