Anna Lewandowska podsunęła swoim fanom pomysł na wykorzystanie dodatkowego czasu wolnego. W związku z pandemią koronawirusa wiele osób pracuje zdalnie, co pozwala nam na poświęcenie posiłkom dłuższej chwili. Jest to idealny czas na wykorzystanie zdrowych przepisów zaproponowanych przez trenerkę.
Śniadanie: Paleo naleśniki z dżemem owocowym
Przekąska 1: Prosty pudding chia
Obiad: Łosoś z cukinią
Przekąska 2: Pomidorki z pesto pietruszkowym
Kolacja: Krem z pora
Składniki: 2 małe jaja kurzem 2 łyżki mąki kokosowej, 1,5 łyżki mleka kokosowego, ¼ łyżeczki kakao gorzkiego, szczypta soli morskiej, pół łyżeczki masła klarowanego, ¼ porcji malin, garść borówek amerykańskich, 1 łyżeczka cukru kokosowego, 2 łyżki wody.
Przygotowanie: Naleśniki usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Do garnka przełóż owoce, dodaj cukier kokosowy, 2 łyżki wody i duś przez około 5 minut. Podawaj z dżemem owocowym.
Składniki: 200 ml mleka roślinnego, 2 łyżki nasion chia, owoce według uznania.
Przygotowanie: Dodaj nasiona chia do mleka kokosowego. Całość zostaw na noc w lodówce. Dodaj owoce.
Składniki: ¾ łyżeczki masła klarowanego, ½ cukinii, 80 gramów łososia, szczypta soli morskiej, szczypta pieprzu czarnego, 3 liście świeżej bazylii, ¼ szklanki ryżu basmati.
Przygotowanie: Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cukinię pokrojoną w kostkę. Dodaj rozdrobnionego na kawałki łososia, sól, pieprz i smaż przez około 10 minut. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Podawaj z ryżem. Danie posyp posiekaną bazylią.
Składniki: 10 pomidorków koktajlowych, pół pęczka natki pietruszki, łyżeczka oliwy z oliwek, pół ząbka czosnku, ¾ łyżki nasion słonecznika, szczypta soli morskiej, szczypta czarnego pieprzu.
Przygotowanie: Pomidorki przekrój na pół. Przygotuj pesto: zblenduj posiekaną natkę pietruszki z oliwą, czosnkiem i nasionami słonecznika. Przygotowanym pesto polej pomidorki.
Składniki: ¼ łyżki masła klarowanego, ¼ cebuli, ¼ ząbka czosnku, ¾ pora, pół ziemniaka, pół szklanki bulionu warzywnego, 20 ml mleczka kokosowego, ¼ łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki, szczypta soli morskiej, szczypta pieprzu czarnego, szczypta chili w proszku, pół łyżeczki sosu sojowego, chleb żytni razowy.
Przygotowanie: Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodaj pokrojonego w plastry pora i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Całość zalej bulionem. Duś przez 15 minut. Dodaj mleczko kokosowe, przyprawy i sos sojowy. Całość zblenduj i gotuj. Zgrilluj pokrojony w kostkę chleb podawaj z grzankami.