Fasola w puszce stanowi doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, witamin i minerałów. Do tego jest całkowicie wszechstronna - możesz zrobić z niej dip, sałatkę, a nawet zupę - a jednocześnie jest bardzo łatwa w przygotowaniu.
Jedynym minusem fasoli w puszce może być wysoka zawartość sodu, jednak istnieją produkty tego typu o zmniejszonej ilości tego składnika. Dobrym sposobem na ograniczenie poziomu soli w warzywach konserwowych jest przepłukanie ich pod bieżącą wodą.
Składniki:
Puszka odsączonej, opłukanej i osuszonej białej fasoli, 2 pokrojone w kostkę awokado, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka soli, garść posiekanej świeżej bazylii.
Przygotowanie:
Fasolę, awokado, sok z cytryny umieść w blenderze i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj bazylię. Dip podawaj z warzywami pokrojonymi w słupki lub z opiekanym chlebem.
Składniki:
Torebka rukoli, puszka odsączonej, opłukanej i osuszonej białej fasoli, pół cienko pokrojonej czerwonej cebuli, trzy łyżki opłukanych i osuszonych kaparów, 3 łyżki świeżego soku z cytryny,1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżeczka skórki z cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
Przygotowanie:
Sałatka: W dużej salaterce połącz rukolę, fasolę, czerwoną cebulę i kapary.
Sos: W małej misce wymieszaj sok z cytryny, syrop klonowy i skórkę z cytryny. Dodaj oliwę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Sałatkę zalej dressingiem.
Składniki:
Puszka odsączonej, opłukanej i osuszonej białej fasoli, 2 cebule białe, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, szklanka wody, dwie łyżki śmietany, 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej oliwę. Smaż pokrojoną cebulę i czosnek do zarumienienia. Dodaj odcedzoną fasolę z puszki i smaż przez kolejnych kilka minut. Wlej wodę i śmietanę. Gotuj przez 5 minut, dokładnie mieszając. Całość zblenduj na gładką masę. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.