To, co znajduje się na naszym talerzu ma realny wpływ na to, jak funkcjonuje bariera ochronna organizmu. Niektóre produkty, które powinny się znaleźć w naszej diecie, zawierają wiele antyoksydantów oraz witamin i minerałów, które usprawnią funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. Co warto włączyć do swojego jadłospisu?
Czym właściwie jest sama odporność organizmu? Najogólniej rzecz ujmując to zdolność naszego układu immunologicznego do walki z możliwymi zagrożeniami, płynącymi z zewnątrz. Odporność mamy wrodzoną i nabytą. Warto zadbać o to, aby w naszej diecie znalazły się produkty, które w naturalny sposób umocnią barierę ochronną. Szczególne znaczenie w jadłospisie ma ilość zawartych witamin C, D, E oraz tych z grupy B oraz beta-karoten. Bardzo ważnymi pierwiastkami, o które poziomy powinniśmy dbać to cynk oraz selen.
Gdzie szukać najważniejszych witamin wzmacniających odporność? Wiele z wyżej wymienionych witamin znajdziemy w takich warzywach, jak: dynia, cukinia, cykoria, brukselka, szpinak, bataty, marchew oraz czerwona papryka. Witamin z grupy B szukajmy w rybach morskich, białym mięsie oraz nabiale. Dodatkowo, zwróćmy uwagę, aby dostarczać cytrusów: pomarańczy, grejpfrutów, cytryn oraz mandarynek, które cechuje wysoka zawartość witaminy C. Tak jak wcześniej podkreśliliśmy, bardzo ważny jest cynk, którego duże ilość znajdziemy między innymi w skorupiakach, produktach odzwierzęcych a także w ziarnach zbóż. Z kolei selenu szukajmy w orzechach, rybach oraz jajach kurzych, pszenicy i grzybach.
Zdrowe śniadanie? Wypróbuj przepisu na naleśniki gryczane Karoliny Gilon: