Czy istnieje dieta wspomagająca odporność? Co jeść, aby naturalnie podnieść barierę ochronną organizmu?

Naturalne wspomaganie naszej odporności może nam pomóc uniknąć zakażenia się wieloma wirusami. Co powinno się znaleźć w naszej diecie, kiedy panuje zwiększone ryzyko zarażenia się chorobą?

To, co znajduje się na naszym talerzu ma realny wpływ na to, jak funkcjonuje bariera ochronna organizmu. Niektóre produkty, które powinny się znaleźć w naszej diecie, zawierają wiele antyoksydantów oraz witamin i minerałów, które usprawnią funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. Co warto włączyć do swojego jadłospisu?

Dieta wzmacniająca odporność

Czym właściwie jest sama odporność organizmu? Najogólniej rzecz ujmując to zdolność naszego układu immunologicznego do walki z możliwymi zagrożeniami, płynącymi z zewnątrz. Odporność mamy wrodzoną i nabytą. Warto zadbać o to, aby w naszej diecie znalazły się produkty, które w naturalny sposób umocnią barierę ochronną. Szczególne znaczenie w jadłospisie ma ilość zawartych witamin C, D, E oraz tych z grupy B oraz beta-karoten. Bardzo ważnymi pierwiastkami, o które poziomy powinniśmy dbać to cynk oraz selen. 

Co jeść, aby wzmocnić odporność? 

Gdzie szukać najważniejszych witamin wzmacniających odporność? Wiele z wyżej wymienionych witamin znajdziemy w takich warzywach, jak: dynia, cukinia, cykoria, brukselka, szpinak, bataty, marchew oraz czerwona papryka. Witamin z grupy B szukajmy w rybach morskich, białym mięsie oraz nabiale. Dodatkowo, zwróćmy uwagę, aby  dostarczać cytrusów: pomarańczy, grejpfrutów, cytryn oraz mandarynek, które cechuje wysoka zawartość witaminy C. Tak jak wcześniej podkreśliliśmy, bardzo ważny jest cynk, którego duże ilość znajdziemy między innymi w skorupiakach, produktach odzwierzęcych a także w ziarnach zbóż. Z kolei selenu szukajmy w orzechach, rybach oraz jajach kurzych, pszenicy i grzybach.

Zdrowe śniadanie? Wypróbuj przepisu na naleśniki gryczane Karoliny Gilon:

Zobacz wideo Przepis na naleśniki gryczane Karoliny Gilon
Więcej o: