Czy dieta idealna istnieje? Zapewniamy, że najzdrowszym wyjściem z sytuacji jest połączenie zdrowego sposobu z odpowiednimi ćwiczeniami. Dieta niskowęglowodanowa może nam pomóc w zgubieniu zbędnej tkanki tłuszczowej, jednak musimy do sprawy podejść poważnie i przestrzegać jadłospisu oraz zaleceń.
Wybierając tę dietę musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim, w celu uniknięcia efektu jo-jo, nie zapominajmy o właściwych treningach. Następnie zastosujmy się do tych prostych zasad. Na tej diecie bardzo ważne jest wyeliminowanie cukru oraz wszystkich produktów, które go zawierają. Na ten czas z naszego menu muszą zniknąć wszelkie słodycze i słodzone napoje. Jak sama nazwa diety wskazuje, nie możemy spożywać produktów, które zawierają duże ilości węglowodanów, dlatego mamy zakaz jedzenia: mąki i jej przetworów (m.in. chleba, makaronów płatków śniadaniowych), bananów, czereśni, ziemniaków oraz roślin strączkowych.
Jeśli już uporaliśmy się z długą listą zakazów na pewno zastanawiamy się, co w takim razie może znaleźć się na naszym talerzu. Chociaż dieta o obniżonej zawartości węglowodanów jest wymagająca, możemy sobie pozwolić na:
Przy tego rodzaju diecie bardzo ważne jest to, w jaki sposób spożywamy nasze posiłki. Pamiętajmy, aby bardzo dokładnie i powoli przeżuwać każdy kęs. Dzięki temu pobudzamy do pracy ośrodek sytości - jego szybsza praca powoduje, że szybciej poczujemy się najedzeni. Na takiej diecie możemy przebywać od 7 do 21 dni, dłuższa eliminacja wielu składników odżywczych może doprowadzić do powikłań. Diety niskowęglowodanowej powinny unikać osoby, które cierpią na jakąkolwiek chorobę przewlekłą, gdyż taki sposób odżywiania może zaostrzyć objawy. Dodatkowo, nie jest zalecana dla młodych osób w fazie wzrostu, gdyż może przyczynić się do jego zahamowania. Diety tej unikają sportowcy oraz osoby, które są codziennie narażone na silny stres.
Śniadanie: biały twarożek ze świeżym szczypiorkiem, koktajl z awokado, pietruszki i cytryny;
Przekąska: sałatka z orzechami włoskimi, serem feta i pomidorami;
Obiad: pstrąg skropiony cytryną przygotowany na parze, gotowane brokuły i kalafiory, zupa krem z ogórków;
Druga przekąska: pieczone szparagi obtoczone w przyprawach;
Kolacja: jajka gotowane na miękko, pomidor z naturalnym jogurtem i szczypiorkiem.
Dietę połącz z odpowiednim treningiem. Ćwicz z nami turbospalanie!