Bataty to witaminowe bomby. Zobacz, w jaki sposób przyrządza je Anna Lewandowska

Anna Lewandowska pokazała na swoim Instagramie, w jaki sposób wykorzystać bataty w kuchni. Ta coraz popularniejsza odmiana słodkich ziemniaków posiada zdecydowanie więcej witamin niż ich klasyczna odmiana. Co możemy zrobić z nich zrobić?

Piątkowe gotowanie z Anną Lewandowską zaczynamy od faszerowanych jajek i sałatki z gruszką na przekąskę. Daniem głównym w menu trenerki jest gulasz z wołowiną i batatami. Słodkie ziemniaki o pomarańczowej barwie dostarczą nam mnóstwa witamin i minerałów. W batatach znajdują się m.in. witaminy z grupy B, które odpowiadają za produkcję krwinek czerwonych i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz serca. To doskonałe warzywo również dla urody - zawarty w słodkich ziemniakach beta-karoten poprawia wygląd naszej skóry i włosów. Witamina A również znacząco podnosi naszą odporność. Zobaczcie, co można wyczarować z batatów.

 

Piątkowe menu Anny Lewandowskiej - jak wykorzystać bataty?

Faszerowane jajka z papryką

  • dwa małe kurze jajka;
  • pół czerwonej papryki;
  • dwie łyżeczki jogurtu kokosowego;
  • dwie łyżki słonecznika;
  • dwie szczypty soli i pieprzu;
  • szczypta czerwonej papryki;
  • szczypta chili.

Przygotowanie: jajka ugotuj na twardo i przekrój na pół. Przygotuj pastę do faszerowania: wyjmij z ugotowanych jajek żółtka i zblenduj je z pokrojoną w kostkę papryką oraz pozostałymi składnikami. Połówki jajek wypełnij farszem.

Sałatka z gruszką z nutą chili

  • garść rukoli;
  • gruszka;
  • mała garść orzechów nerkowca;
  • szczypta chili;
  • pół łyżeczki oliwy z oliwek.

Przygotowanie: rukolę przełóż do miski, dodaj pokrojoną w kostkę gruszkę. Całość posyp posiekanymi orzechami, szczyptą chili i skrop oliwą.

Gulasz z wołowiną i batatami

  • pół łyżeczki klarowanego masła;
  • 1/4 czerwonej cebuli;
  • porcja wołowej polędwicy;
  • szczypta soli morskiej;
  • pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki;
  • pół łyżeczki tymianku;
  • 1/4 papryki;
  • 2/3 dużego batata;
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego;
  • łyżka kiełek rzodkiewki;
  • 1/3 garści orzechów nerkowca;
  • trzy świeże liście bazylii.

Przygotowanie: wołowinę pokrój w paski podgrilluj na patelni. Pokrój cebulę i zeszklij ją razem z masłem na patelni. Pokrój papryki i batata w kostkę i dodaj do patelni z cebulą.Podsmażaj przez kilka minut mieszając, a następnie dodaj wołowinę i kontynuuj gotowanie, dolewając bulion. Podawaj z nerkowcami, kiełkami i świeżymi liśćmi bazylii.

Surowe tagliatelle warzywne z pesto bazyliowym

  • marchewka;
  • pół cukinii;
  • 10 liści świeżej bazylii;
  • szczypta soli morskiej;
  • 1/4 garści orzechów nerkowca;
  • 1/3 czosnku;
  • 1/4 łyżeczki oliwy z oliwek.

Przygotowanie: marchewkę i cukinię pokrój na wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. Przygotuj pesto: zblenduj bazylię z pozostałymi składnikami. Gotowym pesto polej wstążki warzyw.

Krewetki w chilli z czosnkiem

  • 7 sztuk krewetek tygrysich;
  • sól morska;
  • łyżeczka masła klarowanego;
  • ząbek czosnku;
  • papryczka chili;
  • szczypta pieprzu czarnego;
  • pęczek liści pietruszki;
  • łyżeczka świeżej kolendry;
  • kromka chleba żytniego razowego na zakwasie.

Przygotowanie: rozgrzej tłuszcz na patelni i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną papryczkę. Smaż krewetki z dodatkami.

Anna Lewandowska trenuje w 8. miesiącu ciąży:

Zobacz wideo Anna Lewandowska trenuje w 8. miesiącu ciąży
Więcej o:
Copyright © Agora SA