Piątkowe gotowanie z Anną Lewandowską zaczynamy od faszerowanych jajek i sałatki z gruszką na przekąskę. Daniem głównym w menu trenerki jest gulasz z wołowiną i batatami. Słodkie ziemniaki o pomarańczowej barwie dostarczą nam mnóstwa witamin i minerałów. W batatach znajdują się m.in. witaminy z grupy B, które odpowiadają za produkcję krwinek czerwonych i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz serca. To doskonałe warzywo również dla urody - zawarty w słodkich ziemniakach beta-karoten poprawia wygląd naszej skóry i włosów. Witamina A również znacząco podnosi naszą odporność. Zobaczcie, co można wyczarować z batatów.
Przygotowanie: jajka ugotuj na twardo i przekrój na pół. Przygotuj pastę do faszerowania: wyjmij z ugotowanych jajek żółtka i zblenduj je z pokrojoną w kostkę papryką oraz pozostałymi składnikami. Połówki jajek wypełnij farszem.
Przygotowanie: rukolę przełóż do miski, dodaj pokrojoną w kostkę gruszkę. Całość posyp posiekanymi orzechami, szczyptą chili i skrop oliwą.
Przygotowanie: wołowinę pokrój w paski podgrilluj na patelni. Pokrój cebulę i zeszklij ją razem z masłem na patelni. Pokrój papryki i batata w kostkę i dodaj do patelni z cebulą.Podsmażaj przez kilka minut mieszając, a następnie dodaj wołowinę i kontynuuj gotowanie, dolewając bulion. Podawaj z nerkowcami, kiełkami i świeżymi liśćmi bazylii.
Przygotowanie: marchewkę i cukinię pokrój na wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. Przygotuj pesto: zblenduj bazylię z pozostałymi składnikami. Gotowym pesto polej wstążki warzyw.
Przygotowanie: rozgrzej tłuszcz na patelni i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną papryczkę. Smaż krewetki z dodatkami.
Anna Lewandowska trenuje w 8. miesiącu ciąży: