Szpinak uważany jest za jedno z najzdrowszych warzyw. Zielone liście młodego szpinaku to kopalnia witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Jednocześnie zawierają niewielką ilość kalorii, dlatego warto dodać je do swojej diety. Są dostępne przez cały rok. Torebkę świeżego szpinaku można dostać w większości sklepów warzywnych, ale też w supermarketach.
Składniki:
1/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, dwie garści młodego szpinaku, 2 łyżki octu winnego, sól morska i świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie:
Na suchą i mocno rozgrzaną patelnię wrzucić orzechy włoskie i podpiekaj do uzyskania chrupkości. Szpinak wsyp do misy, polej octem winnym i dopraw solą i pieprzem. Dodaj uprażone orzechy. Całość skrop ciepłą oliwą z oliwek.
Składniki:
1 banan pokrojony w plastry banan (lepiej, jeśli będzie uprzednio zamrożony, ale nie jest to konieczne), garść lodu, 1 łyżka masła orzechowego (najlepiej migdałowego), szczypta soli morskiej, kilka daktyli rozdartych na kawałki, cztery garście młodego szpinaku, szklanka niesłodzonego mleka migdałowego, łyżka nasion chia.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli smoothie jest za gęste, dodaj wodę lub więcej mleka migdałowego.
Składniki:
1 dojrzały duży banan, 1/4 szklanki naturalnego miodu, 2 duże jajka, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 2 dużych garści szpinaku baby, 1 szklanka płatków owsianych, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatki do wyboru: muesli, suszone owoce, płatki migdałów
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Foremki do babeczek posmaruj odrobiną oleju bądź masła i odłóż na bok. Przygotowane składniki umieść w blenderze o dużej mocy i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Foremki wypełnij masą do 3/4 pojemności i posyp dodatkami wedle uznania. Piecz przez 12 minut. Przed podaniem odstaw do ostygnięcia. Jeśli chcesz cieszyć się babeczkami na dłużej, zwiększ ilość składników, a gotowy deser umieść w zamrażarce.