Przepisy na potrawy z liści młodego szpinaku. Możesz użyć ich nie tylko do sałatki, ale też zrobić z nich ciastka

Szpinak baby to wszechstronny produkt. Jest na tyle delikatny, że nadaje się do sałatek i koktajli, ale też wystarczająco odporny, by poddać go obróbce termicznej. Jego przygotowanie jest szybkie i łatwe, dlatego znalazł swoje zastosowanie w wielu różnych przepisach.

Szpinak uważany jest za jedno z najzdrowszych warzyw. Zielone liście młodego szpinaku to kopalnia witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Jednocześnie zawierają niewielką ilość kalorii, dlatego warto dodać je do swojej diety. Są dostępne przez cały rok. Torebkę świeżego szpinaku można dostać w większości sklepów warzywnych, ale też w supermarketach.

Przepisy na dania z młodym szpinakiem w roli głównej

Sałatka ze szpinakiem i orzechami włoskimi

Składniki:

1/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, dwie garści młodego szpinaku, 2 łyżki octu winnego, sól morska i świeżo zmielony pieprz.

Przygotowanie:

Na suchą i mocno rozgrzaną patelnię wrzucić orzechy włoskie i podpiekaj do uzyskania chrupkości. Szpinak wsyp do misy, polej octem winnym i dopraw solą i pieprzem. Dodaj uprażone orzechy. Całość skrop ciepłą oliwą z oliwek.

Zielone smoothie ze szpinaku

Składniki:

1 banan pokrojony w plastry banan (lepiej, jeśli będzie uprzednio zamrożony, ale nie jest to konieczne), garść lodu, 1 łyżka masła orzechowego (najlepiej migdałowego), szczypta soli morskiej, kilka daktyli rozdartych na kawałki, cztery garście młodego szpinaku, szklanka niesłodzonego mleka migdałowego, łyżka nasion chia.

Przygotowanie

Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli smoothie jest za gęste, dodaj wodę lub więcej mleka migdałowego.

Koktajl ze szpinaku i banana jest sycący i zawiera całą masę witamin i składników odżywczych.
Koktajl ze szpinaku i banana jest sycący i zawiera całą masę witamin i składników odżywczych. Pinterest

Szybkie i zdrowe babeczki szpinakowe

Składniki:

1 dojrzały duży banan, 1/4 szklanki naturalnego miodu, 2 duże jajka, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 2 dużych garści szpinaku baby, 1 szklanka płatków owsianych, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatki do wyboru: muesli, suszone owoce, płatki migdałów

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Foremki do babeczek posmaruj odrobiną oleju bądź masła i odłóż na bok. Przygotowane składniki umieść w blenderze o dużej mocy i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Foremki wypełnij masą do 3/4 pojemności i posyp dodatkami wedle uznania. Piecz przez 12 minut. Przed podaniem odstaw do ostygnięcia. Jeśli chcesz cieszyć się babeczkami na dłużej, zwiększ ilość składników, a gotowy deser umieść w zamrażarce.

Więcej o: