Kebab i kalorie. Ile kalorii ma kebab? Jak zrobić kebab w domu?

Kebab to danie kuchni orientalne, które każdy z nas dobrze zna. To pyszny i szybki posiłek, który często wybieramy stołując się na mieście. Jest jednak bardzo kalorycznym daniem. Na co zmienić kebab, żeby być bardziej fit? I ile kalorii hamburger i zapiekanka, czyli najczęstsze zamienniki kebab?

Ile kalorii ma kebab?

Kebab podbił serca Polaków i wszystkich Europejczyków. To szybkie danie, które zazwyczaj kupujemy w budkach z jedzeniem. Kiedyś kojarzył się raczej z niezbyt smacznym, przyrządzanym z podejrzanych produktów posiłkiem. Jednak obecnie kebab stał się tak powszechny, że jego sprzedawcy muszą zapewniać pewną jakość.

Warto wiedzieć, że kebab wywodzi się z Turcji. Po turecku „kebab” oznacza mięso pieczone na szpikulcu. Zwykle jest to danie z baraniną, cielęciną, ewentualnie drobiem. Serwuje się je w bułce, w pieczywie typu pita lub tortilli. Niekiedy można też zamówić kebab jako oddzielne danie, jest to wtedy „kebab na talerzu”. Zazwyczaj kebab jemy w towarzystwie sosów i frytek. Nic więc dziwnego, że to bardzo kaloryczne danie, które może zrujnować każdą dietę.

Ile kalorii ma kebab? W 100 g produktu znajdziemy około 195 kcal. Jedno danie liczy zazwyczaj około 450 g. Zatem przeciętny kebab to około 875 kcal. Warto wybrać kebab w bułce, bez frytek, bez sosów. W ten sposób zaoszczędzimy trochę kalorii. Kebab w bułce bez wspomnianych dodatków dostarczy nam około 550-600 kalorii. Także jest to sporo, jednak zauważalnie mniej.

Pamiętajmy, że kebab z frytkami to jeszcze więcej kalorii. To wybranego przez nas wariantu należy bowiem doliczyć jeszcze około 340 kcal z samych frytek. Klasyczny kebab może wówczas dostarczyć nam nawet ponad 1000 kcal.

Dla porównania hamburger – ten najmniejszy, dostępny w wielu restauracjach szybkiego ruchu – ma około 300-350 kcal. Zapiekanka w 100 g ma natomiast około 215 kcal.

Jak odchudzić kebab? Czy się da?

Warto więc pomyśleć o tym, jak odchudzić kebab. Czy się w ogóle da? Na pewno. Na początek wybierajmy – szczególnie gdy przyrządzamy kebab samodzielnie w domu – pieczywo pełnoziarniste. To, które dostajemy w budkach z kebabami to zwykłe, pszenne pieczywo. Smaczne, jednak zawiera wiele kalorycznych i niezdrowych wzmacniaczy smaku.

Lepiej też zastanowić się dwa razy zanim wybierzemy mięso do kebab. Baranina czy wieprzowina, którą dostajemy w budkach na mieście może nie mieć wiele wspólnego z mięsem. W składzie jest bardzo dużo tłuszcz różnego pochodzenia i polepszaczy smaku.

Lepiej zrezygnować z sosów. Często wybieramy pikantny sos pomidorowy i sos czosnkowy. Ich bazą zazwyczaj jest majonez. A to, jak wiemy, bomba kaloryczna. Ograniczmy więc sos najlepiej do zera.

Co zrobić, jeśli mamy ochotę na kebab, a nie chcemy zaprzepaścić efektów diety? Na co zmienić kebab, żeby być bardziej fit? Na pewno warto pomyśleć o falafelu. To bezmięsny odpowiednik kebab. Są to kulki warzywne (ciecierzyca stanowi główny składnik) smażone na głębokim tłuszczu. Można też zrobić kebab w domu. Jak? Podpowiadamy poniżej.

Jak zrobić kebab w domu?

Domowy kebab nie musi być wcale gorszy od tego kupionego na ulicznym stoisku. Jak zrobić kebab w domu? Oto wypróbowany przepis.

Składniki:

  • dwa filety z kurczaka,
  • przyprawa do kebaba,
  • pół szklanki oliwy,
  • dwa ogórki konserwowe,
  • trzy pomidory,
  • kilka plasterków sałaty lodowej,
  • ser feta,
  • placki tortilli lub bułki,
  • jogurt naturalny,
  • sól, pieprz,
  • dwa ząbki czosnku.

Przygotowanie: Kurczaka umyj, oczyść i pokrój w paski. Posyp przyprawami i polej oliwą. Wstaw do lodówki na dwie godziny. W tym czasie możesz przygotować sos jogurtowo-czosnkowy. Dwa ząbki czosnku wyciśnij do 180 ml jogurtu naturalnego. Wymieszaj, dodaj zioła, sól i pieprz. Dopraw do smaku. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę. Sałatkę porwij na mniejsze kawałki. Placki tortilli lub przekrojoną na pół bułkę podgrzej w piekarniku lub na patelni. Wyjmij kurczaka z lodówki. Filety pokrojone w paski smaż krótko na oliwie z oliwek. Powinny być zarumienione, ale nie spalone. Układaj warzywo i usmażone na oliwie mięso. Polej sosem jogurtowo-czosnkowym. Na koniec połóż pokruszoną fetę i oliwki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA