Jeśli nie chcesz gotować codziennie, możesz zamrozić wcześniej przygotowane danie i cieszyć się nim przez długi czas. Przechowywanie posiłków w niskiej temperaturze może uchronić cię przed nagłą chęcią podjadania. Zamiast czekać na ugotowanie się zdrowego dania, po prostu rozmrozisz je i nie sięgniesz po gotowce.
Składniki:
¼ szklanki niesłodzonych płatków kokosowych, ¼ szklanki pestek dyni, 1 duża dynia piżmowa, obrana i pokrojona w plastry, 1 mała cebula, podzielona na ćwiartki, 4 ząbki czosnku, ¼ szklanki plus oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia, 3 łyżki curry, sól koszerna, świeżo zmielony pieprz, ¼ szklanki posiekanej kolendry, 2 łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowej, 1½ szklanki mleka kokosowego
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Opiekaj płatki kokosowe na blaszce do pieczenia przez pięć minut, od czasu do czasu przerzucając, aż się zarumienią. Przenieś do małej miski. Nasiona dyni opiekaj w ten sam sposób przez 4–6 minut. Lekko ostudź, grubo posiekaj i dodaj do miski z płatkami kokosowymi. Zwiększ temperaturę piekarnika do 220°C. Do dużej miski włóż dynię, cebulę, chili, czosnek, olej kokosowy (tak, by pokrył dynię), dopraw solą i pieprzem. Ułóż w jednej warstwie na blasze do pieczenia i umieść w piekarniku na 40-50 minut, od czasu do czasu przerzucając. W międzyczasie do płatków kokosowych dodaj kolendrę i skórkę pomarańczową i wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Upieczoną dynię umieść w blenderze wraz z cebulą, czosnkiem, mlekiem kokosowym i dwoma szklankami gorącej wody. Miksuj do uzyskania gładkiej masy. Zupę podawaj z kolendrą.
Składniki:
2 puszki odsączonej ciecierzycy, 1 duże jajko, 2 łyżki skrobi kukurydzianej, 2 łyżeczki mielonego kminku, ¼ szklanki drobno posiekanej natki pietruszki i 1 szklanka całych liści z delikatnymi łodygami, ¾ szklanki jogurtu greckiego z pełnego mleka, podzielonego, sól, świeżo zmielony pieprz, czerwona cebula, 8 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki świeżego soku z cytryny, 1 ogórek zielony
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj ciecierzycę, jajko, skrobię kukurydzianą, kminek, ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki i ¼ szklanki jogurtu. Całość dopraw solą i pieprzem. Drobno posiekaj połowę cebuli i odmierz ¼ szklanki. Dodaj do miski z mieszanką z ciecierzycy. Za pomocą tłuczka do ziemniaków zgnieć mieszankę na jednolitą pastę i podziel na 16 równych kulek. Przełóż na deskę i dociśnij kulki zwilżoną dłonią. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej 3 łyżki oleju, układając uformowaną masę. Ostrożnie dociśnij łopatką, aby spłaszczyć na dyski. Smaż na każdej stronie około 5 minut. Przełóż na talerz.
Sos: Jogurt wymieszaj z łyżką soku z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.