Przez obowiązujące zasady bezpieczeństwa wszyscy musimy się zmierzyć z domowym gotowaniem. W naszych głowach pojawiają się myśli, w jaki sposób dbać o higienę w kuchni, podczas zagrożenia koronawirusem?
Przez obecną sytuację, przez którą wszyscy zostaliśmy poddani obowiązkowej domowej izolacji, większość osób zaczęła samodzielnie szykować swoje posiłki. Możemy zamawiać produkty żywnościowe z dowozem do domów albo pójść do sklepów, gdzie również wprowadzone zostały nowe środki ostrożności. Zrobiliśmy zakupy, przyjechaliśmy z towarem do domu i co dalej? Jak mieć pewność, że wirus nie został na naszych produktach? W sieci krążą informacje, aby myć warzywa i owoce mydłem - czy jest to konieczne?
Używanie mydła do świeżych produktów nigdy nie było zalecane. Możemy spokojnie płukać warzywa i owoce samą wodą. Jeśli jednak chcemy myć je również mydłem, nie jest to szkodliwe. Jednak nie ma żadnego potwierdzenia, że zmniejsza to ryzyko zachorowania na wirusa, nie ma jeszcze takich badań
- tłumaczy dla magazynu "People" dr Francisco Diez-Gonzalez.
Dr William Haseltine dodaje, że mycie mydłem może pomóc zminimalizować ryzyko, ale podważa praktyczność takiego sposobu w wielu okolicznościach. Specjalista tłumaczy, że można myć w ten sposób warzywa i owoce o grubej skórce, odradza jednak używania mydła przy płukaniu np. sałaty. Jakie zatem są najbezpieczniejsze sposoby na przygotowanie żywności? Najważniejsza jest odpowiednia temperatura i gotowanie. Jeśli chcesz poczuć się całkowicie bezpieczny, gotuj każde warzywo.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował w dniu 9.03.2020 stanowisko, iż zgodnie z aktualną wiedzą nie ma dowodów na to, że żywność może być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2
- czytamy w oficjalnym komunikacie na stronie GIS-u. Pamiętajmy zatem, aby dokonując zakupu świeżych warzyw i owoców, dokładnie je umyć po powrocie do domu. Myjmy dokładnie też noże, deski, sztućce i kuchenne wyposażenie. Nie zapominajmy o prawidłowym myciu rąk, a za zakupy płaćmy kartą.