Czwartkowymi bohaterami kulinarnego wyzwania Anny Lewandowskiej są czerwone buraki. Te niepozorne warzywa to prawdziwe skarby, które powinny znaleźć się w naszej diecie. Zawarte w nich betalainy to substancje, które podnoszą odporność naszego organizmu, spowalniają procesy starzenia się skóry, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Potrzebujecie więcej zachęty? Sok z buraka pozwala uniknąć kataru, obniża ciśnienie, uwalnia od zgagi oraz dodaje nam sił. Jak zatem wykorzystać buraki w kuchni? Zobaczcie proste i inspirujące przepisy popularnej trenerki.
Przygotowanie: zblenduj jajko z pozostałymi składnikami, oprócz tłuszczu. Placuszki smaż na rozgrzanym na patelni tłuszczu z obu stron.
Przygotowanie: wszystko zblenduj i podawaj od razu.
Przygotowanie: Ugotuj makaron, na tłuszczu podsmaż pokrojone w kostkę cebulę i cukinię, liście szpinaku oraz pora pokrojonego w plastry. Dodaj mięso pokrojone w kostkę i przyprawy, smaż przez około 5 minut. Następnie zalej wszystko mleczkiem kokosowym i gotuj kolejne 5 minut. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj z makaronem. Danie podawaj posypane sezamem.
Przygotowanie: jogurt polej masłem orzechowym.
Przygotowanie: przełóż rukolę do miski. Dodaj pokrojone warzywa i awokado. Skrop całość oliwą i dopraw pieprzem i solą. Danie posyp grzankami.
Szukasz pomysłu na sycące śniadanie? Wypróbuj jaglankę Anny Lewandowskiej: