Buraki możesz wykorzystać na wiele różnych sposobów. Anna Lewandowska podrzuca ciekawe propozycje

Anna Lewandowska w czwartkowej odsłonie kulinarnego wyzwania pokazuje, w jaki sposób wykorzystać w kuchni czerwone buraki. To warzywo powinno na stałe zagościć na naszych stołach. Jakie właściwości zdrowotne mają buraki?

Czwartkowymi bohaterami kulinarnego wyzwania Anny Lewandowskiej są czerwone buraki. Te niepozorne warzywa to prawdziwe skarby, które powinny znaleźć się w naszej diecie. Zawarte w nich betalainy to substancje, które podnoszą odporność naszego organizmu, spowalniają procesy starzenia się skóry, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Potrzebujecie więcej zachęty? Sok z buraka pozwala uniknąć kataru, obniża ciśnienie, uwalnia od zgagi oraz dodaje nam sił. Jak zatem wykorzystać buraki w kuchni? Zobaczcie proste i inspirujące przepisy popularnej trenerki.

 

Buraczkowe placuszki z bananem

  • jedno jajko kurze;
  • 3/4 banana;
  • łyżka mąki kasztanowej;
  • 1,5 łyżki zmielonego proszkowanego buraka do shake'ów. 
  • 1/3 łyżeczki klarowanego masła.

Przygotowanie: zblenduj jajko z pozostałymi składnikami, oprócz tłuszczu. Placuszki smaż na rozgrzanym na patelni tłuszczu z obu stron.

Koktajl malinowy

  •  3/4 szklanki mleka roślinnego;
  • szklanka malin;
  • dwa banany;
  • łyżeczka żurawiny w proszku do shake'ów.

Przygotowanie: wszystko zblenduj i podawaj od razu. 

Makaron po chińsku

  • 30 gramów makaronu ryżowego;
  • pół łyżeczki masła klarowanego;
  • 1/4 cebuli;
  • 1/4 cukinii;
  • 1/4 pora;
  • garść liści szpinaku;
  • mięso z piersi kurczaka, bez skóry;
  • pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki;
  • po szczypcie soli morskiej i czarnego pieprzu;
  • 1/4 szklanki 18 procentowego mleczka kokosowego;
  • 1/4 łyżeczki spirulony;
  • 1/4 łyżeczki nasion sezamu.

Przygotowanie: Ugotuj makaron, na tłuszczu podsmaż pokrojone w kostkę cebulę i cukinię, liście szpinaku oraz pora pokrojonego w plastry. Dodaj mięso pokrojone w kostkę i przyprawy, smaż przez około 5 minut. Następnie zalej wszystko mleczkiem kokosowym i gotuj kolejne 5 minut. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj z makaronem. Danie podawaj posypane sezamem.

Jogurt kokosowo-orzechowy

  • 2/3 pudełka jogurtu kokosowego;
  • 3/4 łyżeczki masła z nerkowców.

Przygotowanie: jogurt polej masłem orzechowym.

Sałatka z burakiem i awokado

  • garść rukoli;
  • jeden ugotowany burak;
  • jeden zielony ogórek;
  • dojrzałe awokado;
  • 2,5 grama oliwy z oliwek;
  • szczypta soli morskiej i pieprzu czarnego.

Przygotowanie: przełóż rukolę do miski. Dodaj pokrojone warzywa i awokado. Skrop całość oliwą i dopraw pieprzem i solą. Danie posyp grzankami.

Szukasz pomysłu na sycące śniadanie? Wypróbuj jaglankę Anny Lewandowskiej:

Zobacz wideo Szukasz pomysłu na sycące śniadanie? Wypróbuj jaglankę Anny Lewandowskiej
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.