• Link został skopiowany

Buraki możesz wykorzystać na wiele różnych sposobów. Anna Lewandowska podrzuca ciekawe propozycje

Anna Lewandowska w czwartkowej odsłonie kulinarnego wyzwania pokazuje, w jaki sposób wykorzystać w kuchni czerwone buraki. To warzywo powinno na stałe zagościć na naszych stołach. Jakie właściwości zdrowotne mają buraki?
Anna Lewandowska - przepisy
Anna Lewandowska - Instagram

Czwartkowymi bohaterami kulinarnego wyzwania Anny Lewandowskiej są czerwone buraki. Te niepozorne warzywa to prawdziwe skarby, które powinny znaleźć się w naszej diecie. Zawarte w nich betalainy to substancje, które podnoszą odporność naszego organizmu, spowalniają procesy starzenia się skóry, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Potrzebujecie więcej zachęty? Sok z buraka pozwala uniknąć kataru, obniża ciśnienie, uwalnia od zgagi oraz dodaje nam sił. Jak zatem wykorzystać buraki w kuchni? Zobaczcie proste i inspirujące przepisy popularnej trenerki.

 

Buraczkowe placuszki z bananem

  • jedno jajko kurze;
  • 3/4 banana;
  • łyżka mąki kasztanowej;
  • 1,5 łyżki zmielonego proszkowanego buraka do shake'ów. 
  • 1/3 łyżeczki klarowanego masła.

Przygotowanie: zblenduj jajko z pozostałymi składnikami, oprócz tłuszczu. Placuszki smaż na rozgrzanym na patelni tłuszczu z obu stron.

Koktajl malinowy

  •  3/4 szklanki mleka roślinnego;
  • szklanka malin;
  • dwa banany;
  • łyżeczka żurawiny w proszku do shake'ów.

Przygotowanie: wszystko zblenduj i podawaj od razu. 

Makaron po chińsku

  • 30 gramów makaronu ryżowego;
  • pół łyżeczki masła klarowanego;
  • 1/4 cebuli;
  • 1/4 cukinii;
  • 1/4 pora;
  • garść liści szpinaku;
  • mięso z piersi kurczaka, bez skóry;
  • pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki;
  • po szczypcie soli morskiej i czarnego pieprzu;
  • 1/4 szklanki 18 procentowego mleczka kokosowego;
  • 1/4 łyżeczki spirulony;
  • 1/4 łyżeczki nasion sezamu.

Przygotowanie: Ugotuj makaron, na tłuszczu podsmaż pokrojone w kostkę cebulę i cukinię, liście szpinaku oraz pora pokrojonego w plastry. Dodaj mięso pokrojone w kostkę i przyprawy, smaż przez około 5 minut. Następnie zalej wszystko mleczkiem kokosowym i gotuj kolejne 5 minut. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj z makaronem. Danie podawaj posypane sezamem.

Jogurt kokosowo-orzechowy

  • 2/3 pudełka jogurtu kokosowego;
  • 3/4 łyżeczki masła z nerkowców.

Przygotowanie: jogurt polej masłem orzechowym.

Sałatka z burakiem i awokado

  • garść rukoli;
  • jeden ugotowany burak;
  • jeden zielony ogórek;
  • dojrzałe awokado;
  • 2,5 grama oliwy z oliwek;
  • szczypta soli morskiej i pieprzu czarnego.

Przygotowanie: przełóż rukolę do miski. Dodaj pokrojone warzywa i awokado. Skrop całość oliwą i dopraw pieprzem i solą. Danie posyp grzankami.

Szukasz pomysłu na sycące śniadanie? Wypróbuj jaglankę Anny Lewandowskiej:

Zobacz wideo Szukasz pomysłu na sycące śniadanie? Wypróbuj jaglankę Anny Lewandowskiej
Więcej o: