Jak przyspieszyć metabolizm? Triki, wskazówki, metody. 5 prostych sposobów na przyspieszenie metabolizmu

Odchudzasz się, stosujesz dietę redukcyjną, trenujesz, a waga wciąż stoi w miejscu? Mimo początkowych sukcesów, twoje przemiana materii spowolniła. Metabolizm przyzwyczaił się do danej dawki kalorii i nie robią na nim wrażenia nawet intensywne treningi. Jak sobie z tym poradzić? Jak przyspieszyć metabolizm? Co jeść i co robić, żeby spalać więcej kalorii?

Co to jest metabolizm? Jak działa? Od czego zależy?

Metabolizm kojarzy nam się zazwyczaj i trawieniem i wchłanianiem pokarmów. Warto jednak wiedzieć, że to termin zarezerwowany do wszystkich reakcji, które zachodzą w naszym organizmie. Tłumacząc, jak działa metabolizm warto wiedzieć, że to absolutnie wszystkie reakcje, które prowadzą do wykorzystania energii i składników z pożywienia w celu podtrzymania procesów życiowych. Metabolizm jest uwarunkowany genetycznie. Jednak, jeśli podejdziemy do sprawy rzetelnie możemy przyspieszyć jego tempo. Jak przyspieszyć metabolizm?

Co jeść i co robić, żeby spalać więcej kalorii?

Zanim przyjrzymy się skutecznym sposobom, które odpowiedzą na pytanie, jak przyspieszyć metabolizm, warto przyjrzeć się temu, co jemy. Co jeść, żeby spalać więcej kalorii? Na pewno musimy zadbać o równowagę. Powinniśmy spożywać i węglowodany, i tłuszcze, i białko. Nie możemy wykluczyć żadnej z grup.

Wśród produktów, które przyspieszają przemianę materii warto wyróżnić białą i czerwoną fasolę. Zawierają one sporo błonnika, więc będziemy syci na dłużej. Dodatkowo warto pomyśleć o jedzeniu płatków owsianych niemal na każde śniadanie. To kolejna porcja błonnika, która zaspokoi głód na dłużej.

Na tle owoców wyróżniają się pomidory i brokuły. Zawierają błonnik, dużo witaminy C. Także cebula ma niską kaloryczność, a dodatkowo spore pokłady błonnika. Warto jeść także szczypiorek, jagody i pomarańcze. To solidne źródło przeciwutleniaczy, które pomogą nam w regeneracji organizmu po treningu.

Wybierajmy też zdrowe tłuszcze. Oliwa z oliwek, awokado, siemię lniane, orzechy to niezwykła bomba witamin. Oprócz wsparcia treningowego wzmocni także naszą odporność.

5 prostych sposobów na przyspieszenie metabolizmu

Jak przyspieszyć metabolizm? Skuteczne sposoby wcale nie muszą być trudne do wprowadzenia w życie. Im prostsze metody będziemy starać się wcielić w życie, tym łatwiej uda nam się zapanować nad naszym metabolizmem. Poniżej znajdziecie 5 prostych sposobów na przyspieszenie metabolizmu

Wśród skutecznych sposobów na przyspieszenie metabolizmu na uwagę zasługuje wprowadzenie białka do każdego posiłku. Nie musi to być mięso. Owszem, to dobre źródło, ale nie jedyne. Sprawdzą się tu rośliny strączkowe, nabiał. Dzięki regularnemu spożywaniu białka wzrośnie TEF, czyli efekt termiczny żywności. Liczba kalorii spalanych podczas trawienia danego posiłku będzie większa.

Pamiętajmy także o nawadnianiu organizmu. Pij wodę w ciągu całego dnia. Woda nie zawiera kalorii, jest więc skuteczniejszym i zdrowszym sposobem na nawodnienie organizmu. Warto mieć na uwadze badania, które jasno mówią, że wypicie pół litra wody poprawia metabolizm spoczynkowy nawet o 30 proc. Woda pomaga także poradzić sobie z uczuciem pustego brzucha. Jesteś głodny? Najpierw wypij szklankę wody. Złagodzisz burczenie w brzuchu i zjesz mniej podczas najbliższego posiłku.

A jeśli chodzi o trening, to wybieraj te interwałowe. Ćwiczenia o wysokiej intensywności podkręcą metabolizm i doskonale wpłyną na organizm i naszą sylwetkę. Nie musimy pocić się godzinami na siłowni, żeby zobaczyć efekty.

Sięgnij także po ostre przyprawy. Wiesz już, co jeść i co robić, żeby spalać więcej kalorii, więc spraw, aby było to jeszcze bardziej efektywne. Dania doprawiaj papryczką chili, cynamonem, kardamonem, imbirem, curry. Wszystkie ona pobudzają metabolizm.

A na koniec najprzyjemniejsza rada do wcielania w życie od teraz. Wysypiaj się. Brak snu, wypoczynek słabej jakości także może popsuć efekty naszej pracy i spowolnić metabolizm. Na dodatek niedobór snu często wpływa na zwiększenie poziomu cukru we krwi i insulinooporność, a to sprzyja rozwojowi choćby cukrzycy typu 2.

Więcej o: