Jajecznica a kalorie. To chyba jedno z częstych zapytań, które wpisujemy w wyszukiwarki internetowe. Ile więc jajecznica ma kalorii i czy jest dobra na odchudzanie? W 100 g klasycznej jajecznicy bez dodatków znajdziemy około 144 kcal. Jej kaloryczność rośnie wraz z kolejnymi dodatkami. Ale i tak warto ją jeść!
Na diecie potrzebujemy pełnowartościowego białka. A tego w jajkach jest mnóstwo. Już jedno średnie jajko dostarcza nam około 6,3 g białka o najwyższej wartości biologicznej. To zestaw najlepszych aminokwasów ze wszystkich spożywanych przez nas produktów. Ponadto jest też źródłem witaminy C oraz minerałów. Zawiera choćby wapń, żelazo, fosfor, sód, cynk, selen, fluor, miedź, potas.
Nie musimy się też martwić o ten zły cholesterol, którym nas straszono. Jajka nie wpływają na podwyższenie złego cholesterolu. Zawiera dużo letycyny, która reguluje jego poziom. Zdecydowanie lepiej na diecie jeść jajka, a odstawić słodycze, przetworzoną żywność czy innego typu używki.
Pamiętaj, jajko zjedzone na śniadanie pomoże ci schudnąć. Zawiera białko i tłuszcz, a te składniki zapewnią ci sytość na długie godziny. Dodatkowo jajka obniżają poziom kortyzolu, więc zapobiegają nagłym napadom głodu.
Jak zrobić dietetyczną jajecznicę? Poniżej przedstawiamy sprawdzone przepisy na jajecznicę na 5 sposobów. Zainspiruj się naszą jajecznicą dla sportowca, jajecznicą wegańską i jajecznicą z kurkami. A może wolisz jajecznicę od Ewy Chodakowskiej lub Anny Lewandowskiej?
Jajecznica dla sportowca
Składniki: pomidor, cztery jajka, masło klarowane – około łyżeczki, sól, pieprz, pół małej cebuli, dwie łyżki posiekanego szczypiorku.
Przygotowanie: Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na oleju. W międzyczasie pokrój drobno pomidory. Dodaj do cebuli, gdy zaczną się rozpadać, wbij jajka. Mieszaj cały czas, dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp szczypiorkiem.
Jajecznica wg Chodakowskiej
Składniki: kilka listków świeżej sałaty, trzy plastry świeżego pomidora, trzy plastry ogórka, jedno żółtko, cztery białka, sok z cytryny lub ocet balsamiczny albo jabłkowy, oliwa z oliwek, sól, pieprz
Przygotowanie: Jajka – żółtko i białka – roztrzep w miseczce. Dodaj sól, pieprz. Smaż do ulubionej konsystencji na oliwie z oliwek. Na talerz ułóż sałatę. Przełóż jajecznicę, udekoruj pomidorem, ogórkiem. Skrop sokiem z cytryny lub octem balsamicznym, ewentualnie jabłkowym.
Jajecznica wg Lewandowskiej
Składniki: pięć jajek, jedna cukinia, dwa pomidory, jedna cebula, łyżeczka masła klarowanego, szczypta soli, szczypta pieprzu
Przygotowanie: Na patelni rozgrzej tłuszcz. Warzywa pokrój drobno. Oprócz cukinii, tę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa podsmaż na patelni. Po chwili wlej na nią rozbite wcześniej w miseczce jajka. Smaż do ulubionej formy. Nie zapomnij doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jajecznica wegańska
Składniki: 200 g naturalnego tofu, jedna cebula, kilka łyżek posiekanego szczypiorku, łyżeczka kurkumy, łyżeczka sosu sojowego, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia
Przygotowanie: Cebulę pokrój drobno i podsmaż na oleju. Dodaj do niej pokruszone tofu. Cały czas rozdrabniaj je widelcem. Smaż, a w międzyczasie dodaj przyprawy. Serwuj posypaną świeżym, pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Jajecznica z kurkami
Składniki: łyżka masła, trzy jajka, sól, pieprz, garść świeżych kurek, pół małej cebuli, najlepiej dymki
Przygotowanie: Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż przez chwilę pokrojoną drobno cebulę. Umyj i dokładnie oczyść kurki. Te większe możesz przekroić na pół. Mniejsze zostaw w całość. Duś na maśle razem z cebulą. Zalej roztrzepanymi w miseczce jajkami. Dopraw do smaku solą i pieprzem.